Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Atom Agency: De juwelen van de Begum review – kleurrijke noir

Atom Vercorian heeft ambitie. De zoon van commissaris Tigran wil een eigen detectivebureau uit de grond stampen. Wanneer de juwelen van de Begum gestolen worden, lijkt dat de ideale zaak om zijn kantoor te lanceren.

Schrijver: Yann
Tekenaar: Olivier Schwartz
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 56
Prijs: €13.95 (BE), €14,35 (NL)
Verschijningsdatum: 6 februari 2019

De Begum, dat is geen gekke Franse familienaam, maar een eretitel voor de vrouw van de Aga Khan. De Aga Khan, vraagt u? Dat is de geestelijke leider van een van de takken van de islam. Goddank dat we een beroep kunnen doen op Wikipedia. Niet dat enige bekendheid met islamitische titulatuur vereist is om van het eerste deel van deze spannende nieuwe detectivereeks te genieten. Dat gezegd zijnde is het een genot om te merken hoeveel kleine details en historische feitjes Yann en Schwartz in dit album weten te proppen. De setting komt immers overtuigend tot leven op die manier.

Soit, terug naar de juwelen van de Begum. Op klaarlichte dag worden deze gestolen bij een stoutmoedige overval op de Aga Khan en zijn eega. De politie geraakt geen stap verder en Atom Vercorian ruikt een kans. De jonge rechtenstudent die van zijn Armeense vader met een fatsoenlijk Armeens meisje moet huwen, heeft immers de ambitie een eigen detectivebureau uit de grond te stampen en het opsporen van de juwelen van de echtgenote van de rijkste man ter wereld zou daar wel eens bij kunnen helpen. Samen met zijn partners Mimi, een rosse voenk die rookt en zowat het schoolvoorbeeld van een katje om niet zonder handschoenen aan te pakken, en Jojo de tol, een ex-worstelaar die wel wat meer ambities heeft dan de domme spierbundel uit te hangen, gaat hij op onderzoek. Het informantennetwerk van oude bekenden uit de verzetsdagen van zijn vader speelt daarbij een essentiële rol. Maar of het zal volstaan om de juwelen op te sporen en de eigenaar van de lippenstift van het merk Crimson op te sporen?

Naar verluidt hebben we deze spannende nieuwe reeks te danken aan niemand minder dan de erfgenamen van Maurice Tillieux. Vermits de wens van Yann en Schwartz (bekend van onder meer het meesterlijke Gringos Locos) om een eigen avontuur van Guus Slim te maken op een njet van de erfgenamen van de geestelijke vader botste, besloten de heren dan maar een eigen Guus Slim te maken, met de geboorte van Atom Vercorian tot gevolg. En eerlijk? Het lijkt ons maar beter zo. Stripklassiekers herkauwen is niet per se een slechte zaak, maar de stripwereld kan zeker ook wat nieuw bloed gebruiken.

De juwelen van de Begum is een behoorlijk spannend detectiveverhaal dat we bijna een rasechte noir zouden kunnen noemen, als de illustraties van Schwartz niet zo heerlijk kleurrijk waren. Atom, Mimi en Jojo zijn allemaal interessante personages die aangenaam lezen, en ook nevenfiguren als de traditionele Tigran Vercorian en Atoms peetoompjes Simoun en Javel laten een sympathieke indruk op ons na. Het verhaal zelf zit knap ineen en laat ruimte open voor volgende delen.

De tekenstijl van Schwartz is zoals reeds gezegd erg kleurrijk en bovendien herkenbaar uit de duizend. Zijn gebruik van de nieuwe Klare Lijn past uitstekend bij een ouderwets aanvoelend verhaal dat ons doet terugdenken aan de gloriedagen van de Belgische strip.

Het Atom Agency heeft haar deuren geopend. We mogen hopen dat de zaken nog lang goed zullen lopen.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels