Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Black Hawk Line vliegt weer

Wie zijn sociale media bekijkt, zal het niet ontgaan zijn. Met enige regelmaat bedelft Reboot Comics-uitgever Leon Verhoeven zijn publiek onder de promotionele uitingen en in de meest recente vloedgolf viel één titel op. The Black Hawk Line!

Het waren de jaren 90

Als je vraagt wie de grootste Nederlandse namen in de Europese stripwereld zijn, dan hoor je namen als Aimee de Jongh, Peter van Dongen en Paul Teng. Maar in een eerder stadium was daar ook Rob Harren. De in 2022 overleden Harren begon zijn lange loopbaan in de stripwereld voor uitgeverij Oberon, waar hij zijdelings betrokken was bij het blad Eppo en de contacten met Dargaud warmhield.

Eind jaren tachtig vertrok hij naar Brussel om daar, op verzoek, flink te reorganiseren bij uitgeverij Lombard. Daar zette hij de deuren open voor Nederlandse stripmakers zoals Peter de Smet, Paul Teng, Dick Matena, Minck Oosterveer en Jack Staller. Over die laatste naam gaan we het even hebben.

Staller had al een lange carrière als illustrator en reclamemaker achter de rug toen hij zich in de jaren tachtig waagde aan de strip. Voor de bladen Tina en Sjors & Sjimmie maakte hij enkele korte strips waarvan Dakota Dolly de bekendste was. Voor het Kuifje weekblad zou hij iets nieuws gaan maken.

Daar was eens.. The Black Hawk Line

Het was een warme maar wel bewolkte dag toen in de zomer van 1990 het 30ste nummer van het Kuifje Weekblad in de bus verscheen. Op de cover enkele vliegtuigen die midden in een hevig gevecht zijn verwikkeld. De aankondiging voor een nieuwe strip getiteld The Black Hawk Line.

In het heden landt piloot Decker zijn vrachtvliegtuig in Hong Kong. Samen met zijn co-piloot hebben ze net het heftige staartje van een tyfoon getrotseerd. Wanneer het vliegtuig is geland, krijgen ze van de plaatselijke vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij te horen dat de bemanning die het vliegtuig zou overnemen, is verdwenen. Het zijn twee oude bekenden van Decker met wie hij samen op China vloog ten tijden van de Tweede Wereldoorlog.

The Black Hawk Line

De rest van het verhaal schakelt tussen het heden en het verleden waarin Decker actief was in China als lid van The Flying Tigers en voor eenzelfde mysterie kwam te staan. Deze wisselwerking tussen heden en verleden is precies wat deze serie apart zet van andere ‘vliegtuigstrips’.

The Flying Tigers waren overigens een squadron dat bestond uit Chinese en Amerikaanse piloten. De serie werd door Lombard van 1990 tot 1994 in 5 albums uitgegeven en zou, na het verdwijnen van het weekblad Kuifje, in stilte worden afgevoerd. Dit terwijl de serie een flinke schare lezers kende.

De terugkeer…

Later dit jaar zal The Black Hawk Line dus terugkeren. De albums worden door Reboot opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken. Jack Staller heeft voor de gelegenheid nieuwe covers geschilderd voor de albums.

De pagina’s zullen eveneens opnieuw worden ingekleurd op basis van de originele pagina’s.

Wanneer het eerste album zal verschijnen, is op het moment van schrijven nog onbekend. Maar als we meer weten, dan lees je het hier als eerste.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels