Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

hard sun

Pilot Potential: Hard Sun

Omdat het niet altijd post-apocalyptisch moet zijn, geeft de BBC de wereld en twee politie-inspecteurs nog vijf jaar de tijd om de wereld te redden in de nieuwe reeks Hard Sun.

We’ve got five years

Voor Elaine Renko (Agyness Deyn) gaat het op haar eerste werkdag als nieuwe partner van Charlie Hicks (Jim Sturgess) al meteen grondig verkeerd. Tijdens het onderzoek naar de dood van een hacker stoten ze op een USB-stick met wereldbelangrijk nieuws, letterlijk. Door een mysterieus kosmisch evenement zal de aarde binnen vijf jaar vergaan door de zon. De regering wil die informatie koste wat het kost geheimhouden, en gaat de inspecteurs achterna. Bovendien hebben beide personages een complexe achtergrond die hun samenwerking weleens zou kunnen doen opblazen.

In post-apocalyptische series en films is het vaak de chaos die verhaalmogelijkheden biedt, maar waar haal je die als de chaos nog moet komen?

Een pre-apocalyptisch misdaaddrama, dat zien we inderdaad niet zo veel. Toppers zoals The Walking Dead, The 100, en films zoals 27 Days Later en Children of Men spelen zich allemaal af als het kwaad al geschied is. The Leftovers en Under the Dome spelen zich af tijdens de rampspoed, maar de periode er net voor tonen, biedt ook interessante mogelijkheden. Hoe gaan mensen om met de onzekerheid maar onafwendbaarheid van het einde? En de autoriteiten? Proberen ze de bevolking te kalmeren of slaan ze een andere weg in? In post-apocalyptische series en films is het vaak de chaos die verhaalmogelijkheden biedt, maar waar haal je die als de chaos nog moet komen?

hard_sun

Als er een man is die we met dat vraagstuk wel vertrouwen, is het Neil Cross. Hij maakte eerder al Luther voor de BBC, een fantastische crimireeks met Idris Elba in een glansrol. Voor Hard Sun haalde hij inspiratie bij het nummer Five Years van David Bowie. De BBC werkte deze keer samen met de Amerikaanse streamingdienst Hulu, en hier zijn de hoofdrollen weggelegd voor Agyness Deyn, die we vooral kennen als topmodel, en Jim Sturgess, die de meesten onder ons zullen kennen van Across the Universe en One Day. Beiden acteren sterk in de eerste aflevering en hebben goede chemistry. Er komt meteen veel actie, intrige en personagewerk voor de acteurs, wat een heel sterke pilootaflevering oplevert. Ook hun verhoudingen met de andere nevenpersonages bevatten volgens mij nog wat verrassingen, en het misdaadaspect lijkt goed verweven te worden met het hoofdplot.

Er komt meteen veel actie, intrige en personagewerk voor de acteurs, wat een heel sterke pilootaflevering oplevert.

De regie is in handen van Brian Kirk (Game of Thrones, Penny Dreadful, Luther), terwijl professor Brian Cox wetenschappelijk advies gaf over de apocalyps. De cinematograaf maakt veel gebruik van blauw, groen en geel, en veel natuurlijk licht om de nadruk te leggen op de zon. Een verrassend mooie keuze. De reeks ziet er top uit en gebruikt Londen mooi als achtergrond. Ik ben benieuwd hoe ze met de premisse verder gaan en of ze het niveau van de pilot kunnen aanhouden. Hard Sun telt voorlopig amper zes afleveringen, dus het tempo zal ook niet makkelijk te bepalen zijn. Maar ik kijk alvast naar de tweede aflevering.


De laatste twee van de zes afleveringen zijn zaterdagavond al te zien op Canvas, maar je kan de reeks ook bekijken op vrt.nu.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels