Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

rise of skywalker

The Rise of Skywalker spoilerbijbel: deel 1

Somewhere in a galaxy far far away… waren de spoilerbijbels alleen gereserveerd voor het MCU. Maar het einde van de Skywalker-saga is een goeie reden om daar verandering in te brengen. Een dikke maand na de release van The Rise of Skywalker gebruiken we onze eigen wayfinder om ons door het Vlaamse Star Wars-canon te gidsen en ook alle easter eggs op een rij te zetten.

Wat voorafging

Hoe zat dat nu weer voor TROS?

The Force Awakens

We zijn ongeveer 30 jaar na Return of the Jedi. Er is een nieuwe duistere macht opgestaan, de First Order, onder leiding van Supreme Leader Snoke. Maar de jonge Kylo Ren bereidt zich voor om met zijn Knights of Ren het leiderschap over te nemen, tot groot ongenoegen van generaal Hux. Aan de kant van het licht hebben we generaal Leia Organa, die nu aan het hoofd staat van de Resistance. Zij stuurt Poe Dameron eropuit om een deel van de kaart te halen waarmee ze Luke Skywalker kunnen vinden. Maar de First Order komt hem op het spoor en loopt zijn schuilplaats onder de voet. De droid BB8 kan ontsnappen met een deel van de kaart en ontmoet Rey, een jutter. Een jonge Stormtrooper FN-2187 kan het vechten niet meer aanzien en gaat mee met Poe. In hun vlucht storten ze neer waardoor Finn achterblijft maar uiteindelijk Rey en BB8 tegenkomt.

Wanneer de First Order opnieuw volgt, worden ze gered door het vinden van de Millenium Falcon. Een groot schip met daarop Han Solo en Chewbacca onderschept de Falcon. Han vertelt dat Luke zichzelf in ballingschap heeft geplaatst nadat een van zijn Jedi-leerlingen naar de Dark Side is gegaan. Het gezelschap gaat naar Maz Kanata, die BB8 bij de Resistance kan brengen. Daar blijkt Rey gevoelig voor de Force, wanneer ze naar een kluis wordt geleid waar ze de lightsaber van Luke vindt. Maar de visioenen die ze ziet, brengen haar in de war en ze vlucht weg.

De planeet van Maz wordt aangevallen maar Han, Chewie, Finn en BB8 worden gered door de Resistance. Ondertussen wordt Rey meegenomen door Kylo Ren naar Starkiller Base, het schip van de First Order. Er blijkt een band tussen hen te bestaan, waar de First Order gebruik van wil maken. Ren blijkt de zoon te zijn van Leia en Han, maar hij is het slechte pad opgegaan. Han probeert hem nog te bekeren wanneer ze explosieven plaatsen om het schip op te blazen, maar hij wordt vermoord door Ren. Chewie blaast de basis op en Rey kan Ren uiteindelijk verslaan in een gevecht met de lightsaber van Luke. Bij de Resistance vindt BB8 de oude droid van Luke, R2D2, die het laatste deel van de kaart bevat. Omdat Rey dus een Jedi blijkt, gaat ze op pad om Luke Skywalker te vinden. Wanneer ze zijn schuilplaats bereikt, geeft ze hem zijn lightsaber.

The Last Jedi

Kort na The Force Awakens vindt The First Order de locatie van de basis van de Resistance. Poe leidt een tegenaanval tegen het bevel van Leia in waarbij veel slachtoffers vallen. Hierdoor kunnen ze ontkomen maar de First Order vindt hen opnieuw. Kylo Ren aarzelt omdat zijn moeder aan boord is. Maar toch blazen ze de brug van het schip op waardoor de meeste leiders omkomen. Leia belandt ook in de ruimte maar geraakt terug aan boord door de Force te gebruiken. Ze is wel even buiten strijd en wordt vervangen door admiraal Holdo.

Ondertussen probeert Rey Luke terug te halen maar hij is niet meer dezelfde en wil dat de Jedi met hem eindigen. Toch probeert hij Rey te trainen om de Force te gebruiken. Op een bepaald moment communiceert ze vanop afstand met Kylo Ren. Hij vertelt haar waarom hij naar de Dark Side is gegaan: Luke voelde dat Ren een aanleg had voor de Dark Side waarop hij hem probeerde te vermoorden. Als wraak vermoordde Ren alle Jedi die Luke aan het opleiden was. Rey laat Luke achter met zijn zelfmedelijden. Met behulp van de Forcegeest van Yoda verbrandt hij de Jediboeken.

Ondertussen heeft Finn de missie om samen met BB8 en mechanicus Rose Tico de tracker van de First Order te vernietigen maar op het schip worden ze gevat. Ren brengt Rey bij Snoke, die onthult dat hij de band tussen hen heeft gemaakt om Luke te kunnen doden. Het schip van de Resistance wordt intussen geëvacueerd naar de nabijgelegen planeet Crait maar Holdo blijft achter op het schip om voor afleiding te zorgen. Toch worden veel van de reddingsschepen opgeblazen. Snoke beveelt Ren om Rey te doden maar in plaats daarvan doodt hij Snoke en nemen ze het samen op tegen de lijfwachten. Hij verlaat de Dark Side echter niet en dus vecht Rey tegen hem om de controle over Lukes lightsaber.

Het schip met Holdo vernietigt het schip van Snoke. Rey kan ontsnappen en Ren roept zichzelf uit tot Supreme Leader. BB8 bevrijdt Finn en Rose, die Phasma verslaan, en ze vluchten ook naar Crait. The First Order heeft de planeet ook gevonden en er breekt een gevecht uit met speeders en TIE fighters. Net wanneer de First Order op het punt staat om het fort met de overgebleven Resistance binnen te dringen, verschijnt Luke. Hij neemt het alleen op tegen de First Order, waardoor iedereen kan ontsnappen naar de Falcon. Wanneer Ren tegen hem vecht in een lightsaberduel beseft Ren dat Luke er niet echt is, maar een Forceprojectie is. Luke heeft hiervoor veel van zijn krachten opgebruikt, waardoor hij sterft en een wordt met de Force. Toch gelooft Leia dat de Resistance niet ten einde is.

The Rise of Skywalker

Na een mysterieuze boodschap die door het melkwegstelsel gehoord kan worden, gebruikt Kylo Ren een wayfinder van de Sith, die hem naar de planeet Exegol leidt. Daar vindt hij een opnieuw tot leven gewekte Emperor Palpatine. Hij onthult dat Snoke maar een pion was om Kylo naar de Dark Side te brengen. Ook roept hij een oude vloot Star Destroyers op, die samen met de oude Sith de Last Order moeten vormen. Ren krijgt de opdracht om Rey te vermoorden nu ze opgeleid wordt tot Jedi door Leia. Finn en Poe krijgen van een spion bij de First Order te horen dat Palpatine terug is. Rey weet uit de notities van Luke dat hij naar Exegol op zoek was en dus een wayfinder zocht. Rey, Finn, Poe, Chewbacca, BB-8, and C-3PO proberen zijn zoektocht verder te zetten en beginnen op de planeet waar hij geëindigd is.

Daar ontmoet de groep Lando Calrissian, die hen meer vertelt over de laatst gekende locatie van de wayfinder. Daar ontdekken ze het schip van een Jedijager Ochi en een dolk waarop de locatie van de wayfinder in Sith gegraveerd staat. Maar door zijn programmatie mag C3PO die niet vertalen. Ondertussen heeft Ren ontdekt waar Rey is door hun Forceband en zet de achtervolging in. The First Order kan Chewbacca, die de dolk had, gevangennemen en de Falcon overnemen. Rey gebruikt de Force om het schip aan de grond te zetten maar blaast per ongeluk het schip op.

Met het schip van Ochi gaat de groep naar Kijimi, waar iemand C3PO kan formatteren zodat hij de vertaling geeft. Via Zuri, een oude bekende van Poe, komen ze bij Babu Frik en krijgen ze de locatie van de wayfinder. Rey voelt dat Chewie nog leeft en dus gaan ze hem redden van Kylo’s schip. Hij zoekt ondertussen op de planeet die ze net verlieten naar Rey. Wanneer ze de dolk vindt, krijgt ze visioenen van haar ouders. Ren vertelt haar dat ze de kleindochter van Palpatine is. Hij wilde haar als kind al aan zijn zijde maar haar ouders verstopten haar op Jakku en werden uiteindelijk vermoord. De groep kan ontsnappen, mede dankzij Hux, die de spion blijkt te zijn.

De coördinaten leiden hen naar een volgende planeet, waar de wayfinder zich bevindt in het wrak van de tweede Death Star. Ze worden opgewacht door een groep gedeserteerde Stromtroopers onder leiding van Jannah. Maar Rey gaat er alleen op af. Wanneer ze wayfinder vindt, krijgt ze een visioen van zichzelf als Sith. Keylo Ren komt ook aan op het wrak en vernietigt de wayfinder waarna ze een lightsabergevecht beginnen. Leia voelt het gevecht en gebruikt al haar kracht om Kylo af te leiden, waardoor Rey hem kan verwonden. Wanneer Rey voelt dat Leia dood is, geneest ze Ren en vertrekt met Rens schip ze naar het eiland waar Luke zat. Daar moedigt de Forcegeest van Luke haar aan om het op te nemen tegen Palpatine. Hij geeft haar dan ook Leia’s lightsaber. Rey vertrekt naar Exegol met de X-wing van Luke en de wayfinder van Rens schip. Ondertussen ziet Kylo een projectie van zijn vader, die hem tot inkeer brengt. Hij gooit daarop zijn lightsaber weg en wordt weer Ben Solo.

De vloot van Palpatine begint aan hun machtsovername door Kijimi te vernietigen. De overgebleven Resistance krijgt een signaal van Rey om haar te volgen naar Exegol. Wanneer ze daar aankomt, staat ze oog in oog met Palpatine. Hij wil dat ze de troon overneemt. Daarvoor moet ze hem vermoorden waardoor de kracht van alle Sith naar haar over zal gaan. De Resistance neemt het ondertussen op tegen de Star Destroyers. Net wanneer ze dreigen te verliezen, komt Lando met versterking. Ondertussen is ook Ben aangekomen. Hij verslaat de Knights of Ren en voegt zich bij Rey.

Maar Palpatine neemt de energie van hun band in zich op om opnieuw tot leven te komen. Rey hoort de stemmen van vroegere Jedi, waardoor ze weer kan terugvechten. Met behulp van beide lightsabers kan ze Palpatine verslaan. Maar dit heeft zo veel energie gekost dat ze eraan bezwijkt. Net zoals Rey bij hem deed, geneest Ben haar nu met de Force door zijn eigen energie over te zetten. Ze kussen vlak voor Ben sterft. De Resistance kan de rest van Palpatines vloot verslaan waardoor in heel het sterrenstelsel mensen in opstand komen tegen de First Order.

Terwijl iedereen in de Resistance viert, gaat Rey naar Tatooine. Daar begraaft ze de lightsaber van Luke en Leia en haalt die van haar boven. Een lokale bewoner vraagt haar naam, waarop ze de geesten van Luke en Leia ziet en “Skywalker” antwoordt.

End of an era

Eigenlijk maken we met TROS een balans op van de hele trilogie. Vanaf het begin waren er dan ook een paar centrale vragen:

  • Wie is Rey?
  • Wordt Kylo Ren de nieuwe Darth Vader?
  • Wat is het resutaat van de band tussen Rey en Kylo Ren?
  • Wat is de impact van de nieuwe generatie?
  • Hoe is het de oude generatie vergaan?

In dit eerste deel behandelen we de eerste twee vragen. In het volgende deel volgen de andere drie en de easter eggs uit de film.

Wie is Rey?

Een korte geschiedenis

De eerste vraag is meteen al een beetje controversieel. In The Force Awakens leerden we dat Rey door haar ouders was achtergelaten op Jakku. In haar hoofd heeft ze de belofte dat ze ooit terug zullen keren. Ze bleek ook aanleg te hebben voor de Force, wat haar afkomst nog mysterieuzer maakte. Tegelijk is er ook de band tussen haar en Kylo Ren, die ook impliceerde dat ze niet zomaar een willekeurige jutter was. Destijds was er veel speculatie dat ze de dochter van Luke zou zijn of die van Obi-Wan, maar dat mysterie werd aan het einde van TFA nog niet opgelost. Persoonlijk had ik Rey als dochter van Luke de minst goeie twist gevonden, dus was ik wel blij dat TLJ van die piste afstapte. De band tussen Rey en Kylo was dan makkelijk toegewezen aan het feit dat ze neef en nicht waren en afstamden van de sterkste Jedi die er ooit geweest waren.

Maar in The Last Jedi bleek dat Reys ouders eigenlijk helemaal niemand belangrijk waren. Sommige fans waren hier niet zo mee opgezet, maar ik als nieuwe fan vond het gewaagd. Voor mij gaf dit de boodschap mee dat letterlijk iedereen een Jedi kon zijn en dat je niet van een van de grote families moest afstammen om een grote impact of groot lot in het universum te hebben. Rey was dus op zichzelf aangewezen om haar pad te bepalen. Voor andere fans maakte dit van Rey dan weer een Mary Sue, een vrouwelijk personage dat bijzonder krachtig is zonder enige reden. Voor de fans van het eerste uur kan ik snappen dat het misschien wat een anticlimax was dat het hoofdpersonage van deze trilogie niks te maken had met het origineel, maar uiteindelijk was het ook de bedoeling om een nieuwe generatie aan te spreken. En dat is moeilijker wanneer alles te maken heeft met het verleden.

Al sinds TFA was het duidelijk dat Rey de Force beheerste. In TLJ ging ze dan ook op zoek naar Luke om getraind te worden. Hij weigerde eerst maar gaf toch toe en zo werd Reys lot toch al wat duidelijker.

Legacy of the Sith

Dat brengt me dan naadloos bij The Rise Of Skywalker. Al in de eerste minuten wordt ons duidelijk gemaakt dat Rey toch niet is wie we denken door het gesprek tussen Kylo Ren en Emperor Palpatine. (Later meer over hem.) Wanneer we Rey zelf terugzien, wordt ze door Leia getraind als Jedi. (Yass, queens.) De Resistance verneemt van de boodschap van Palpatine (The dead speak!), waaruit blijkt dat alle Sith opgroepen worden om naar Exegol te gaan. Uit de notities van Luke blijkt dat hij naar die plek op zoek was maar dat er een wayfinder voor nodig is. De groep besluit om naar de locatie van zijn laatste spoor te gaan om zo de wayfinder op te sporen en ook naar Exegol te gaan om de oude Sithvloot te vernietigen.

Door deze wending wordt Rey in plaats van een krachtige nieuwe speler in het universum terug een afstammeling van het oorspronkelijke verhaal.

In een manier om de locatie te achterhalen, komen ze op de planeet Kijimi, waar Ren hen achternakomt. Daar vertelt hij haar dat ze de kleindochter is van Emperor Palpatine en dus de rechtmatige troonopvolger is voor de Sith. Ze kan hier zelf maar moeilijk mee om en vlucht weg. Uiteindelijk is het Luke die haar eraan herinnert dat ze in opstand kan komen, wat ze dan ook doet. Door deze wending wordt Rey in plaats van een krachtige nieuwe speler in het universum terug een afstammeling van het oorspronkelijke verhaal. Opnieuw heel leuk voor sommige fans maar in lijn van de trilogie toch wat tegenstrijdig. Het motto van TLJ was immers “Let the past die. Kill it if you have to.” en dat wordt op een aantal plaatsen in de film volledig teruggedraaid, wat toch best jammer is. Ook de notie uit TLJ dat iedereen een Jedi kan zijn, wordt hierdoor een beetje onder tafel geveegd.

Door deze twist leren we ook dat Reys kracht eigenlijk meer uit het kwaad voorkomt dan puur uit het goede. Dat zorgt dan weer voor een boeiend conflict in Rey zelf. Is ze voorbestemd om de kracht voor het slechte te gebruiken of kan ze haar eigen keuze maken over aan welke kant ze staat? Dat doet ze dan ook met een heel episch moment tot gevolg. (later meer) Alleen is het wat jammer dat dat conflict in deze film geïntroduceerd én opgelost wordt, terwijl wat kleine hints af en toe in voorgaande verhalen een grotere impact hadden gehad. Dit is maar een van zaken die getuigen van het gebrek aan een uitgedacht plan voor de trilogie.

Het zorgt ook voor wat tegenstrijdigheden wanneer het op Luke en Leia aankomt (later meer daarover). Wel is het voor Rey een gelukkigere afloop van het verhaal van haar ouders. Want ze hebben haar uiteindelijk achtergelaten om haar te beschermen en te verstoppen voor Palpatine, terwijl ze anders gewoon harteloze ouders waren. Tegelijk zorgt het ook voor een schuldgevoel bij haar dat er anders niet was geweest. Later in het artikel gaan we verder in op de rest van Reys verhaal.

Wordt Kylo Ren de nieuwe Darth Vader?

The grandson also rises

Hij was al vanaf het begin de meest ambigue figuur. In TFA werd Kylo Ren neergezet als een opvolger van Darth Vader, met het zwarte kostuum, het masker en de stemvervormer. Ook qua acties was hij redelijk meedogenloos en deinsde hij nergens voor terug. Achter de schermen werd hij aangestuurd door Supreme Leader Snoke, die constant twijfelde aan zijn motivatie voor de slechte zaak. Uiteindelijk bleek waarom: Ren zijn echte naam was eigenlijk Ben Solo, zoon van Han en Leia, die dus duidelijk het slechte pad opgegaan was. Waarom wisten we op dat punt nog niet.

Kylo Ren werd eerst neergezet als een opvolger van Darth Vader.

Maar wanneer je slechterik verwant is aan de goeieriken weet je dat een redemption arc er wel kan inzitten. In die eerste film zagen we niet echt twijfel over aan welke kant hij stond, tot het moment waarop hij oog in oog stond met zijn vader. Han leek hem wat te kunnen ompraten maar dat moment ging snel voorbij toen Ren Han neerstak. Rey kon hem later wel verwonden, wat hem een litteken in het gezicht opleverde. Toch was het toen al moeilijk te zeggen of hij er nu echt spijt van had of niet. Alleszins ging hij toen toch akkoord om zijn training met Snoke verder te zetten en af te ronden.

Een band gaat nooit stuk

In TLJ voert Ren de First Order aan in het opsporen en aanvallen van de Resistance. Waar hij bij Han weinig aarzeling had, is dat wel anders wanneer hij de aanwezigheid van zijn moeder op het schip voelt. Uiteindelijk wordt het schip wel opgeblazen maar daar heeft hij zelf eigenlijk geen hand in. In deze film komen we ook te weten waarom Ben Solo veranderde in Kylo Ren. Zijn leraar, nonkel Luke, voelde dat hij naar de Dark Side kon gehaald worden en vreesde die uitkomst, waarop Luke hem probeerde aan te vallen. Uit wraak voor dat verraad vermoordde hij alle andere Jedi-leerlingen waardoor de jonge generatie ook meteen uitgeroeid was.

Meer over Luke in het volgende deel maar van Rens kant lijkt dit inderdaad wel een reden waarom je voor de andere kant zou kiezen. Niet alleen ging het over zijn leermeester maar nog erger, zijn eigen familie. Het verklaart ook wel wat de aarzelingen die hij heeft wanneer hij geconfronteerd wordt met zijn ouders. Het is nooit echt gezegd wat zij ervan wisten of wat ze ervan vonden maar waarschijnlijk vonden ze het niet oké. Dat conflict tussen Han, Leia en Luke is op zichzelf al een rijke verhaallijn. Alleszins kwam Rens motivatie niet uit de lucht gevallen. Toch heb je hier weer de eeuwige vraag: moet je zelf de kwade kant opgaan omdat iemand jou iets heeft aangedaan?

The king is dead, long live the king

Een tweede aarzeling lijkt te komen wanneer Ren met Rey voor Snoke verschijnt. In plaats van haar te doden zoals opgedragen, vermoordt hij Snoke en samen vechten ze tegen de lijfwachten. Het is al een eerste voorbeeld van wat ze kunnen wanneer ze hun band gebruiken. Maar hij blijkt toch niet echt te zijn overgelopen wanneer hij Rey vraagt om zich bij hem aan te sluiten. Hij wilde gewoon de concurrentie uitschakelen en roept dan ook zichzelf uit tot Supreme Leader. En zijn eerste missie als Supreme Leader is om de Resistance te vernietigen, wat uiteindelijk leidt tot de dood van Luke. TLJ laat Ren dus resoluut een kant kiezen.

TLJ laat Kylo Ren resoluut een kant kiezen als Supreme Leader. Maar TROS keert dat weer om.

Voor mij was het na deze film redelijk zeker dat we Ben Solo mochten vergeten en dat Rey zich moest klaarmaken om het tegen hem op te nemen. Niet alleen het feit dat hij nu Supreme Leader is en dat waarschijnlijk al een hele tijd voor ogen had, maar ook door de rode draad die door de film liep: “Let the past die.” Voor Ren betekent dit dat hij zich afschermt van elke mogelijke invloed van het verleden, zoals zijn ouders, maar ook zijn eigen verleden dat hij definitief vaarwel zegt. Dat had hij al deels gedaan door zijn naam af te zweren maar ook door zijn eigen helm kapot te gooien, die toch een ode was aan zijn grootvader. Natuurlijk bleef er wel het feit dat hij Luke niet echt gedood heeft, maar hij is er wel verantwoordelijk voor. Maar het is dus lichtjes anders gegaan.

The dead speak!

We openen TROS namelijk met de crawl die zegt dat een mysterieuze boodschap door het heelal gehoord kan worden met de stem van Emperor Palpatine. Ook zegt die dat Supreme Leader Kylo Ren naar de stem op zoek is om antwoorden te krijgen en de bedreiging voor zijn leiderschap te elimineren. Het eerste wat we van hem zien, is dat hij via een wayfinder naar de planeet Exegol gaat. Daar ontmoet hij een heropgewekte zombieversie van Emperor Palpatine. Hij was een van de big bads van de originele trilogie naast Darth Vader.

Rewind

De laatste keer dat we Palpatine zagen was in Return of the Jedi toen hij door Darth Vader in een reactorbuis geduwd werd. Iedereen ging ervan uit dat hij dood was, zeker omdat de Death Star daarna ontplofte, maar niemand is ooit echt dood in scififilms. Ik vroeg me af hoe dat kon en daar is blijkbaar wel een antwoord voor, alleen niet in de film. Blijkbaar is er een boek, The Rise of Skywalker Visual Dictionary, waarin veel van de schijnbare plotholes van de film worden uitgelegd. Daarin wordt de terugkeer van Palpatine ofwel Darth Sideous in wat meer context geplaatst. Hij zou terug tot leven zijn gewekt door midi-chlorians en oude Sith-magie. Die eerste kwamen het eerst aan bod in Revenge of the Sith, toen Palpatine aan Anakin vertelde over The Tragedy of Darth Plagueis the Wise, die dat zelf ook kon en zo zijn geliefden in leven hield. Palpatine heeft dus blijkbaar wat opgestoken van zijn meester. Daarnaast wordt hij verder in leven gehouden door allerlei apparatuur.

Iedereen ging er vanuit dat Palpatine dood was, zeker omdat de Death Star daarna ontplofte, maar niemand is ooit echt dood in scififilms.

Palpatine onthult ook dat hij de hele tijd de touwtjes in handen had: zo creëerde hij Snoke en was hij eigenlijk al de hele tijd degene die Ren aanstuurde. Via de Force riep hij ook een oude vloot aan Star Destroyers op en heeft hij een leger van oude Sith, die hij samen The Final Order noemt. Zij moeten het laatste deel van de Resistance vernietigen. Dat leger lijkt op het eerste gezicht ook op geesten of zombies, maar zijn volgers zijn eigenlijk de Sith Eternal. Die zaten niet in de films maar wel in het eerste boek dat na The Return of the Jedi gepubliceerd werd, namelijk Aftermath van Chuck Wendig. Die Sith Eternal zijn eigenlijk een groep sekteleden die geobsedeerd waren door de Dark Side en allerlei Sith-objecten wilden vergaren. Het is dus wel logisch dat zij Palpatine zouden helpen en zelf ook blijven leven.

Zij zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van Snoke. We zien namelijk Snokehoofden in levensgrote bokalen, waardoor je kan afleiden dat Snoke gewoon in een lab gemaakt werd om de identiteit van Palpatine te verbergen. En waar komt die hele vloot Star Destroyers ineens vandaan? Volgens Den Of Geek zou Palpatine de Final Order al begonnen zijn na zijn “heropleving” en dat in de Unknown Regions, meerbepaald op de planeet van de Sith. Alleen al om die te vinden heb je een speciaal Sith-apparaat nodig. Om verborgen te blijven is die vloot waarschijnlijk daar gebouwd.

Terug naar TROS

Maar terug in het hoofdverhaal krijgt Ren van Palpatine de opdracht om Rey naar Palpatine te brengen in plaats van haar te doden. Later ontdekken we ook waarom: ze is de kleindochter van Palpatine.

Ik zal eerlijk zijn: eigenlijk alle dingen die ik minder goed vond aan deze film waren een gevolg van de beslissing om Palpatine terug te brengen. Ten eerste was deze verhaallijn eigenlijk al afgesloten in de eerste trilogie. Ook verschuift Kylo Ren hierdoor van de grote villain in wording naar de pion die hij voor Snoke ook al was. Ook het feit dat Palpatine blijkbaar alle stemmen in het hoofd van Kylo was, dus ook Darth Vader, stelt Ren zijn hele geschiedenis in een ander daglicht. Hij werd dus niet zelf gedreven om zijn grootvader op te volgen, maar werd het ingefluisterd. Die beslissing om van Ren weer een pion te maken, doet de evolutie van TFA en TLJ teniet. Dat is wel jammer want hij was een ander soort villain dan Darth Vader of Palpatine. Die waren gewoon slecht, zonder meer, terwijl Ren altijd ambigue is geweest.

Eigenlijk alle dingen die ik minder goed vond aan deze film waren een gevolg van de beslissing om Palpatine terug te brengen.

Ten tweede is er het hele gegeven dat Rey de kleindochter is van Palpatine. Hiermee doet de Star Wars-franchise dus een Cursed Childje (het toneelvervolg op Harry Potter waarin bleek dat Voldemort een dochter had). Wie mij kent, weet dat ik een grote Harry Potter-fan ben maar dat was zo’n domme retcon dat ik (en vele anderen) die absoluut niet als canon beschouw. En dat kan gelukkig ook omdat het toneel toch makkelijker los te weken is van de films. Maar hier is het dus echt officieel canon en het verbaast me eerlijk gezegd wel dat Abrams diezelfde route is opgegaan. Niet alleen is het een ongelofelijke retcon van de originele trilogie (want hij moest ergens in die films dus een kind gekregen hebben en daar denkt liever niemand aan) maar het doet dus ook af aan Rey.

Palpatine kon best teruggekomen zijn zonder dat feit en gewoon bang geweest zijn van de kracht die Rey als individu bezit. Het is een throwback bedoeld voor de fans van het eerste uur maar ik hoorde in de bioscoop zelf van hen toch ook meer smalende geluiden, wat het nog spijtiger maakt. Zeker omdat je het met alle publieke commentaren van fans die TLJ haatten en de vele regisseurswissels niet echt als een plottwist kan zien maar echt een retcon om de vorige verhaallijnen rond Kylo Ren en Reys ouders ongedaan te maken. En er zullen fans zijn die het allemaal oké zullen vinden, en daar heb ik zeker geen commentaar op, maar dit is toch een van de verklaringen voor de backlash op de film.

In het volgende deel bespreken we hoe het nu afliep voor Rey en Kylo Ren, hoe het de oudere generatie vergaan is en wat de nieuwe te bieden had. En ook nog easter eggs!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels