Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Outer Range review: cowboys op zoek naar de aliens

In Outer Range op Amazon Prime Video speelt Josh Brolin een cowboy uit zijn tijd die op zoek is naar wat het zwarte gat op zijn land betekent, maar vooral naar wat er zichzelf en zijn familie nog betekenis kan geven.

De serie opent als een eigenaarde mengeling van western en sciencefiction, maar dan de filosofische kleine soort die weinig zin heeft om een pasklaar antwoord te bieden op de bizarre dingen van het leven. De open vragen blijven zo open als het gat op het boerenerf dat voor commotie zorgt, terwijl de focus verlegd wordt naar een uiteenvallende familie en diens leden die hun functie verloren zijn.

Familiehoofd Royal (Brolin) stoot op een gigantische krater op zijn akker, niet toevallig het deel grond waarvan zijn levenslange rivaal Tillerson (Will Patton) met een leger advocaten hem wil onteigenen. Tegelijkertijd doden de zonen van Royal onopzettelijk een van de nakomelingen van die eerdergenoemde concurrent in een dronken handgemeen. En als de lokale sheriff (Tamara Podemski) komt rondneuzen, arriveert ook de geheimzinnige Autumn (Imogen Poots die toont dat ze wel een stukje kan acteren) om te kamperen in de buurt van het bovennatuurlijk fenomeen. De schaakstukken zijn gezet voor een intrigerend spel dat nooit echt een hoogtepunt bereikt.

outer range
© Amazon Prime Video

Outer Range mist een duidelijke richting

Na enkele afleveringen wordt het duidelijk dat Outer Range niet zal inlossen wat het beloofde. Wat begint als een westernversie van de Duitse Netflixserie Dark, eindigt als het bijbelse verval van een familie waarvoor je net iets te weinig hebt gevoeld terwijl je zocht naar antwoorden.

Mysteries mogen gerust net dat blijven: het niet op te lossen deel van deze wereld, maar Outer Range graaft er iets te veel zonder de gaten opnieuw dicht te maken. De verschijnselen losgemaakt door het gat zijn nochtans trippy: landschappen vervormen van plek, uitgestorven bizons vertrappelen hedendaagse auto’s en personages staan plots oog in oog met hun voorouders. Er zit geen vast te grijpen lijn in de knappe geheimdoenerij, te weinig urgentie waardoor alles maar blijft zweven in het ongrijpbare.

Nee, waarover je beter nadenkt tijdens Outer Range is familie in tijden van verval – cowboys zijn immers niet meer van deze tijd – en het verliezen van een doel als lid ervan. De familie van Royal verwerkt het verdriet van een verdwenen schoondochter. Hij (een norse Brolin zoals alleen hij nors kan doen) doet het door nog dieper in het zwarte gat te graven, zijn vrouw zoekt het bij God, de zonen bij drank en stoerdoenerij, en de kleindochter zit tussen hen gevangen. Langs de andere kant worstelen de Tillersons met de ziekte van hun patriarch. De ene zoon gooit zich op status en geld terwijl de andere vooral toont hoe toonvast hij kan zingen (en zo deels verantwoordelijk is voor de onvaste toon van de serie). Het zijn mooie en confronterende dingen om over na te denken, maar niet met een om aandacht schreeuwende kater in de buurt.

Outer Range staat nu volledig op Amazon Prime Video.

outer range
© Amazon Prime Video

Tragisch drama, onbevredigende scifi

outer range
3 5 0 1
Outer Range is een gezinsdrama verhuld als sciencefiction met mooie beelden en sterke prestaties dat zijn geheimen verspilt.
Outer Range is een gezinsdrama verhuld als sciencefiction met mooie beelden en sterke prestaties dat zijn geheimen verspilt.
3/5
Total Score

Raak

  • Josh Brolin en Imogen Poots
  • De geheimzinnige verschijnselen boeien...

Braak

  • De onvaste toon
  • ...maar bevredigen niet.
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels