Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Forged vol 1 review: een tof verhaal vol vreemde keuzes

The Forged is de nieuwe comic van Greg Rucka, met in zijn kielzog Eric Trautmann. Rucka is sinds 1998 actief als comicmaker. Hij is bekend van lange runs op personages als Batman, Wolverine en de DC-politieserie Gotham Central. Maar waar Greg Rucka zich in onderscheidt, is het feit dat het overgrote deel van zijn eigen werk zich kenmerkt door vrouwen in de hoofdrol.

Rucka heeft zichzelf opnieuw uitgevonden in Hollywood waarbij hij scripts schrijft voor filmbewerkingen van zijn Old Guard of het recent verschenen Gal Gadot-vehikel Heart of Stone. Toch kruipt het stripbloed waar het niet gaan kan.

the forged
(c)Image Comics

Ook bij The Forged spelen vrouwen de hoofdrol. Victory maakt deel uit van een elite groep vechters genaamd The Forged. The Eternal Empress stuurt hen als een soort zwaard vooruit om voor haar grootse zaken te verrichten in het heelal. De crew van Victory wordt naar een afgelegen planeet gestuurd om daar een ‘zwarte doos’ uit een neergestort verkenningstoestel te halen.

Dat zou heel simpel moeten zijn. Ware het niet dat de planeet bewoond is door wezens die niet zo zitten te wachten op The Forged of eigenlijk elk ander mens.

Vormgeving

De comic is deels geïnspireerd door het blad Heavy Metal. Dit cult-stripblad had binnen de VS een klein maar hondstrouwe groep van lezers. Deze trade is uitgevoerd in een groot formaat. De comic is groter en breder dan je gewend bent.

Het geeft tekenaar Mike Henderson wel weer de mogelijkheid om stevig uit te pakken met weidse landschappen. Het past wel wel weer bij de sfeer van dit type sciencefiction. De landschappen zijn immens en geven de nietigheid van The Forged aan. En het maakt de scenes waarin je allerlei ruimtevaartuigen in de buurt van planeten ziet, episch.

Gemengde gevoelens

Rucka en Trautmann volgen hier hetzelfde recept als in Lazarus. Deze comic kenmerkt zich door een grondig uitgewerkte wereld en dan vooral het bijbehorende kastensysteem. In The Forged is dat kastensysteem vervangen door een politiek systeem.

Het is tof dat makers zo goed nadenken over hun titels. Het probleem met deze bundel is dat je als lezer deze informatie niet krijgt. Deze staat wel in de losse issues, maar als je iemand bent die op de trade wacht, dan moet je zelf maar uitzoeken hoe zaken in elkaar zitten. De dossiers uit de losse issues ontbreken.

De oplettende lezer kan dit uiteindelijk wel zelf uit de comic halen. Toch kunnen de makers niet voorkomen dat je als lezer toch even de weg kwijt bent. Dat is een gemiste kans want niet iedereen zal die moeite willen doen.

The Forged is een goede titel voor mensen die van degelijke sciencefiction houden. Maar je moet wel erg veel moeite doen om het te doorgronden. Houd daar rekening mee voordat je het koopt.

The Forged verscheen op 13 september bij Image Comics en wordt gemaakt door Greg Rucka en Mike Henderson.

Koop The Forged bij bol.com

We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.

3/5
Total Score

Raak

  • Goed ontwerp
  • Epische spreads

Braak

  • Het mag toegankelijker
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels