Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Nicky Saxx 1 – Bedrog/vergiffenis review

Uitgeverij Reboot brengt Nicky Saxx weer in druk. Die titel verscheen van 2002 tot 2008 als krantenstrip in De Telegraaf en was een creatie van het duo Willem Ritstier en de in 2011 overleden Minck Oosterveer. De albums werden uitgegeven door uitgeverij Boumaar en later Beedee. Die laatste uitgever is inmiddels verdwenen en hetzelfde geldt ook voor de Nick Saxx-albums.

De krantenstrips werden oorspronkelijk gepubliceerd in zwart-wit en worden nu door de uitgever ingekleurd en opnieuw geletterd. Het eerste wat opvalt, is de cover van Romano Molenaar. De vormgeving van de albums is een hele vooruitgang ten opzichte van de oude edities. Elk album bevat twee verhalen van 24 pagina’s en er is inmiddels ook weer een bladwijzer, wat echt een handelsmerk van deze uitgever is geworden.

©Reboot

Waar gaat het over? “Samen met haar vriendin, Elja, beleeft Nicky Saxx de meest uiteenlopende avonturen. Vanuit haar vuurtoren runt ze Kamer 666, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het oplossen van lastige zaken. In Bedrog reist Nicky samen met Elja naar Bolivia, waar blijkt dat er een val voor haar is opgezet. Ook in Vergiffenis zijn de nodige complicaties aanwezig, wanneer Elja’s tante onverwachts sterft. Het lijkt op een natuurlijke dood, maar niet iedereen gelooft daar in. Nicky en Elja gaan op onderzoek uit en stuiten op een heus familiegeheim.”

De goede en minder goede kantjes van Nicky Saxx

Je kunt merken dat Nicky Saxx van nature een krantenstrip was. Elke tweede strook eindigt met een cliffhanger. Dat houdt het lezen wel spannend, natuurlijk. Er wordt in deze verhalen geen ruimte verspild. Alles staat in het teken van de actie. De lezer mag zich geen moment vervelen en daar slagen de makers goed in.

De oorspronkelijke reeks viel niet op toen die uitkwam. De doorsnee lezer van Europese strips heeft in onze contreien niet zoveel op met zwart-wit. Het is goed dat Reboot nu de boel heeft ingekleurd zodat mensen sneller verleid worden om dit op te pikken. De kleuren ogen goed, maar het mag wel wat spannender. Het zou wat dat betreft helpen als deze albums in een groter formaat worden afgedrukt. Dan vallen de details in het prachtige geïnkte tekenwerk op en kunnen de inkleurder(s) echt uitpakken.

Het is slechts een klein detail. Nicky Saxx is een prima actiestrip die je zeker een uurtje goed leesplezier zal bezorgen. Een groot deel van de royalties op deze albums vloeien trouwens richting de weduwe van de tekenaar, die het financieel niet breed heeft. Dus dat is meteen een extra reden om dit album op te pikken. Zelfs als je het niet leuk vindt, help je er iemand mee.

Nicky Saxx verscheen op 14 september bij Reboot Comics

3/5
Total Score

Raak

  • Vermakelijk verhaal
  • Goede vormgeving

Braak

  • Klein afgedrukt tekenwerk
Total
27
Shares
Gerelateerde artikels