Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Maak kennis met Artists, Writers & Artisans

Je had het gemist kunnen hebben maar in het eerste kwartaal van 2019 verscheen er ineens een nieuwe uitgever aan het firmanent van de comicsindustrie. Het is de zoveelste uitgeverij die alles anders zal gaan doen. Nee, het gaat niet weer over TKO. We hebben het hier over Artists, Writers & Artisans.

Wie en wat is Artists, Writers & Artisans ?

Dat op zichzelf zegt nog niet zoveel. Om deze nieuwe uitgever te begrijpen, moet je kijken naar de mensen achter de naam. De uitgeverij is opgericht door Bill Jemas en Axel Alonso. Ze krijgen voor het runnen van de dagelijkse zaken hulp van de advocaat Jonathan Miller.

Axel Alonso is natuurlijk een bekende naam uit de comicsindustrie. Hij begon zijn carrière in de jaren negentig bij Vertigo. Daar was hij redacteur van top reeksen als Preacher en 100 Bullets. In de vroege jaren 2000 werd hij door Bill Jemas en Joe Quesada naar Marvel Comics gehaald om de ingedutte comics te voorzien van een oppepper. Uiteindelijk klom hij op naar de functie van editor-in-chief. Sinds 2017 zat Alonso zonder werk nadat hij wegens tegenvallende verkopen gewipt werd bij Marvel.

© Artist, Writers & Artisans

Bill Jemas begon zijn carrière als advocaat. Via een omweg kwam hij bij Fleer terecht, een fabrikant van trading cards die in de jaren negentig door Marvel Comics werd opgekocht. Toen Marvel aan het einde van dat decennium bankroet dreigde te gaan, stroomde Jemas door naar het management van de uitgever. Samen met Joe Quesada zorgde hij voor de heropleving van Marvel Comics aan het begin van de jaren 2000. Zo was hij bijvoorbeeld een van de bedenkers van het Ultimate-universum.

Jonathan Miller is bekend als de advocaat die namens Mark Millar de onderhandelingen deed met Netflix toen deze zijn bedrijf Millarworld aan de streamingreus verkocht.

Wat wil Artists, Writers & Artisans (A.W.A)?

Het drietal heren aan het hoofd van dit bedrijf hebben dus de nodige ervaring met comics en popcultuur in het bijzonder. Ze hebben hun bedrijf opgezet volgens het zogenaamde United Artists-model. Grof gesteld hebben comicmakers in de VS twee opties. Alles weggeven aan een uitgever of zelf publiceren en helemaal naar de kloten gaan wanneer je titel flopt. A.W.A gaat voor een derde weg. Ze willen mensen betalen voor het produceren van het werk en hen de rechten laten houden. Sterker nog, je kunt zelfs een stuk van het bedrijf kopen als comicmaker.

Maar als je houdt van traditie, dan heeft A.W.A ook een eigen superheldenuniversum om mee te spelen. Om dit universum in goede banen te leiden is er een heuse creative council aangesteld met enkele  creatievelingen van naam.

© Artist, Writers & Artisans

Het is de vraag wat voor addertje er onder het gras zit? Want aan het managementteam te zien is deze uitgever opgezet als een I.P.-farm. Een kweekvijver van titels die geëxploiteerd kunnen worden in diverse media. Het is chique dat je de scheppers van deze titel laat meedelen. Maar als bedrijf wil je jezelf ook niet te veel laten hinderen door onderhandelingen die te lang voortduren. Vermoedelijk hebben we het hier over dezelfde constructie als bij Robert Kirkmans Skybound Entertainment. Je geeft een meerderheidsbelang in je titel weg en krijgt zelf 40% van de rechten. In negen van de tien gevallen ben je spekkoper. Behalve wanneer jouw creatie inderdaad de nieuwe Walking Dead, Game of Thrones of wat dan ook is.

De eerste titels

In de previews van januari 2020 staat zowaar een eerste lijst met titels van Artists, Writers & Artisans. Dit, zonder dat er enige publiciteit aan vooraf is gegaan. Heel vreemd. Bij Geekster zijn we niet de beroerdste dus we helpen jullie op weg.

The Resistance 1 (van 6)
Schrijver: J. Michael Straczynski
Tekenaar: Mike Deodato Jr

Deze miniserie introduceert het superheldenuniversum van A.W.A aan de lezer. Het verhaal begint met een wereldwijde ramp waarbij honderden miljoenen doden vallen. Kort na deze ramp zijn er een paar duizend mensen waarbij zich bepaalde krachten ontwikkelen. Terwijl de wereld langzaam probeert te herstellen van deze ramp moeten deze supermensen bij zichzelf te raden gaan waarom zij juist die gaven hebben. Zijn ze, op een gekke manier, verantwoordelijk voor deze ramp? Of zijn ze de laatste hoop voor onze aarde?

Archangel 8 #1
Schrijver: Michael Moreci
Tekenaar: C.P Smith

De hemel en hel zijn al vele millennia in oorlog over het zielenheil van de mensheid. Wie een beetje bijbelvast is, weet dat er zeven aartsengelen zijn. Er is ook een achtste aartsengel die zich van Gods wil weinig aantrekt en het kwaad op zijn manier bestrijd. Het is alsof deze achtste engel wil laten zien hoe slecht goed kan zijn.

Red Border #1
Schrijver: Jason Starre
Tekenaar: Will Conrad

Een jong Mexicaans koppel krijgt het beruchte Juarez-kartel achter zich aan. Ze kunnen in Mexico blijven en een pijnlijke dood sterven of naar Amerika vluchten. Dat laatste is wat ze uiteindelijk doen. Het koppel sluipt Texas binnen waar ze worden geholpen door een vriendelijke Amerikaan die ze onderdak biedt in zijn huis. Daar blijkt dat deze man niet alleen wat spreekwoordelijke lijken in de kast heeft liggen. Misschien was dat Juarez-kartel wel het minste van de problemen van onze helden…

Hotell #1
Schrijver: John Lees
Tekenaar: Talibor Dalajic

Als je ‘s avonds over route 66 rijdt en op zoek bent naar onderdak, een schuilplaats of een plek in de luwte, dan kan het zomaar zijn dat je een verweerd bord ziet met een naam: The Pierrot Courts Hotel. In dit hotel volgen we een jonge vrouw wiens ongeboren kind haar opjut om vreselijke dingen te doen. Er is een mislukte priester die een duiveluitdrijving probeert te doen bij een jongen. En een wanhopige man die maar niet van zijn echtgenote wordt verlost. Hoe vaak hij haar lichaam ook in stukken hakt. Al deze mensen hebben een ding gemeen. Ze hadden beter door kunnen rijden.

Klik hier om een preview van de Action-adventure series te downloaden.
Klik hier om een preview van de horrorreeksen te downloaden.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels