Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Lezen in augustus: Jump Collectie

In veel supermarkten en boekwinkels kun je het blad Jump vinden. Een blad gericht op de jeugd dat zo’n acht keer per jaar verschijnt. Het blad is een verzameling van stukken over games, series, films en een plek voor heel veel strips.

Uitgeverij Personalia heeft het behaagt om een doos met strips uit dit blad naar onze burelen door te sturen en uit deze doos presenteren wij de “Jump Collectie”, strips die ooit geplaatst zijn in dat blad.

Darius

Dinosaurussen zijn natuurlijk cool en als ze kunnen praten is het extra cool. Om te begrijpen hoe dat kan, moet je beseffen dat de dino’s in deze strip wel op aarde rondlopen maar dat de meteoor die bij ons zorgde voor het uitsterven van de dino’s aan deze planeet voorbij is gegaan.

Deze albums staan vol gags met pratende dino’s in een Flintstones-achtige wereld. De makers hebben duidelijk plezier in het maken van deze albums. De gags zijn niet allemaal even geslaagd maar het tekenwerk is meer dan prima en nodigt je uit om alle plaatjes goed te bekijken.

Mythos 1

Jump

Deze serie loopt al een jaar of 12 in Frankrijk en doet het daar niet onverdienstelijk. Het zijn gags waarin zo’n beetje alle Griekse goden een rolletje hebben. Er zijn drie personen die deze strip dragen: de jonge Atlas en Aphrodite en de minotaurus Totor. De gags zitten prima in elkaar en zorgen meer dan eens voor een glimlach. Er zit ook veel visuele humor in. Het is een vermakelijke strip die ook prima werkt als introductie tot de Griekse mythologie.

Koop Mythos bij bol.com en ondersteun deze website

Frikken #1

Het eerste album van een reeks over leraren op een middelbare school. Het zijn gags van het bekende type waarin de wereld van de school op de hak wordt genomen. Het is knap dat de makers de grappen echt heel breed trekken en letterlijk alles met succes bespotten. De tekenstijl kwam me trouwens erg bekend voor. Een snelle zoekopdracht online leverde de naam van Pierre Tranchand op die zich achter het pseudoniem Pica verschuilt.

Tranchand is een oude bekende uit het weekblad Kuifje, waarin hij van 1984 tot 1992 furore maakte met de strip Marine. Ook deze serie is al sinds 2001 hot in Frankrijk. Hoewel de gags geslaagd zijn in dit eerste album, zijn ze ook licht gedateerd. Het origineel verscheen in 2001 en dat zie je. Hopelijk geeft Personalia dit nog even uit.

Koop Frikken bij bol.com en ondersteun deze website

Rembrandt #2

Jump

Pieter Hogenbirk en Herman Roozen maken samen een strip rondom een van Nederlands bekendste kunstschilders Rembrandt van Rijn. De makers nemen een aantal dingen uit zijn geschiedenis en bouwen daar een rijke cast mee voor hem. De gags draaien vooral om de schilder en de fratsen die hij in zijn dagelijks leven uithaalt. De erotische avontuurtjes met de vrouwen in zijn leven, het werk, zijn familie. Alles zit erin.

Dit is eigenlijk meer een Eppo-strip dan een Jump-strip. Akkoord, de schunnige grappen staan alleen in dit album, maar toch. Het enige kritiekpunt is dat de pagina’s soms wat onoverzichtelijk zijn.

Koop Rembrandt 2 op bol.com en ondersteun deze site

Josje Scoort #1

Willem Ritstier is geen onbekende in stripland. Trouwe lezertjes van deze website hebben vast al eens de naam Nicky Saxx voorbij zien komen. Samen met de relatief onbekende tekenaar Roelof Wijtsma maakt hij de voetbalstrip Josje Scoort. Beide heren maakten eerder de nieuwe avonturen van Roel Dijkstra maar deze voetbalheld was geen lang leven beschoren.

Het zijn korte verhalen waarin het meisje Josje avonturen beleeft bij de plaatselijke voetbalclub Kalkberg. Daar speelt ze samen met haar vriendin Arezo in het gemengde team Kalkberg 90. Het zijn korte verhalen die gezellig voortkabbelen. Het lijkt alleen alsof ze gemaakt zijn in de jaren zeventig. Het is allemaal nogal oubollig, wat de makers proberen te compenseren door geforceerd hip te doen.

Roelof Wijtsma verdient beter materiaal. Zijn werk komt sowieso niet tot zijn recht in dit formaat omdat het te klein is. Bekijk ook eens zijn website.

Hoe is deze Jump Collectie?

De meeste series zijn gebaseerd op oudere reeksen uit Frankrijk die zijn aangekocht. Dit zie je aan de covers waarvan de vormgeving lichtelijk is gedateerd. Hierdoor springen deze strips er niet uit in de lokale boek- of stripwinkel. Dat is jammer want, op Rembrandt na, zijn het titels die door een jong (en ouder) publiek gelezen kunnen worden. En het zijn allemaal strips die leuk zijn om te lezen.

Uitgeverij Personalia verdient in ieder geval een pluim voor hun serieuze pogingen om strips voor de jeugd uit te geven.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels