Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De wondere wereld van FACTS Spring 2024

In Gent was het voorbije weekend weer een ware explosie van geekiness en cosplay te vinden, waar felgekleurde, verklede mensen weerom in grote getalen naar Flanders Expo afzakten: het was terug FACTS. Na de Fall-editie te moeten missen (ik was ergens in een veld Viking aan het spelen), moest ik er in de Spring-editie weer bij zijn, en natuurlijk was dat in cosplay!

Na voor de eerste keer een geklede broek te kopen en een bijl te bestellen, kon ik vertrekken als Patrick Bateman van American Psycho. Het was oprecht een van de meest comfortabele cosplays die ik al gedragen heb. Ik ging dan ook voor comfort, want FACTS telt ondertussen al 54.000 m²! Er werd dus veel afgewandeld (ik haalde 18000 stappen).

Nieuwigheden en oude bekenden

FACTS gebruikt ondertussen de hele Expo, alle hallen worden bekleed in het geeky-paradijs dat we al zo goed kennen. Zoals altijd had je de main stage in hal 2, waar je al je vragen kon stellen aan de vele gasten – vooral de Q&A van Joseph Quinn was zeer populair. In de hal ernaast had je de gasten en de photobooth, handig want dan moesten die gasten ook niet te ver lopen om naar hun Q&A te raken! De Supercube was ook weer aanwezig. Ik ben nog steeds benieuwd of aan het einde van de dag Luigi eindelijk Mario verslagen heeft in een potje karten.

Maar er waren ook grote veranderingen deze editie. Zo was hal 7 nu omgedoopt tot de ‘Fan Experience Zone’ – een ruimte waar je, de naam zegt het eigenlijk wel al, vooral leuke ervaringen kon opdoen, waaronder foto’s met horrorfiguren, maar ook kon kijken naar prachtige LEGO-bouwsels of jezelf kon laten gaan op Bouncezilla. De ingang was verhuisd naar hal 3, waardoor de grote hal waar vroeger de ingang was, nu helemaal vrijgekomen was voor de Cosplay, Creator & Content-zone! In deze hal heb ik 70% van mijn FACTS-bezoek gespendeerd. Ik koop altijd al voornamelijk bij de kleinere, lokale artiesten, en dat deze nu een halve hal voor zichzelf hadden en ook nog eens verdubbeld waren, was voor mij een fantastische upgrade. Ik heb mezelf dan ook een klein beetje laten gaan en zoveel stickers gekocht dat ik niet eens genoeg plaats heb om ze allemaal te plakken.

facts 2024
© FACTS

De Cosplay-stage was een beetje verborgen, maar je hoorde wel de hele tijd de aankondigingen, dus de nieuwsgierigheid werd wel geprikkeld. Ik vond het ook een hele goeie keuze om de fanvillage bij de cosplay-stage en de kleinere artiesten te zetten, die gaan vaak al heel hard hand in hand!

Nog een nieuwigheid deze FACTS was de food hall. In deze hal – wat vroeger de eerste hal was waar je binnenkwam – heb je keuze uit vele verschillende soorten eten en drinken en is er genoeg plaats om even neer te zitten en de benen te laten rusten. Het is veel handiger om alle eetgelegenheden op één plaats te hebben, dan door de hele con te moeten zoeken. Misschien dat volgend jaar Onigiri-Go hier ook kan bij staan?

Kudos aan de organisatie!

De praktische kant van FACTS was ook weer helemaal in orde. Na een spontane staking van De Lijn op zaterdag werden er zeer snel shuttlebussen geregeld en de communicatie daarrond verliep heel vlot. Ook tegen het einde van de con was er een zeer goeie communicatie over de mogelijkheden rond vervoer. Echt, proficiat aan de organisatie dat ze hier zo goed en snel een oplossing voor vonden!

Ook voor de lange rijen bij bepaalde acteurs werd een oplossing gevonden. Omdat er verwacht werd dat er enorm veel volk zou aanschuiven voor Joseph Quinn, werden er autograph-tickets ingelast, waar je dus op voorhand je ticket voor de handtekening kocht, zodat er zeker genoeg tijd zou zijn om deze te laten zetten en zodat de acteur zeker op tijd zou zijn voor de Q&A en de photoshoots – want hij had op één dag maar liefst drie photoshoot-sessies ingepland.

Joseph Quinn in Stranger Things

Zoals je ziet, FACTS wordt elk jaar alleen maar groter, maar ook echt beter. Mijn tip voor de nieuwe, maar ook ervaren bezoeker: flanneer eens verder dan de geekmarket, loop eens langs bij de kleinere artiesten of de fanzones, je weet nooit wat (of wie ;)) je tegenkomt!

Meer informatie over FACTS vind je op facts.be

Total
0
Shares