Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Kinepolis Gent pakt nu ook uit met 4DX

Een paar jaar geleden lanceerde Kinepolis 4DX in ons land, een combinatie van 3D en bewegende stoelen om je nog meer onder te dompelen in de film. Ik kende zoiets alleen maar van in de pretparken, dus ik was wel benieuwd om het eens bij een volledige film uit te proberen. Daarvoor moest je vroeger naar Brussel, Antwerpen of Hasselt. Maar die tijd is voorbij, want Kinepolis heeft zonet een zaal geopend in Gent. Geekster zette zich schrap en mocht Shazam! gaan uitproberen in 4DX.

Voorbereiding

Nieuwe, herbruikbare 3D-brillen en een voetsteun aan elke zetel. Klaar om te schudden.

Als eerste kan ik je zeggen dat ik eigenlijk nooit echt fan ben geweest van 3D. De eerste 3D-film die ik zag, was destijds Avatar en dat was meer dan geslaagd. Maar toen ik m’n lenzen langzaamaan terug inruilde voor m’n bril, werd het steeds minder leuk om naar 3D te gaan kijken. Als brildrager ben je namelijk altijd een beetje gejost. Ik was dus al aangenaam verrast toen onze 3D-brillen niet meer dezelfde exemplaren bleken als vroeger. Deze lijken meer op een gewone zonnebril en zijn bovendien persoonlijk herbruikbaar. Gedaan met die eindeloze krassen en de moeite die je altijd moest doen om die bril schoon te krijgen.

De man aan de ticketrij was meteen enthousiast toen hij onze kaartjes zag. “Ah, de nieuwe zaal!” (Sorry, meneer, ik zie je zo veel in de cinema en ik weet nog altijd je naam niet.) Hij wees ons ook op een bord waarop een aantal richtlijnen stonden qua eten en drinken. Geen drinkbekers, maar flesjes die dicht kunnen, geen nacho’s met sauzen… We kochten een zakje M&M’s om voor de film op te eten (want eetgeluiden tijdens de film zijn verschrikkelijk). Ik had op voorhand geen idee hoe groot de zaal zou zijn. Ik had me verwacht aan de kleinere zalen (11 en 12 voor de Kinepolis Gent-gangers) maar het bleek zaal 10 te zijn die was omgevormd.

Ben ik nu een waterbender? | Eigen foto @ Kinepolis

Qua indeling leek er niet zo veel veranderd te zijn, alleen is er nu plaats voor 10 rijen. Van ver zien de zetels er niet zo speciaal uit, alleen dat er op de eerste rij en voor de trap een leuning staat. De zetels zijn in groepen van 4 verdeeld met telkens een kleine ruimte tussen. Die zijn ook niet in de vertrouwde stof maar in iets harder materiaal. Waar ik het meeste aan moest wennen, is de voetsteun aan elke zetel. Die moet je gebruiken om in je zetel te stappen en, logischerwijze, je voeten op te zetten tijdens de film. Zo hangen die daar niet de hele tijd te wiebelen als die heen en weer gaan. Je moet er wel aan denken dat het iets omslachtiger is om dingen uit je handtas of rugzak op de grond te nemen voor de film begint. Met die voetsteun en de brede armleuningen voelde ik me trouwens een beetje als Captain Kirk in Star Trek.

Volg best de richtlijnen qua eten en drinken want popcorn meenemen lijkt me ook om problemen vragen.

Er zaten al twee mannen in onze “zetelgroep”. Een van hen keek al verschrikt op toen we ons zakje M&M’s bovenhaalden, “Hola, da’s gevaarlijk. Straks een paar M&M’s in m’n gezicht.” We verzekerden hem dat we dat zeker niet tijdens de film gingen bovenhalen. Er was dus een zekere vorm van sociale controle of je het bord wel gevolgd had. Anderen hechtten daar duidelijk minder belang aan want veel mensen kwamen binnen met overvolle bekers popcorn. Dat leek me vragen om problemen. M’n oog viel ook op een knopje op onze armleuning, waarop stond Water on of Water off. Het stond standaard op off, maar het was alles of niets voor mij, dus zette ik het op on. Het is wel leuk dat je de keuze krijgt.

In de stoel voor je kan je duidelijk wat groeven zien waar ik vermoedde dat de windeffecten zouden uitkomen. Daarom hebben de zetels op de eerste rij en voor de trap dus een leuning die die groeven moeten vervangen. Naast mij, en voor de trap, kwamen twee jonge meisjes zitten en hun moeder zou de rij achter hen gaan zitten. Alleen zagen zij niks omdat de leuning iets te hoog was en in het beeld zat. Dat kan je dus best onthouden als je met iets kleinere kinderen gaat. De zaal zat uiteindelijk bijna volledig vol en dus konden we eraan beginnen.

Bril op en gaan

In elke zetel zit een motor die hem doet bewegen afhankelijk van wat er op het scherm gebeurt. Ritjes in de auto zijn alvast supertof.

De trailers vlak voor de film waren al in 3D, dus kon ik mijn bril al testen. En die zat inderdaad veel beter dan de oude. Ik kon hem zo op m’n bril laten rusten zonder dat hij al te veel is afgezakt. Achter wist ik pas waarom: vanaf nu zijn alle 3D-voorstellingen in Real 3D en daarvoor zijn er speciale brillen nodig. Eentje kost €1 en die mag je dan mee naar huis nemen. Er zijn er voor volwassenen (de zonnebril), voor kinderen en blijkbaar zelfs een clip-on voor mensen met een bril, maar die hadden we dus niet. Ik ben niet genoeg naar 3D geweest de afgelopen jaren om te kunnen zeggen of dit veel beter is dan de vroegere 3D. Het stoorde me alleszins wel veel minder dan vroeger. Toch blijf ik op sommige momenten vinden dat het beeld wat donkerder uitvalt dan in 2D.

Eigen foto @ Kinepolis

Dan over naar de 4D. Hoe kan je zetel nu schudden? Wel, in elke zetel zit een motor die hem doet bewegen afhankelijk van wat er op het scherm gebeurt. Het begint al direct redelijk leuk. In een scène zit het personage in de auto en opeens begint de zetel dus lichtjes mee te schudden alsof je zelf in de auto zit. Dit is een aantal keren teruggekomen doorheen de film en is waarschijnlijk mijn favoriete zeteleffect, want het is ongelofelijk rustgevend. Maar wanneer de rit bruusker wordt, worden de schokken dat ook en dan wist ik zeker dat de mensen met de popcorn een fout hadden gemaakt. Soms komt de schok redelijk onverwacht, net als in de film, en dan kan er wel eens iets gaan vliegen als je niet goed op let. Er was dan ook wat nerveus gelach in het begin toen iedereen nog moest wennen aan het feit dat je niet stil zit. Natuurlijk is dat wel zo als er op het scherm ook niks spectaculairs gebeurt.

Naast het rustige autogeschud kan de zetel ook draaien, bijvoorbeeld wanneer de camera rond een personage draait, of naar voren en achteren kiepen, als de camera dat ook doet bijvoorbeeld. Maar ook in de stoel zelf zit nog wat verborgen. Wanneer de personages aan het vechten gaan, voelt het soms ineens alsof iemand op de achterkant van je stoel schopt. Pas als je helemaal tegen de leuning zit, voel je dat dit eigenlijk uit de rugleuning komt. Ik moet zeggen, ik had die dag op FACTS rondgelopen dus deed dit mijn rug eigenlijk echt goed. Verder zijn er ook nog windeffecten, al was ik daar als koukleum minder fan van, en lichteffecten. Als het onweert bijvoorbeeld flikkeren er opeens lichten in de zaal. Er zouden ook geureffecten zijn, maar die heb ik bij deze film niet echt gemerkt.

Soms ben je wel wat afgeleid door de bewegingen. Ga dus voor een lichte film.

Naar het einde van de film toe, wanneer de vechtscènes meestal hun hoogtepunt bereiken, begon ik er wel minder goed tegen te kunnen. Daarbij zeg ik wel dat ik ook al niet kan lezen in een auto of bus zonder lichtjes mottig te worden, dus dat zal voor iedereen anders zijn. Een ander nadeel misschien is dat ik soms wel wat afgeleid was door de bewegingen waardoor ik besefte dat ik soms een minuutje gemist had. Maar daarom zoek je ook best een film waarvoor je niet altijd je volle aandacht nodig hebt. Shazam was daar een goed voorbeeld van: heel entertainend maar een redelijk eenvoudig plot. Je zal ook niet elke keer dat je naar de cinema gaat voor 4DX (kunnen) kiezen, maar als je al van plan was om naar de 3D-versie te gaan, vind ik de 4DX toch wel een meerwaarde om nog meer in het verhaal te zitten en je nog ietsje meer te amuseren.

Bekijk het aanbod van films die nu te bekijken zijn in 4DX.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels