Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hyped voor de nieuwe Ghostbusters

Op 9 december 2019 verscheen eindelijk de eerste trailer voor Ghostbusters: Afterlife. Deze film zal in de zomer van 2020 in de bioscopen verschijnen.

Hiermee komt er een einde aan een wachttijd van ruim 30 jaar. De eerste Ghostbusters-film verscheen in 1984 en was meteen een hit. De chemie tussen de cast bestaande uit Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis, Ernie Hudson en Sigourney Weaver was voelbaar. Toch lieten ze ook ruimte aan Rick Moranis en Annie Potts om iets aan deze film toe te voegen met hun performances. Met name Potts rol als secretaresse die met een New Yorks accent de telefoon opneemt met de kreet: “Ghostbusters, whadda ya want? ” is legendarisch.

In 1989 werd het nog eens dunnetjes overgedaan met Ghostbusters II. Hoewel het een vermakelijk film was, leed het aan hetzelfde euvel als bijvoorbeeld het vervolg op The Matrix. De eerste film was baanbrekend en daar kan een vervolg natuurlijk nooit overheen. Toch was de film wel een bescheiden succes en werd er al snel gesproken over een vervolg. Mits Bill Murray mee zou doen.

Door omstandigheden liet dat lang op zich wachten. Toen Harold Ramis in 2014 overleed, leek een derde Ghostbusters-film er, tot groot verdriet van de fans, definitief niet te komen. De reboot in 2016 met een vrouwelijk Ghostbusters-team leed hier deels onder. En oké.. De verkeerde marketing en het slechte script deden de rest.

In 2019 kwam er ineens goed nieuws. De derde Ghostbusters komt er alsnog en Bill Murray doet mee!

Maak kennis met Ghostbusters: Afterlife

De trailer voor deze film belooft veel goeds. Na een keer kijken begrijp je als kijker al snel hoe de vork in de steel zit. Een berooid gezin bestaande uit een alleenstaande moeder, een zoon en een dochter zijn gedwongen om hun huis te verlaten. Ze reizen naar het platteland waar hun overleden vader annex grootvader hen een huis heeft nagelaten. Wie deze vader zou kunnen zijn, wordt al vrij snel duidelijk wanneer je de dochter des huizes ziet.

© Sony Pictures

De fan ziet hier duidelijk enige gelijkenis met Egon Spengler. Er is normaal gesproken geen enkele reden waarom een wereldse man als Egon zou verhuizen naar een gehucht op het platteland. Het gezin lijkt te worden opgenomen in de lokale gemeenschap. De zoon heeft al snel wat vrienden om zich heen verzameld. Een eerste schrikmoment lijkt erop te wijzen dat er meer speelt in dit stadje dan je aanvankelijk als kijker zou aannemen.

Dan verschijnt Paul Rudd ten tonele. Rudd is bij een jonger publiek vooral bekend van zijn rol als Ant-Man. In dit verhaal dient hij in zijn rol als docent Grooberman als verbinding tussen de oude en de nieuwe generatie. Hij is oud genoeg om met één been in het verleden te staan en jong genoeg om het jongere publiek, dat waarschijnlijk minder bekend is met het fenomeen van de Ghostbusters, bij de hand te nemen tijdens deze ontdekkingsreis. (En hadden we verteld dat dochterlief Phoebe in de voetsporen van haar grootvader lijkt te treden?)

© Sony Pictures

Reunië

Wat volgt is een deel waarin Phoebe met enkele oude apparaten van haar grootvader op zoek gaat naar de betekenis van de signalen en op zijn laboratorium staat. Voor de fans is dit smullen omdat je aan de vele sporen kunt zien dat een van de hobby’s van Egon hier duidelijk is, euh, “ontspoord”. Hier wordt ook een clipje gebruikt waarin Grooberman vertwijfeld vraagt: “Wie ben jij eigenlijk?”. Een korte handbeweging van Phoebe door een aantal oude jassen bevestigt het vermoeden.

De nieuwe cast en het bijbehorende mysterie zijn geïntroduceerd. Tijd om een oude vriend te herintroduceren: een auto…

© Sony Pictures

Call it fate, call it luck, call it karma, I believe everything happens for a reason.

Met de vondst van Ecto-1 is het duidelijk dat Egon niet voor niets naar dit stadje is verhuisd. De tieners scheuren door het stadje terwijl de sirene klinkt. Hier vloeien waarschijnlijk de eerste tranen van ontroering. Ook omdat Phoebe hier moet beseffen dat haar grootvader geen zonderling was.

Een film als Ghostbusters draagt een erfenis mee. Wanneer je dat negeert en demonstratief overschildert, dan kun je een reactie verwachten. Premature reboots van films als Robocop en Total Recall lieten al zien dat het publiek niet zomaar afgaat op een titel.

De filmmakers laten met deze simpele trailer al zien dat ze het verleden eerbiedigen en tegelijkertijd met veel zorg een nieuwe cast introduceren aan het publiek. De cast van de jaren tachtig heeft deze film gemaakt. Ze gaan echter allemaal richting de zeventig. Er is vers bloed nodig. Dat kun je doen op een manier zonder de oude garde af te schilderen als boomers.

Met deze trailer krijgen de hardcore fans precies genoeg om op hun honger te blijven zitten en ziet de jongere generatie zichzelf op het scherm en is er zowaar een mogelijkheid om deze filmreeks de voortzetting te geven die het verdient.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels