Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Is de buzz rond Saga voorbij?

In januari van dit jaar keerde Saga weer terug na een pauze van bijna vier jaar. In de week van 12 oktober 2022 verscheen de tiende paperback met daarin het eerste nieuwe verhaal. We openden dit jaar natuurlijk met een lijvig artikel over de terugkeer van deze befaamde serie met een beschouwing. Wat velen van jullie niet weten, is dat onze chef ook actief is voor de stripwinkel Worlds’ End en op de socials van onze vrienden wierp hij een imponerende stelling op.

saga

Hoe verliep de terugkeer van Saga?

Zoals bekend gingen de makers van de serie, Brian K. Vaughan en Fiona Staples, vanaf juli 2018 met vakantie. Dit zodat ze hun batterijen op konden laden. Ze zouden niet langer dan een jaar wegblijven. Ze zouden meteen wat issues voorbereiden. Dat ene jaar werden er dus bijna vier.

In juli 2018 verscheen dus het 54ste en voorlopig laatste nummer. Dit nummer had een oplage van 36.372. Diamond heeft de oplagecijfers van de eerste vier maanden van 2022 vrijgegeven dus we kunnen zien hoe Saga 55 t/m 58 het deden.

Je zit duidelijk dat stripwinkels in januari duidelijk anticiperen op de hype. Daarna vindt er een corrigerende werking plaats waarbij de oplage langzaam daalt naar een harde kern van vaste lezers. Dat is heel normaal en vindt plaats bij letterlijk alle Image-series. We weten helaas niet hoe de oplage was bij issue 60.

Ironisch genoeg is dan wel weer bekend dat winkeliers de tiende Saga-trade massaal hebben ingekocht. De wegen van Diamond zijn ondoorgrondelijk. We mogen voorzichtig concluderen dat Saga nog commerciële slagkracht heeft.

De ontvangst van Saga bij de critici en lezers

Als we de recensies bekijken, dan wordt Saga 55 lovend ontvangen met ongekend goede cijfers. Ook hier vindt er vervolgens een correctie plaats waarbij het weer terug naar normaal gaat. De site comicbookroundop biedt hier al een aardig overzicht van. Ook buiten de geïndexeerde reviews door critici worden de comics nog altijd gewaardeerd. Ook bij de reguliere lezers die hun mening geven is er niks veranderd.

Het is wel opvallend dat de grote websites, los van de reviews, niet schrijven over de serie en haar thema’s. In dat opzicht is Saga van een voorloper op tal van trends veranderd in een doorsnee titel. De kritische stukken lijken te zijn opgedroogd.

Op sociale media en in de comments van diverse websites wordt er wel kritisch gesproken over de reeks. Er is bij een groep lezers onvrede over de lange pauze en bij hen leeft het gevoel dat ze de serie eigenlijk een beetje kwijt zijn. In dat opzicht is het interessant om te zien of de daling van de verkoop van single issues heeft doorgezet maar daarvoor moeten we wachten totdat Diamond meer cijfers vrijgeeft.

Is de buzz rond Saga voorbij? De serie lijkt zijn commerciële kracht niet verloren te hebben. Cultureel gezien is het minder relevant geworden. In dat opzicht lijkt onze chef (vzmh) het gelijk aan zijn kant te hebben.

Meedoen aan de discussie? Bezoek de Worlds’ End Facebook-pagina.

https://www.instagram.com/p/BQCcCnmA8AJ/
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels