Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Speel het Slim: Belgische game-industrie slaat handen in mekaar voor sensibiliseringscampagne

Gamen is een alledaagse activiteit geworden. Zowaar de helft van de belgen gamet geregeld, en in Europa zijn we met zo een 250 miljoen. Daarom slaan tal van Belgische organisaties waaronder de Belgian Entertainment Association (BEA) en de federatie van Vlaamse gameontwikkelaars (FLEGA) de handen in mekaar en stellen ze vandaag hun sensibiliseringscampagne Speel het Slim voor. Met tal van tips willen ze zo ouders helpen veilig en verantwoord om te gaan met het gamegedrag van hun gamende kroost tussen 8 en 16 jaar.

Enkele cijfers

Uit een recent online onderzoek van onderzoeksbureau iVOX (n=600) blijkt dat kinderen gemiddeld zo een 5 uur per week gamen, platform te midden gelaten. Voor een vijfde is dat zelfs meer dan 7 uur per week. De populairste spellen zoals Fortnite Battle Royal of Candy Crush worden vooral veel gespeeld. Hoe gaan de ouders hier mee om? Zijn ze op de hoogte van wat hun kind doet? Weten ze hoe ze dit kunnen beperken indien nodig? Dit bleek verder uit de bevraging:

  • 62% van de ouders wil beter op de hoogte zijn van games, al heeft 71% wel al eens meegespeeld.
  • 3 op de 4 vier ouders kent de ouderlijke toezichtstools, maar slechts 1 op de 4 maakt hier werkelijk gebruik van.
  • De tool die het ouders het meeste kennen zijn in volgorde gelduitgavebeperking (75.3%), site-blokkering (63.8%), tijdsbeperking (61.7%), contentbeperking (56.4%) en app-vergrendeling (47.3%).
  • Gamen gebeurt het vaakst op smartphone (84.9%), tablet (79.1%), computer (63.8%), console (66%) en draagbare console (43.2%).

Behoorlijk wat wil maar gebrek aan kennis en hulp om het allemaal te volgen en te gebruiken. Vandaar de Belgische campagne.

Speelhetslim.be

Met een handige nieuwe website vind je ineens een overzichtelijke lijst van hoe de ouderlijke toezichtstools te gebruiken op alle toestellen en kan je je gamekennis eens toetsen. Bovendien vind je er als ouders ook heel wat tips over de populairste spellen van het moment zoals League of Legends, FIFA en Fortnite. Niet per se om beter te worden, maar een gesprek aan te kunnen gaan en gewoon te weten waar de klepel hangt. Je vindt er ook heel wat algemeen advies om verantwoord te gamen in de vorm van korte artikels. Om het af te ronden vind je er ook een filmpje terug met Vlaamse ambassadrice Veronique de Kock. Zij wordt ook geconfronteerd met een gamende tiener, en de ervaringen zijn wellicht al te herkenbaar voor ouders in hetzelfde schuitje.

Ook de Pan European Game Information speelt hier een niet te onderschatten rol in. Zij informeren nu al ouders over de content en de aangewezen leeftijd voor spellen. Hun icoontjes vind je op elke gamedoos terug, voor online games kan je het vaak ook opzoeken.

De toekomst

“In een eerste fase zal de campagne zich focussen op Belgische ouders,” verduidelijkt Pieter Swaelens, manager van BEA. In een latere fase, vermoedelijk lente 2019, is het niet uitgesloten ook andere instanties en personen te betrekken zoals bibliotheken of leerkrachten. Ook zij kunnen natuurlijk de tips gebruiken, maar specifiek materiaal zoals educatief omgaan met games is nog niet aan de orde.

“Wat PEGI betreft, blijven deze iconen de standaard,” aldus Dirk Bosmans, operation director bij het PEGI. Nieuw sinds augustus is wel de aanduiding dat een spel microtransacties bevat. Voorlopig zijn er geen nieuwe categorieën in de maak, al worden sommige topics zoals zelfmoord in games nauwlettend opgevolgd.

Bewustzijn creëren, informeren en tools geven, dat is het doel van de nieuwe sensibiliseringscampagne. Op die manier kunnen ouders zich beter inleven in de wereld van hun kinderen en ze helpen veilig en verantwoord om te gaan met het medium.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels