Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

House of X #3 review: de start van het einde

Het vorige nummer in de reeks maakte voorlopig een einde aan het verhaal in de toekomst, waardoor we nu eindelijk opnieuw zien wat de X-Men in het heden uitsteken.

House of X en Powers of X, de twee aparte reeksen die samen één vormen, van Jonathan Hickman, R.B. Silva en Pepe Larraz, heeft ons hoofd vijf nummers lang op hol doen slaan. Wendingen die de wereld van de X-Men op zijn kop zetten, tijdreizen en alternatieve werelden, en perfect gepresenteerde bladzijden vol expositie hebben de grandiositeit van Hickmans bedoelingen duidelijk gemaakt.

House of X #3 is helemaal anders, met actie en karakter in de plaats van afstandelijke monologen, en komt daarmee op het perfecte moment. Cyclops heeft een team verzameld van bekende gezichten, zoals Jean Grey en Wolverine, om een einde te maken aan de fabriek die de Sentinels maakt die in de toekomst de X-Men zal uitroeien.

In Powers of X #3 leerden we dat de toekomst waarover we lazen opnieuw een van de vele levens van Moira was. Ze stierf er met de info over de allesvernietigende Sentinels, informatie die ze heeft doorgegeven in de tijdslijn die we het heden noemen. Informatie waarop dus ook het hele plan van haar, Xavier en Magneto gebouwd is met in het middelpunt Krakao dat een thuis, constante redding en zelfs economisch vermogen als natie verschaft aan mutanten.

Om te voorkomen dat Nimrod wordt geboren, de Sentinel die de X-Men uitroeit in de toekomst, trekt Cyclops op zelfmoordmissie. Zijn team reist naar Orchis met het plan om de fabriek op te blazen. Het begin van het einde van de Sentinels, of dat hopen we toch voor de mutanten.

© Marvel Comics

Hickman beseft maar al te goed dat hij zijn grootse ideeën niet kan blijven uitrekken. In House of X #3 laat hij simpelweg de X-Men doen waarin ze goed zijn: tijdens een afgelijnde missie hun distinctieve karakters laten spreken zonder dat ze allemaal klinken als megalomane goden. Hickman steekt eindelijk wat menselijkheid in zijn mutanten, en ook in hun tegenstanders: de mensen.

© Marvel Comics

En kijk daar, Hickman zorgt zelfs voor plezier. In het eerste nummer werd Sabretooth in handboeien geslagen, om nu voor de rechtbank van een zwaarbewaakte gevangenis te verschijnen. Wat volgt is geestig, zeker wanneer Emma Frost en haar Stepford Cuckoos zich komen bemoeien.

Een opgetrokken wenkbrauw van Frost, de bijna spottend alwetende glimlach van Xavier, de subtiele tranen van een wetenschapper,… Pepe Larraz doet de X-Men boekdelen spreken met hun gezicht. Ondertussen zie je ook dat de tekenaar staat te popelen om alle registers open te trekken: de tijd om te vechten voor hun leven is aangebroken.

House of X #3 is geschreven door Jonathan Hickman, getekend door Pepe Larraz en uitgegeven door Marvel Comics op 28 augustus 2019.

Een klassieker in wording

Een klassieker in wording
4 5 0 1
House of X #3 is rechttoe rechtaan. Geen zotte wendingen en geen grote verkondingen. De focus op karakter komt net op het juiste moment in Hickmans saga.
House of X #3 is rechttoe rechtaan. Geen zotte wendingen en geen grote verkondingen. De focus op karakter komt net op het juiste moment in Hickmans saga.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels