Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Far Cry 5 cover

Far Cry 5 review: de ene sekte is de andere niet

Religieuze gekken die voor een hoop problemen zorgen en dringend hardhandig aangepakt moeten worden, het is de laatste jaren misschien net iets te weinig een ver-van-ons-bedshow dan we zouden willen. Tegelijkertijd zorgt het er ook wel voor dat Far Cry 5 net dat tikje extra cachet krijgt. Geekster trok voor jou naar Hope County, Montana, in de hoop om er de vrede terug te brengen. En met ‘vrede terugbrengen’ bedoelen we natuurlijk ‘iedereen afknallen’, kwestie van een gezonde dosis hypocrisie aan de dag te leggen.

Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Platform: PlayStation 4, Xbox One, pc
Aantal spelers: 1-2 (online co-op)
Release: 27 maart 2018

Reviewcopy bekomen via uitgever.

Het gevecht tegen de copy-paste

“Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact… same fucking thing… over and over again expecting… shit to change… That. Is. Crazy.” Met die gevleugelde woorden maakte bad guy Vaas zich onsterfelijk in Far Cry 3, inmiddels al bijna zes jaar geleden. Misschien net iets té meta om goed te zijn, want ook de Far Cry-reeks geeft regelmatig de indruk net iets te veel het eigen succesrecept te kopiëren. De vraag is dan ook of Far Cry 5 wel genoeg variatie en vernieuwing kan bieden om Vaas een poepje te laten ruiken. Het korte antwoord? Ja. Het lange antwoord? Dat lees je hieronder!

Far Cry 5 Joseph Steed
Na de exotische uitspattingen in de vorige delen krijg je nu een good old Amerikaanse bad guy voor je.

Je krijgt een verfrissende locatie en een boeiende verhaallijn voorgeschoteld, al maakte Ubisoft de protagonist wel doofstom.

Daar waar de vorige twee delen uit de reeks het nog over een exotische en tropische boei gooiden, word je in Far Cry 5 in de Amerikaanse staat Montana gedropt. Een verfrissende, nieuwe locatie en een boeiende, nieuwe verhaallijn, ware het niet dat Ubisoft besloot om het hoofdpersonage in deze game om God weet welke reden doofstom te maken en zo vooral voor een hele hoop monologen van NPCs te zorgen. Uit de cutscenes in het begin leer je al vrij snel dat je een hulpsheriff bent die op pad gestuurd wordt om Joseph Steed te laten oppakken. Die heeft met Eden’s Gate immers een levensgevaarlijke sekte georganiseerd in de vallei van Hope County – niets nieuws in het Far Cry-universum dus, maar de sfeer die al vanaf de eerste seconde geschept wordt, staat wel ijzersterk overeind. Verrassend genoeg lukt het jou en de rest van de agenten niet om Steed zomaar in de boeien te slaan en moet je al snel vluchten van hem en zijn religieuze aanhang. Vanaf dan ligt de strijd om Hope County helemaal open, en zal je Josephs terreurbewind moeten neerhalen door zijn familieleden, die elk een deeltje van de gouw besturen, een kopje kleiner te maken.

Far Cry 5
Je kan zelf je personage (M/V) aanmaken in het begin van het spel (en later verder aanpassen), maar aangezien je doofstom bent en in first person speelt, valt de meerwaarde daarvan wat weg.

Jagen, vissen en sekteleiders omleggen

Joseph Steed heeft immers drie van zijn familieleden (twee broers en een geadopteerde zus) aangesteld als bestuurders van de verschillende regio’s die Hope County telt. Veteraan Jacob bestuurt het noorden en zorgt vooral voor het rekruteren van nieuwe sekteleden, advocaat John zit in het zuiden en doopt maar al te graag nieuwkomers, zus Faith houdt zich in het oosten dan weer vooral bezig met alle bliss, de drug die gebruikt wordt om de sekteleden onder de knoet te houden en nog net dat tikkeltje meer ontoerekeningsvatbaar te maken. Die drie hoofdrolspelers zal je elk in hun eigen gebied moeten verslaan door genoeg verzetspunten te verzamelen. Met elke missie verzamel je immers weer wat meer invloed in het gebied en breng je de terreur van de Steeds wat meer aan het wankelen. Daarvoor heb je niet enkel de verhaalmissies, maar je kan ook sekte-eigendommen vernietigen, gijzelaars bevrijden, voorraadtrucks beroven of buitenposten veroveren. Die elementen herken je wellicht wel uit de vorige Far Cry-games, al viel er ook één herkenbaar stukje weg: in Far Cry 5 hoef je geen radiotorens meer te beklimmen om het gebied rond jou in kaart te kunnen brengen, maar dat doe je wel door zelf de regio’s te verkennen en in winkels en huizen landkaarten en toeristische brochures te vinden.

Far Cry 5 bliss
Door de drug genaamd ‘bliss’ gaan je tegenstanders je wel erg agressief te lijf.

De gebruikelijke valkuilen van de repetitiviteit en de lineariteit worden goed gecounterd.

Het feit dat Far Cry 5 een toch wel redelijk grote map meegekregen heeft, zorgt sowieso al voor het gevoel dat je een grote speeltuin voor je voeten geworpen krijgt. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat de gebruikelijke valkuilen van de repetitiviteit en en de lineariteit daarbij ook meteen gecounterd worden. Je kan de Steed-familie onderuithalen in de volgorde die je zelf wil, terwijl er naast de verhaalmissies ook nog genoeg andere bezigheden voorhanden zijn in Hope County. Zo zijn er genoeg optionele missies die je helemaal onderdompelen in de wereld van de onderdrukte bevolking, naast de andere kleinere missies en opdrachten waar we het hierboven al over hadden. Voor wie dan nóg wat vrije tijd over heeft, is er nog steeds een gloednieuw aspect dat Far Cry 5 je te bieden heeft: het gewone jagen op dieren ken je al uit de vorige games, maar nu kan je ook gaan vissen in de riviertjes van Hope County. Dat jagen en vissen helpt je niet alleen aan lokaas om roofdieren tactisch te kunnen inzetten wanneer je weer eens wat sekteleden naar het hiernamaals wil sturen, maar het is ook een handige manier om je voorraad cash aan te vullen.

Far Cry 5
Wie tot rust wil komen tussen al het moorden door, kan rustig gaan vissen in Far Cry 5.

Never alone, always together

Welke Steed je ook eerst wil uitschakelen of welke zijmissie je wil verkennen, je hoeft je in Far Cry 5 nooit alleen te voelen. Zo kan je een vriend uitnodigen om in online co-op Hope County te gaan verkennen en bevrijden, of je kan ook gewoon op wat gouwe ouwe AI rekenen om je bij te staan. In totaal kan je negen compagnons vrijspelen, drie per gebied. Die hebben elk hun specifieke eigenschappen die je kunnen helpen bij het verslaan van de Peggies, zoals de leden van de sekte ook wel genoemd worden. Met Grace Armstrong kan je bijvoorbeeld op een extra sluipschutter rekenen, Boomer de hond spot vijanden nog voor je ze kan zien en apporteert je regelmatig een handig wapen, Sharky Boshaw gaat tegenstanders te lijf met een vlammenwerper en – niet alleen onze favoriet, maar meteen die van heel wat Far Cry 5‘ers – grizzlybeer Cheeseburger heeft geen verdere introductie nodig. Daarnaast kom je ook heel wat figuranten tegen die je kan inhuren om samen met jou voor het nodige verzetsgeweld te gaan zorgen. Daarvan kan je er telkens maximaal drie tegelijkertijd in je rooster steken om op te roepen.

Far Cry 5
Van de negen beschikbare bondgenoten vormt Cheeseburger veruit de meest coole optie.

Het feit dat we als minpuntje al de Nederlandse ondertiteling moeten aanhalen, toont dat dit voor de rest wel een sterk spel is.

Zitten er tussen al dat geweld dan geen minder positieve kantjes? Toch wel, want net door al die explosies en kogelregens durft er al eens een frame rate drop voor de nodige frustraties te zorgen. Hier en daar kan er ook nog eens een extra glitch op de proppen komen, zoals een missie die niet wil starten of een helikopter die plots ergens vast zit in een plafond. Gelukkig valt de schade al bij al nog wel mee en hoef je je niet al té veel zorgen te maken dat jouw versie van Far Cry 5 onspeelbaar wordt, maar aangenaam is natuurlijk wel anders. Ook als je met Nederlandse ondertiteling speelt, zal je geregeld wel eens vloeken op het spel. Over het stemmenwerk en de virtuele acteerprestaties kunnen we niet echt klagen, maar de ondertiteling heeft vaak te kampen met een gebrekkige timing en enkele foutjes. Maar goed, het feit dat we over zoiets al moeten gaan klagen, toont wel aan dat Far Cry 5 voor de rest een redelijk sterk spel is.

Far Cry 5
Boomer kan je als compagnon makkelijk van extra wapens en munitie voorzien.

Mooie speeltuin met arcademodus

Hadden we het daarnet nog even over de occasionele frame rate drops en glitches, dan is Hope County voor het overige wél redelijk adembenemend. De Amerikaanse sfeer slaat je al vanaf het eerste ogenblik succesvol rond de oren, de Peggies zijn variërend genoeg om niet het gevoel te krijgen dat je continu dezelfde kerel zit af te knallen en ook alle andere grafische aspecten weten te overtuigen. Dat alles wordt bovendien nog eens versterkt door de soundtrack die Far Cry 5 richting je trommelvliezen afvuurt. Die is subtiel, maar toch altijd wel sluimerend aanwezig – een zeldzame gave. Als sommige mensen hun Spotify-lijstjes bovenhalen als achtergrondgeluid tijdens het gamen, dan kan je nu gerust het pauzemenu van Far Cry 5 laten openstaan terwijl je met iets anders bezig bent. Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de grote speeltuin die Hope County vormt, is er trouwens ook nog de arcademodus. Daarin kan je zelf kleine maps aanmaken en delen met je medegamers, of jezelf een weg banen door hun creaties. Het komt de levensduur van het spel alleen maar ten goede, want zelfs zonder die arcademodus (en zonder alle nevenmissies) kan je jezelf makkelijk zo’n zestien uur bezighouden met het verhaal.

Far Cry 5 is te koop bij bol.com

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels