Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spider-Man: Reign review – The Dark Spider Returns

Toen Spider-Man: Reign in 2006 werd gepubliceerd, zorgde het voor nogal wat controverse. Marvel leek het spoor van de critici te volgen en liet dit verhaal aan de zijlijn van zijn eigen roemruchte geschiedenis staan. In augustus van dit jaar komt er een Spider-Man: Reign 2 en dus is daar ineens de herdruk. En waarom ook niet?

Wat is Reign?

Ergens in de verre toekomst is New York City onafhankelijk geworden. De stad die nooit slaapt, is veranderd in een politiestaat onder leiding van de gecorrumpeerde burgemeester Waters. The Reign handhaaft de orde. De superhelden en schurken van weleer zijn van het toneel verdwenen.

Niet helemaal natuurlijk want een oude Peter Parker werkt als hulpje bij een bloemenwinkel. Ook als oude man heeft hij echter last van zijn beroemde “Parker-geluk” en wordt hij ontslagen. Thuis wacht hem een koud apartement, waar Peter geplaagd wordt door herinneringen aan zijn overleden vrouw Mary Jane Watson.

Dan klopt een oude bekende aan de deur. Het is Jonah Jameson met een pakket. Het stokoude krantenicoon vertelt hem dat hij de Daily Bugle heeft verkocht omdat hij het vooral gebruikte om onzin te verspreiden. Toch is Jameson nog niet klaar. Daarom moet Peter dat pakket openen.

De revolutie komt eraan.

Spider-Man: Reign
©Marvel Comics

Het is even wennen

De comic doet qua thema en opbouw echt denken aan Batman: The Dark Knight Returns. Dat Kaare Andrews in een Frank Miller-achtige stijl werkt, draagt bij aan dit idee. Het is het verhaal van een oude held die nog één keer de kans krijgt om iets goeds te doen en de strijd tegen het kwaad voort te zetten.

Toch mist het de vastigheid van zijn inspiratiebron. Voor elk goed ding in het verhaal kun je iets pakken wat niet goed werkt. Voorbeelden? Jonah Jameson als oproerkraaier werkt prima. De teksten die Peter Parker als Spider-Man uitbraakt werken niet. Niet grappig, niet relevant etc.

Toch heeft het sfeer. Toch zorgt het met soms creatieve zijsprongen dat je blijft lezen. En de combinatie van Milleriaans tekenwerk met manga-geïnspireerde achtergronden werkt.

Tijd heelt alle wonden

De suggestie die wordt gegeven was voor veel fans een schop tegen het zere been. En eerlijk? Het is niet handig gedaan. Kaare Andrews is in de tussenliggende jaren gegroeid als maker. Niet alleen kijkende naar zijn projecten bij Marvel Comics zoals Amazing Fantasy maar bijvoorbeeld ook de geweldige satire Renato Jones: The One %. Daarom is deze tweede kans wel terecht.

Andrews had ook de pech dat hij in de hoofdserie deels in de wielen werd gereden door J.M. Straczynski die een eigen apocalyptische interpretatie van Spider-Man lanceerde waar uiteindelijk niks mee werd gedaan. Dan krijgt Spider-Man: Reign meer iets van een alternatieve geschiedenis terwijl het tegelijkertijd goed weet hoe de Spider-Man comics in elkaar zitten.

Deze comic heeft zijn fouten. Het is zeker niet zo slecht als sommige critici online beweren. Zeker de nieuwe generatie van lezers zal hier veel plezier aan beleven.

Koop Spider-Man: Reign bij bol.com en steun deze website

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

7/10
Total Score

Raak

  • Heerlijke eigentijdse versie van Frank Millers stijl
  • Creatieve zijsprongen

Braak

  • Niet heel consequent
  • Onnatuurlijke dialogen
  • De vondst...
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels