Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Paling en Ko – Missie Klimaatverandering review

In de zomer van 2023 overleed Francisco Ibáñez, de Spaanse stripmaker die in onze contreien vooral bekend werd als geestelijk vader van Paling en Ko maar in Spanje eenzelfde soort status geniet als Willy Vandersteen. Wat echter niet veel mensen wisten, was dat het Nederlandse Reboot Comics al een tijdje bezig was om de rechten van Paling en Ko te bemachtigen en dat is gelukt.

Van 1971 tot 2006 verscheen bij drie uitgeverijen (De Vrijbuiter, Byblos en Arboris) een hele lange rij albums van Spanjes meest gevreesde en vooral klunzigste detectives, waarbij de typerend witte covers van De Vrijbuiter bekend zullen zijn bij de meeste lezers.

Reboot heeft ervoor gekozen om de oorspronkelijke reeks door te nummeren. Vandaar dat Paling & Ko – Missie Klimaatverandering genummerd is als het zestigste album.

paling en ko
©Reboot Comics

Een feest van herkenning

Waar dit allemaal over gaat? Tsja, kijkend naar de titel hoef je daar niet over te twijfelen.

“Het weer verandert in een flits. Het regent zachtjes en als je een keer met je ogen knippert, verbrandt ineens alles in de zon. Of het is windstil en dan steekt er opeens een wind op waar zelfs de stadsbussen niet veilig voor zijn… Er gaat hier iets helemaal mis! Iemand zit het klimaat te verpesten en de boel grondig te verzieken! Misschien is het wel een nieuw wapen, een briljante aanval of een soort nucleair ding… Maar wat het ook is, dit is zéker een taak voor de twee meest gerenommeerde probleemoplossers van ons land, onze rechtzetters van onrecht en de helderste lichten die wij kennen: Paling en Ko.”

Het type verhaal is bekend. Paling en Ko krijgen een opdracht en proberen deze zo goed mogelijk te volbrengen. Door middel van een serie misverstanden die steevast eindigen met een ontploffing of een fysieke mishandeling van een van de twee, wordt er gewerkt naar een oplossing.

Hebben we Paling en Ko gemist ?

Het is wel amusant om dit te lezen. Paling en Ko is echt een strip voor de jeugd. De voorspelbare verhaaltjes zijn vermakelijk maar na een tijdje begin je het trucje wel door te krijgen.

Wat nooit verveelt, is het heerlijke stijltje van Ibáñez. Het is cartoontekenen in zijn puurste vorm. De plaatjes krioelen van het leven en blijven uitnodigen tot kijken. Er valt elke keer weer heel wat te ontdekken.

De vertaling is aardig, al zal het gebruik van bepaalde dialecten misschien voor wat milde ergernis zorgen bij Vlaamse lezers. De lettering is helaas minder. Reboot maakt niet dezelfde fout door de geluidseffecten digitaal te verpesten zoals sommige collega’s dat doen maar de flow van de letters in de balloons kan beter. Het oogt onnatuurlijk.

Deze strip is leuk voor de nostalgische lezer of als cadeau voor het kind dat je wil introduceren tot de rijke Europese strip.

Paling & Ko #60 verscheen op 28 mei 2024 bij Reboot Comics

7/10
Total Score

Raak

  • Fantastisch levendig tekenwerk van de meester
  • Leuk leesvoer

Braak

  • De verhaaltjes zijn voorspelbaar
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels