Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Poppy review: laat zien dat Hanco Kolk een wijn is geworden - Geekster
Strips

Poppy review: laat zien dat Hanco Kolk een wijn is geworden

Hier bij Geekster maken we er geen geheim van dat we gecharmeerd zijn door het werk van Hanco Kolk. Gilles de Geus, S1ngle, Meccano. Het is ons allemaal even lief. Al een klein jaar werkte Kolk aan een nieuw Meccano-verhaal dat nu eindelijk in albumformaat is verschenen bij de Harmonie.

Dit album opent met een aanslag. Of beter gezegd een heuse moordpartij. Op klinische wijze.

Elk Meccano-album is een gestold momentje tijd. Het is een blauwdruk van de zaken die Hanco Kolk op dat moment bezig houden. De oudere Meccano-albums waren allemaal gesitueerd in zijn versie van het staatje Monaco. Dat is met dit album veranderd. Meccano lijkt nu wat meer op Dubai en daar is een bijzondere reden voor. Om dit album te begrijpen moet je enigszins weten wat er in Nederland speelt.

© De Harmonie

In de jaren negentig maakte Nederland naam vanwege bepaalde progressieve zaken zoals het homohuwelijk en het gedogen van (soft)drugs. Dit is alweer bijna 30 jaar geleden en er is in de tussentijd veel veranderd. Het halfslachtig gedogen van (soft)drugs zorgde ervoor dat er een levendige smokkel (en productie) ontstaat van drugs die via Nederland door Europa stroomt.

Een grote speler in de smokkel van hasj en cocaïne is de misdaadbaas Ridouan Taghi. Dat er een levendige onderwereld is, is natuurlijk iets van alle tijden. Wat opvalt is dat deze nieuwe lichting zware jongens, in tegenstelling tot voorgangers, niet te beroerd is om bij het uitvechten van hun conflicten extreem veel geweld te gebruiken waarbij men niet op een slachtoffer meer of minder kijkt. België wordt trouwens zijdelings betrokken bij enkele van deze conflicten.

Hanco Kolk maakte zich kwaad over de achteloosheid waarmee deze nieuwe misdadigers zich laten gelden en daarmee was het zaad voor Poppy geplant.

Poppy hoort bij een verdwijnend tijdperk

Dit album opent met een klinische moordpartij. Vergezeld door zijn boekhouder werkt de befaamde huurmoordenaar Poppy zijn opdracht af. De client krijgt waar hij voor betaalt. Een moordpartij waarbij er strikt op de centjes wordt gelet. En natuurlijk wordt de plaats delict na afloop schoongemaakt. Discretie verzekerd. Kat in het bakkie zou je zeggen. Nou nee, niet dit keer.

De opdrachtgever is de aanstormende Nederlands-Marokkaanse misdaadbaas Abdul Acné, duidelijk geinspireerd door Taghi. Hij wil indruk maken op de misdaadelite in Meccano en dat kan alleen met een show. Er moet bloed vloeien, liters bloed. Daar heeft Poppy toch voor gezorgd? Niet echt, maar Poppy past een kunstgreep toe om de client tevreden te houden. Grote moordopdrachten zijn er toch al niet al teveel, dus wordt er een paar liter varkensbloed geregeld en over de plaats delict uitgegooid. Dat was niet de bedoeling natuurlijk want de misdaadelite van Meccano houdt van bloed, mensenbloed. En zo wordt Acné betrokken bij een conflict.

© De Harmonie

Puik

Hanco Kolk maakt een geweldige satire van dit album. Het is duidelijk dat de sfeer in Meccano is veranderd. Misdaadbazen bepalen het straatbeeld terwijl ze rondlopen in een haag van lijfwachten. Waarbij de staat en uitdossing laat zien hoe kwalitatief hoogwaardig deze menselijke muur is.

Het is ook erg geestig om te zien dat de misdadigers consequent worden getekend met een balkje over de ogen. Het is een modeaccessoire want ze kunnen het gewoon afzetten wanneer ze willen. Een simpel gebaar dat meteen een commentaar is naar de actualiteit van nu.

Dit album is grafisch echt spectaculair. Kolk heeft alle overbodige franje ingeruild voor strakke lijnen. Het is alsof hij zich speciaal voor dit album opnieuw heeft uitgevonden. Het levert een paar indrukwekkende plaatjes op. Het hoogtepunt? Wat te denken van het panorama wanneer Poppy ergens in dit album vernietigend lijkt toe te slaan? En aan de houding en het acteerwerk van diezelfde Poppy kun je ook een heel speciaal iets zien. Wat dat is? Dat is een verrassing.

De kleuren verdienen een speciale vermelding. Inkleurster Marloes Dekkers zet de rustige scenes in mooie heldere kleuren die het tekenwerk op een goede manier accentueren. De actiescenes zijn daarentegen opgebouwd rond de kleur rood als basiskleur. En hadden we het al over de texturen gehad? Smullen hoor.

Poppy is Hanco Kolk op zijn best. Hoe ouder de man wordt, hoe beter.

Poppy verscheen op 8 juni en werd gemaakt door Hanco Kolk. Poppy is te koop bij bol.com.

Dennis

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

3 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

5 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

6 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

1 week ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago