Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Onze oorlog hervertelt een pijnlijke geschiedenis voor de jeugd van nu

Onze oorlog is een verhaal van Mario Boon en werd in 2021 voorgepubliceerd in het gloednieuwe striptijdschrift MAXIX. Dit blad is een nieuw magazine voor de jeugd waarin strips gepubliceerd worden. Een blad in de geest van Spirou en Eppo maar dan voor de jeugd van nu.

Voor dit verhaal nam Mario Boon het verhaal van de SS-razzia in Sint-Truiden als basis maar bewerkte het wel voor een jeugdig publiek. Het is het verhaal van verzetsman Piet Swijzen en de kampbewaker/oostfronter Karel Verstoffelt. Twee mannen die ieder aan de andere kant van de geschiedenis staan maar elkaar vinden in een gemeenschappelijke passie voor de bokssport.

onze oorlog
©Standaard Uitgeverij

Trouwe lezers en luisteraars zijn natuurlijk bekend met mijn afkeer van de Tweede Wereldoorlog in de strip. Er is geen enkele wereldgebeurtenis zo erg uitgemolken als de wereldbrand van 80 jaar geleden. Het lijkt wel alsof er in de voorbije eeuw niets anders is gebeurd dan dit. Houdt dit automatisch in dat ik Onze Oorlog tot op de grond ga affakkelen? Nee!

Het album maakt een complexe geschiedenis toegankelijk voor een jeugdig publiek. En weet dit ook op een manier te doen die redelijk spannend is. Een volwassen lezer zal bij dit album op zijn leeshonger blijven zitten omdat er met zevenmijlslaarzen door deze tijd wordt heengestapt. Maar het is een prima verjaardagscadeau voor dat jongere neefje of nichtje.

De toegankelijkheid wordt ook geholpen door het speelse, soms wel wat houterige, tekenwerk van Mario Boon. Daardoor wordt het album niet te zwaar van toon.

Onze Oorlog wekt wel de nieuwsgierigheid op. Via Google zijn er tal van openbare bronnen te vinden voor de mensen die het naadje van de kous van deze geschiedenis willen weten. Het laat wel zien dat Boon veel werk in dit album heeft gestoken. Veel van de namen zijn te herleiden tot de werkelijke hoofdrolspelers uit deze donkere periode. De geschiedenis van het fort Breendonk en zijn bewakers tijdens de Tweede Wereldoorlog is geen vrolijk leesvoer voor tijdens een fraaie zondagmiddag.

Kortom.. Onze Oorlog is een fraai album voor de jongere lezertjes geworden. Voor volwassen lezers is er interessanter materiaal te vinden.

Onze oorlog verscheen op 2 maart en werd gemaakt door Mario Boon. Het album is te koop bij bol.com.

Onze Oorlog

onze oorlog
4 5 0 1
Onze Oorlog vertelt het verhaal van twee mannen in het Auffanglager Breendonk, en hoe ze ondanks hun diametraal andere levenslopen toch iets gemeen hebben.
4/5
Total Score

Raak

  • Het maakt een complexe geschiedenis toegankelijk.
  • Het stimuleert de nieuwsgierigheid.

Braak

  • Het tekenwerk is soms wat stijfjes.
Total
5
Shares
Gerelateerde artikels