Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wanneer je als noob in een community stapt

Iedereen is fan op een ander niveau. Sommigen verkondigen luidkeels dat ze de grootste en/of beste fan zijn en tonen gretig hun collectie merch. Andere fans moeten niet overal zeggen van wat ze fan zijn of welke merch ze hebben. En dan heb je de newbies.

Newbies zijn mensen die de film, game of het boek nog maar net ontdekt hebben. Deze term wordt al heel lang gebruikt op het internet, om zo het fandom in verschillende groepen te kunnen verdelen. Het komt voor bij films en boeken, maar wordt vooral gebruikt bij games. Zo maken de spelers het onderscheid tussen de groep die “goed” speelt en de groep die “minder goed” of “slecht” speelt. Dit alles zet ik tussen aanhalingstekens, want er is niet zoiets als slecht spelen en zeker niet wat in de “goeie” groep hun ogen slecht wordt genoemd.

De Hunter die nog niet veel Hunt

Ik zal een persoonlijk voorbeeld gebruiken. Ik ben begin mei Monster Hunter World beginnen spelen. Veel later dan de meeste spelers en daardoor heb je al snel een achterstand. Er zijn gelukkig wel spelers die een noob willen helpen, om bijvoorbeeld een uitzonderlijk sterk monster te kunnen verslaan. Maar er zijn er ook die de newbies niet kunnen verdragen.

Mijn Hunter, Erea.

Ik ben een hunter met rank dertien (Hunter Rank is je level) ondertussen. Ik heb nog maar een veertien-tal uren gespeeld en heb nog veel functies niet ontdekt. Maakt dit mij een slechte speler? Moet ik vanaf uur één meteen alles weten en kunnen om mee te mogen spelen? Moet ik per se tactisch spelen als dat mijn ding niet is?

In mijn ogen is Monster Hunter World een hack ‘n slash-game, dus zo speel ik het ook. Maar als jij het meer een tactisch spel vindt en het dus ook zo speelt, wie ben ik om je dat te verbieden?

De echte Monsters zijn de elitisten

De paragraaf hierboven zou in de regels van elke online community moeten staan. De MHW-Facebook-groep waar ik in zit, zit vol haat en onverdraagzaamheid. Vraagt een newbie iets wat voor doorgewinterde spelers nogal dom klinkt, dan krijgt die persoon enkel sarcastische of gewoon gemene reacties. Vraag je om samen eens te hunten? Ja, toon dan je Monster Hunter-cv maar. Bewijs welke monsters je al verslagen hebt, hoe en hoe lang je erover deed. Wees level 999, draag alleen het armour van goden en ken alle mappen vanbuiten. En o ja, je mag geen bow of dual blade hunter zijn.

Dit artikel is stiekem gewoon een excuus om mijn Palico te showen.

En de hel breekt pas echt uit wanneer je je leeftijd vermeldt en die toevallig lager is dan 18. Dan krijg je snel een hoop gedoe over je heen of word je zelfs uitgesloten van bepaalde communities, quests, squads of andere groepen.

Dit soort game-elitisme zorgt ervoor dat casual gamers het spel ofwel niet spelen, ofwel nooit de multiplayer uittesten. Had ik geen mensen gekend die het speelden, had ik het spel misschien nooit ontdekt. Wees een beetje vriendelijk, of je community kan snel leeglopen.

Gelukkig kende ik dus die mensen en dat zijn de leden van de Geekster Discord. Zonder hen had ik het spel waarschijnlijk zelfs nooit een kans gegeven. Ze hielpen mij om een paar levels omhoog te gaan of een boss te verslaan op vijf minuten. Ik zat steeds vast op HR acht en schoot SOS Flare na SOS Flare de lucht in. De Story Mode was zelfs voor mij te moeilijk en demotiveerde mij om verder te spelen, want ik moest tactisch zijn. Maar om dan zo’n groot monster in vijf minuten neer te krijgen, geeft zo’n goed gevoel. Ik weet zeker dat ik binnenkort ook anderen kan helpen. En ook jij kan bij die groep komen! Klik hier om de Discord te openen, stel je snel even voor en join the madness!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels