Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

liberatores

Liberatores review: “Et tu, Geekster?”

Caesar, een machtige titel, een man die tot de verbeelding spreekt en die als eerste de benoeming “Dictator Perpetuo” (heerser in de eeuwigheid) kreeg. Toen hij zijn legioenen liet binnenwandelen in Rome en zijn vijanden versloeg, het hart van het volk voor zich won en de volledige controle van de republiek tot zich nam, was er weinig dat er voor hem in de weg lag. Buiten de Liberatores

Spelontwerp: Yan Yegorov
Uitgever: Moaideas Game Design
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: 13+
Speelduur: 40-60 min.

Macht en roem maken echter veel vijanden. Een groep senatoren wil verhinderen dat Caesar te machtig wordt en vormen de Liberatores. In de schaduwen plotten ze heimelijk om Caesar uit te schakelen en zijn bondgenoten tegen hem te keren. Of dit hen lukt, hangt van de spelers af natuurlijk.

Alea iacta est

factiekaart

We moeten ofwel Caesar redden of hem zien te doden.

Wie zullen we nu vertegenwoordigen in Liberatores? Wel, er zijn 3 facties die er baat bij hebben. We moeten ofwel Caesar redden of hem zien te doden, maar onze rol houden we in het begin van het spel geheim voor onze medespelers.

Allereerst hebben we de Republicans die hem willen doden. Zij moeten ervoor zorgen dat ze winnen en de Competitor verhinderen om daarna de macht te grijpen in de chaos. Daarna hebben we de Agent van Caesar die ervoor moet zorgen dat de Republicans niet winnen. Als laatste is er de Competitor die meer persoonlijke invloed moet verzamelen dan de rest en Caesar moet doden. Afhankelijk van het aantal spelers zullen er meer 2 of meer Republicans aanwezig zijn in het spel, maar er is altijd 1 Competitor.

setup

De set-up van het spel is vrij simpel. Iedere speler krijgt een geheime kaart en 10$ om te starten. De andere componenten worden binnen handbereik geplaatst en afhankelijk van het aantal spelers opgezet. Bovenaan het bord komen Brutus, Cassius en Marcus Antonius te liggen. Die zullen uiteraard net zoals in het echt nog een belangrijke rol spelen in ons spel en het verhaal. Verder plaatsen we informanten en de dienaars aan de linkerkant en de burgers aan de rechterkant. Zo, nu zijn we klaar om te beginnen met de persoon die als laatste een “Caesar salad” gegeten heeft!

Veni Vidi, Vici

In Liberatores spelen we 7 rondes en moeten we een van de 3 acties doen die ter onze beschikking staan.

In Liberatores spelen we 7 rondes en moeten we een van de 3 acties doen die ter onze beschikking staan. Allereerst kunnen we een burger laten “endorsen”, of steun laten geven naar Caesar toe. We kunnen een burger “briben” en voor de Liberatores omkopen of je kan hem gewoon voor jezelf inhuren in je huishouden of dat van iemand anders!

citizens

Wanneer we een burger “endorsen”, dan wordt de waarde van de gekochte kaart bijgeteld op het senaatsbord naar de kant van Caesar toe. Het omgekeerde is natuurlijk waar voor de “bribe,” waar zijn invloed aan de kant van de Liberatores wordt bijgeteld. Huur je de burger in voor jezelf of iemand anders, dan blijft de invloed op het bord ongewijzigd.

Getrokken messen

Eenmaal we een actie ondernomen hebben, mogen we nog alle acties nemen die onze extra burgers toelaten, net zoals onze 3 beginnende burgers op ons spelersbord dit al doen. Dit zijn onze Wife, Jezelf en de Pincerna.

spelersbord

Burgers kunnen verschillende eigenschappen hebben. Er zijn er 3: rood, goud en grijs.

  • Rood kan je alleen gebruiken als je een burger Caesar laat steunen. Hij geeft een aantal diensten die Caesar kan gebruiken met zijn vertrouwen.
  • Goud stellen gebeurtenissen voor die onmiddellijk plaats vinden. Heel simpel: als je de kaart krijgt met deze ability, dan voer je die direct uit.
  • Grijs is dan weer een permanent effect dat je kan gebruiken tijdens je beurt. Soms gaat dit met enkele voorwaarden komen, maar ze zijn altijd bruikbaar.

Om het spel te winnen moet je factie zich natuurlijk politiek goed plaatsen.

Om het spel te winnen moet je factie zich natuurlijk politiek goed plaatsen. Omdat je niet weet wie aan welke kant zit, moet je dan ook niet in je kaarten laten kijken voor je zeker bent van de overwinning. Als de invloed aan de kant van Caesar ooit op het einde van een beurt op 15 komt te staan, dan wint de Agent automatisch.

Politieke macht

Indien dit niet het geval is, dan worden alle burgers terug aangevuld. Komt er hier echter een kaart genaamd “Day of Action”, dan zijn er nog 6 beurten te gaan. Brutus, Cassius en Marcus Antonius worden aan de burgerrij toegevoegd en we spelen nog tot alle burgers gekozen zijn.

endgame

Overleeft Caesar het nu? Wel, dat hangt af van de politieke situatie natuurlijk! Als Caesar minder invloed heeft dan de Liberatores, dan verliest de Agent en winnen de Liberatores. De dictator laat dan het leven in een cirkel van dolken. Maar de conspirator kan hier nog een stokje voorsteken. Als hij meer persoonlijke invloed heeft verworven bij zijn burgers dan de Liberatores, dan wint hij. In het geval dat Caesar meer invloed heeft, dan wint de Agent.

Lang leve Caesar in elk geval (deze of de volgende)!

Geïnteresseerd in meer spellen met geheime rollen?

Lees hier onze review van Bang!

Scherp

Liberatores
4 5 0 1
Liberatores is een verrassend spel. Het komt uit het niets en speelt vlot. Dit wil niet zeggen dat het niet de nodige diepgang heeft voor een spel van ongeveer een uur. Het voelt zeker meer aan als een volwaardig bordspel dan een kaartspel. Eentje dat regelmatig op tafel zal komen om de spanning erin te houden.
Liberatores is een verrassend spel. Het komt uit het niets en speelt vlot. Dit wil niet zeggen dat het niet de nodige diepgang heeft voor een spel van ongeveer een uur. Het voelt zeker meer aan als een volwaardig bordspel dan een kaartspel. Eentje dat regelmatig op tafel zal komen om de spanning erin te houden.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels