Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Acht videogame easter eggs die een grijns op ons gezicht toverden

Video game easter eggs zijn bijna even oud als het medium zelf. Het begon in 1979 toen Warren Robinett een grijze pixel verstopte in het spel Adventure. Spelers die deze pixel vonden, konden die gebruiken om door een muur te breken in het spel om zo een kamer te bereiken waar “Created by Warren Robinett” geschreven stond. Het was simpel, velen die de game gespeeld hebben destijds hebben het ook nooit gevonden, maar het heeft een trend gezet die tot op vandaag verder leeft.

Een easter egg is dus iets dat verborgen zit in het spel en niet ontdekt wordt door het spel normaal te spelen. Soms zijn dit referenties naar andere franchises, andere games in dezelfde reeks, of gebeurtenissen in de echte wereld. In andere gevallen zijn het gewoon knotsgekke events die in de game zitten want “waarom niet?”. Tegenwoordig lijkt bijna elke game wel enkele easter eggs te bevatten. In dit artikel bespreken we enkele van die paaseitjes waardoor we onder de indruk waren door de jaren heen.

SPOILER WARNING: Dit artikel bevat kleine spoilers voor enkele games, de games staan vermeld in de tussentitels.


Silent Hill-reeks – Mira de hond

Het is intussen een traditie in de Silent Hill games om meerdere eindes te bevatten, zo had Silent Hill II ook een UFO einde, dat in latere games terugkeert.

De Silent Hill-games zijn synoniem met bloedstollende horror, vrezen voor je leven en psychologische kwelling. Tot op vandaag wordt het legendarische Silent Hill II door fans aanzien als het hoogtepunt van de reeks. Als hoofdpersonage James Sunderland bevinden we ons in het titulaire stadje Silent Hill. James heeft een brief ontvangen van zijn overleden vrouw, Mary, dat ze op hem wacht in hun “speciale plek” in het stadje.

Doorheen het spel twijfel je aan de mentale gezondheid van James, of zijn geheugen volledig waarheidsgetrouw is en of zijn moreel kompas wel de juiste richting uitgaat. Het verhaal heeft zes eindes in totaal, waarvan het origineel er zelfs maar vijf had. Drie eindes kan je bereiken tijdens de eerste playthrough, de andere zijn enkel mogelijk na een tweede reis doorheen het spel.

© Konami

Om Mira te vinden moet je het spel voor een tweede maal spelen, een “dog key” vinden in een hondenhok en dit gebruiken in een gebouw naar het einde van het spel toe, waar je een hond vindt die een militaire supercomputer bestuurt. James is verbaasd en zegt: “Dus jij zat achter alles dat hier gebeurd is.” Hij knielt voor de hond die zijn gezicht komt likken en er begint een credits montage te spelen waarin Mira in de spotlight gezet wordt.

Het is intussen een traditie in de Silent Hill-games om meerdere eindes te bevatten. Zo had Silent Hill II ook een UFO-einde, dat in latere games terugkeert.

Mira komt ook nog enkele keren terug in de reeks. In Silent Hill: Origins kan je een einde vrijspelen waar Mira samen met een alien uit een ruimteschip komt en als vertaler werkt tussen mensen en aliens.

In Silent Hill: Shattered Memories verandert Cheryl, de dochter van het hoofdpersonage, in de hond Mira tijdens het UFO-einde. Ook in Silent Hill: The Escape komt Mira voor, waar een gelijkaardig einde aan Silent Hill II gebeurt. Hier is Mira zelfs speelbaar aan het einde van het spel.

Tenslotte moeten we Silent Hill: Book of Memories nog bespreken, waar Mira door een dungeon moet gegidst worden. Op het einde van het spel is er ook een vals einde waar Mira nog een laatste verschijning maakt tijdens een cutscene.


The Stanley Parable – Minecraft

© Galactic Cafe

Als je genoeg van het pad afwijkt en kiest om de verteller te negeren, kan je tal van verschillende eindes bereiken die je aantonen dat er veel meer gaande is in de game dan je origineel zou denken.

The Stanley Parable is een spel als geen ander. Als speler neem je de rol aan van Stanley. Terwijl een verteller op humoristische wijze vertelt wat er zoal gaande is rondom Stanley en welke richting hij uit zou moeten gaan, heb jij als Stanley de keuze om te volgen of je eigen pad te kiezen.

De verteller heeft veel geduld en zal verwoede pogingen doen om je op het rechte pad te houden, maar als speler kies je natuurlijk zelf wat je al dan niet doet.

Als je genoeg van het pad afwijkt en kiest om de verteller te negeren, kan je tal van verschillende eindes bereiken die je aantonen dat er veel meer gaande is in de game dan je origineel zou denken.

© Galactic Cafe

Op een bepaald punt geraakt de verteller Stanley’s koppigheid helemaal beu en beslist die om je via knoppen een rating te laten geven van het spel. Daarna word je verplicht om een spel te spelen waarin een baby richting vuur kruipt en jij een knop moet blijven spammen om die tegen te houden. Enkele seconden op niets duwen en de baby verbrandt. Hier wordt de verteller kwaad en besluit die dat Stanley helemaal niet in dit spel wil zitten.

Hij dropt Stanley dan maar in een totaal andere game waar hij niets mee te maken heeft en voor je het weet, open je je ogen in het landschap van Minecraft! Verwacht echter niet dat je hier je eigen kasteel zal kunnen bouwen, want voor je het weet, neemt de verteller je terug mee naar een van de negentien mogelijke eindes.

The Stanley Parable bevat nog tal van humoristische content en originele eindes. Wie de game nog niet kent, raden we het absoluut aan.


Metal Gear Solid 3 – The End

© Konami

Wie lang genoeg speelt merkt algauw dat er een flinke dosis humor in de games zit.

De Metal Gear-reeks is al jaren gekend vanwege indrukwekkende cinematische actie, moeilijke stealth gameplay en een verhaal waarbij je een compendium en een complotmuur nodig hebt om alles goed te snappen.

Op het eerste gezicht lijken de games vrij serieuze militaire verhalen en personages te bevatten. Wie lang genoeg speelt, merkt algauw dat er toch een flinke dosis humor in de games zit. Zo zat de bedenker van de Metal Gear-reeks, Hideo Kojima, in The Phantom Pain als een gevangene die je moet redden. Dit is niet de enige keer dat ontwikkelaars zichzelf verborgen in de games. In Metal Gear Solid heb je een camera die je kan gebruiken om foto’s te nemen van je omgeving. Wie dit op bepaalde plekken in het spel gebruikt, ziet spoken op deze foto’s. Wie goed kijkt, kan in deze spoken de makers van de game herkennen.

Een van de beroemdste easter eggs uit deze reeks bevindt zich echter in Metal Gear Solid 3. Op een bepaald punt in het spel kom je tegenover de legendarische sluipschutter The End te staan. In het verhaal is The End al meer dan 100 jaar oud maar ondanks zijn leeftijd zorgt hij toch voor een van de moeilijkste gevechten in het spel.

Er zijn twee manieren om makkelijk voorbij The End te geraken. Voor de eerste moet je in een eerder level een verborgen pad vinden, een sniper rifle vinden en The End afmaken wanneer hij niet op zijn hoede is. De tweede manier laat echter iets meer indruk na. Spelers kunnen hun spel opslaan vlak voor het gevecht met The End, afsluiten en dan de interne klok van hun PS2 enkele maanden vooruit zetten. Wie dit doet en hun spel opnieuw opstart, ziet dat The End overleden is van ouderdom.


Marvel’s Spider-Man – Shirtless Spidey

Er zijn tal van easter eggs te vinden in Marvel’s Spider-Man. Stan Lee maakt zijn verplichte cameo, het huis van Doctor Strange is te vinden in de stad, er zit een visitekaartje van de Nelson & Murdock firm in Peters rugzak,… Als Marvelfan zijn er genoeg zaken te vinden die een brede grijns op je gezicht kunnen toveren.

Maar er zitten ook easter eggs in die hun oorsprong vonden buiten het Marvel-universum. Een van ’s werelds grootste fans van zowel Spider-Man als de PS4 is Greg Miller. Een voormalige IGN-journalist die momenteel samen met een kleine crew achter Kinda Funny zit. Miller is al in verschillende videogames opgedoken. Zijn stem zat onder andere in de LEGO Marvel en DC-videogames. De man heeft reeds enkele malen op events als E3 rondgelopen in een Spider-Man-masker en ontbloot bovenlichaam terwijl hij “fshew fshew” geluiden maakte naar voorbijgangers.

Insomniac besloot om een tribute aan dit feit te maken in hun game door spelers kennis te laten maken met een shirtloze man met een Spider-Man-masker.

Tijdens de “Back to school”-verhaalmissie bevind je je op een kostuumfeestje van Peters school. Wanneer je aan het “Night of ghouls”-stuk van de missie komt loop je tussen een hoop dronken verklede studenten. Op weg naar het volgende stuk van het verhaal zal je een man in Spidey-pak zien met een ontbloot bovenlichaam, als tribute aan de capriolen van Miller.


Star Wars: Rebel Assault II – MST3K

Er zijn al meer Star Wars-games dan er ooit films zullen verschijnen. Bijna elke succesvolle console had eigen Star Wars-games waar de fans zich konden uitleven in een galaxy far, far away. Hier horen uiteraard ook easter eggs bij.

Zo was er Star Wars Battlefront (2015) waar je tijdens de cutscene van een trainingsmissie een stormtrooper met zijn helm zag stoten tegen de trap waar hij onder loopt, als referentie naar een scène in Star Wars Episode IV: A New Hope waarin een stormtrooper zijn hoofd tegen een deur stoot.

In Star Wars: The Force Unleashed was er een bepaald stuk van het spel waar je Jar Jar Binks terugvond, opgesloten in een blok carbonite. Een gelijkaardig lot aan wat Han Solo ooit overkwam.

En blijf daar. © LucasArts, Aspyr, Krome Studios, n-Space, Universomo

Er zijn teveel Star Wars-games met easter eggs om alles op te noemen, elke fan heeft ongetwijfeld eigen favorieten. Mijn persoonlijke favoriet komt uit Star Wars: Rebel Assault II uit 1995.

De game kwam uit in een periode waar het programma Mystery Science Theater 3000 (MST3K) populair was in Amerika. In MST3K moet een menselijk proefkonijn samen met robots naar slechte films kijken. Tijdens het kijken zie je hun figuren in een donkere cinemazaal zitten en hoor je hen grappige opmerkingen maken over wat er gebeurt in de films.

Wie tijdens Star Wars: Rebel Assault II de code “OVRES” intypt krijgt een leuke verrassing: op gelijkaardige manier aan het MST3K-format zitten Darth Vader, C-3PO en R2-D2 in cinemazitjes de cutscenes mee te volgen en te voorzien van gevatte commentaar.


Wave Race Blue Storm – Sarcastische omroeper

Plots worden de enthousiaste en aanmoedigende commentaren van de omroeper veranderd in verveeld sarcasme.

Wie op de Nintendo GameCube het spel Wave Race Blue Storm gespeeld heeft, weet dat je jetskiraces voorzien worden van enthousiast commentaar van een omroeper die je voortdurend aanmoedigt. Wanneer je bepaalde levels enkele keren opnieuw moet spelen, wordt die vooral heel irritant en jaren later is de omroeper ook één van de eerste dingen die mensen bovenhalen wanneer er over de game gesproken wordt.

Wie het nuttige aan het aangename wil koppelen, kan echter een geheime code ingeven bij de audio settings. Plots worden de enthousiaste en aanmoedigende commentaren van de omroeper veranderd in verveeld sarcasme.

© Nintendo

Of je nu geweldig speelt of keihard faalt, de omroeper slaagt er enkel nog in om je te zeggen dat je beter zou moeten kunnen, dat je beginnersgeluk hebt en hoe zwak je prestaties zijn.

De code werd pas negen jaar na de release van het spel ontdekt en gepost in de NeoGAF-fora door gebruiker RaoulDuke en is sindsdien synoniem geworden met het spel.


Half-Life – The Gaben Room

De ontwikkelaars besloten een tribute aan hun studiohoofd in het spel te verwerken.

Gabe Newell is het meesterbrein achter de studio Valve. De studio bracht in 1998 Half-Life op de markt en staat sindsdien aan de top van de game-industrie. Je kan geen lange discussie over pc-gaming voeren zonder dat zijn naam vroeg of laat ergens valt.

Toen Half-Life gemaakt werd, jaren voor er zelfs sprake was van internet memes en toen de meeste mensen nog geen idee hadden wie Gabe was, besloten de ontwikkelaars toch een tribute aan hun studiohoofd in hun spel te verwerken.

© Valve

Door via cheats en console commands in een bepaalde map te verschijnen en door wat gangen en muren te vliegen, zal je plots een lege zwarte kubus zien. Vlieg er binnen en steek je zaklamp aan, je bevindt je nu in de Gaben Room.

Er valt niets bijzonders te doen in deze kamer, de muren zijn letterlijk bedekt met tegels van Gabes gezicht. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar een gelijkaardige kamer in de Valvekantoren waar alle nieuwe werknemers hun eerste week in stilte moeten doorbrengen. Of misschien heb ik dat laatste feit net verzonnen. We zullen het nooit weten.


The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Lord of the Mountain

De Legend of Zelda-games zijn al jaren must-plays voor doorgewinterde gamers. De reeks gaat al mee sinds 1986 en tot op vandaag kijken Nintendo-gamers vol verwachting uit naar nieuwe releases.

Het wezen, anders bekend als Satori, zou volgens de legendes de reïncarnatie zijn van een overleden sage, die nu waakt over het land waar hij gestorven is.

Ook in deze reeks zitten veel referenties die fans makkelijk kunnen missen als ze niet goed opletten. In 1990 organiseerde het Nintendo Power-magazine een wedstrijd waarvan de winnaar als prijs zijn naam in een toekomstige NES-game zou krijgen. De winnaar was Chris Houlihan, die als beloning zijn naam vereeuwigd kreeg in The Legend of Zelda: A Link To The Past. Spelers konden via enkele precieze stappen een kamer met 45 blauwe rupees vinden en een boodschap van Chris zelf.

Instructies onduidelijk – kamer gedeeld met het internet. © Nintendo

Wie Princess Zelda voor het eerst ontmoet in de tuin van Hyrule Castle tijdens Ocarina of Time en daar van de gelegenheid gebruik maakt om binnen te kijken door de ramen van het kasteel kon daar portretten van Mario, Bowser, Luigi en Yoshi vinden. In de 3DS-remake waren er zelfs enkele artworks van Skyward Sword te vinden voor fans.

Een van de meest pakkende easter eggs is echter The Lord of the Mountain in Breath of the Wild.

Kort voor de release van het spel overleed Saturo Iwata, toenmalig hoofd van Nintendo. Iwata had de leiding over Nintendo tijdens enkele van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van het bedrijf en het huidige succes van de game-gigant wordt voor een groot deel aan hem toegeschreven.

In Breath of the Wild kunnen gamers een personage genaamd Botrick vinden. Botrick lijkt qua uiterlijk goed op Iwata en vertelt spelers over een wezen in de bergen. Wie zijn aanwijzingen volgt, vindt bovenop Satori Mountain een gloeiende plek waar ze een mythisch spectraal paard met twee hoofden kunnen vinden.

Het wezen, anders bekend als Satori, zou volgens de legendes de reïncarnatie zijn van een overleden sage, die nu waakt over het land waar hij gestorven is. Een mooie tribute aan hoe Iwata zijn leven wijdde aan Nintendo en de verschillende werelden waar we ons allen wel eens in verloren hebben.


Tot zover onze lijst. Stonden jouw favoriete easter eggs ertussen? Zijn er andere games of easter eggs die je ons graag wil zien bespreken? Laat een bericht na in de comments of op onze sociale media.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels