Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Barpig banner

Barpig The Adventure Party Game review: zwijnerij ten top!

Spiel 2018. Ik wandelde nietsvermoedend in de ruime hallen rond, pratend over de verschillende games die ik al ging reviewen, toen ik met man en macht naar een taverne-achtige stand getrokken werd. Een man in een inn keeper-gewaad lachte breed naar mijn lieftallige metgezel die een Kickstarter-fanaat van het eerste uur was. “Ken jij Barpig al?” vroeg een verdacht Nederlandstalige stem mij. Ik was wat uit mijn lood geslagen en kon dus een drankje wel gebruiken. Ineens werd ik ondergedompeld in de wereld van de legendarische taverne genaamd Barpig.

Presentatie

Spelontwerp: Jonathan Franklin & Phillip Melchers
Uitgever: Zelf gepubliceerd
Aantal spelers: 3-7
Leeftijd: 13+
Speelduur: 30-45 min.

Genieten van een aperitiefje

Ik moet toegeven dat ik wel zelf af en toe een alcoholisch drankje tot me neem maar in deze legendarische taverne wordt er hard doorgedronken. Barpig is een partygame dat simpele regels heeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar een overwinning kan behalen. Integendeel zelfs! iedereen is erop belust als eerste de uitdagingen te winnen en zo dus naar huis te gaan, al is dat wel wankelend, als het ultieme feestzwijn.

Hoe gaan we dat nu doen? Wel, iedereen speelt een personage met een unieke vaardigheid. We hebben natuurlijk allemaal een Bar tab en een bepaald niveau dat aanduidt hoe goed we onze drank nog aankunnen en welke level we zijn.

Dit wordt door de spelers in Barpig allemaal op 2 kaarten die over elkaar schuiven, bijgehouden. Lekker simpel waardoor je in een oogopslag altijd weet wat er aan de hand is.

Barpig Sober

Drank is goed voor elk

Als iedereen voorbereid is, starten we de ronde. Allereerst dagen we elkaar uit.

Als iedereen voorbereid is, starten we de ronde. Allereerst dagen we elkaar uit. Er wordt een dobbelsteen geworpen en degene die het hoogste resultaat heeft, krijgt een drinkpunt en gaat een level naar boven. Als je level 5 wordt, dan win je het spel. De speler die deze ronde een level gestegen is, moet wel de volgende ronde uitzitten. Hierna leest hij zijn specifieke kracht van zijn personage voor en wordt de uitdaging uitgespeeld. Sober punten starten op 0 en je Bar tab start op 10.

Winkelen om onze rekeningen te vereffenen

In het tweede deel van de ronde gaan we voorwerpen kopen. Iedere speler mag een item kopen door de bovenste kaart van de stapel te nemen en verliest een aantal punten van je bar tab gelijk aan de waarde van het voorwerp. Als je dit niet kan betalen, moet je dit afleggen. Een andere optie is de bar tab aan te vullen. Je neemt de bovenste kaart van de stapel en de waarde van het voorwerp is hoeveel punten je er bijkrijgt op je bar tab.

Als je een “Time to go home”-kaart trekt, moet je het huidige personage waar je mee speelt afleggen en een nieuwe kiezen.

Als je een “Time to go home”-kaart trekt, moet je het huidige personage waar je mee speelt afleggen en een nieuwe kiezen. De barman heeft er genoeg van en schopt je buiten om je roes te gaan uitslapen. Gelukkig is het volgende personage even ervaren als het vorige dus je behoudt alles wat je hebt tot nu toe.

Voorwerpen zijn ongelofelijk handig om het spel te beïnvloeden dus zeker de moeite waard. Het is natuurlijk altijd een risico want je kan je personage verliezen door de barman kwaad te maken met je gedrag.

De Barpig klanten:

Wie vinden we nu allemaal in deze taverne diep in de wouden waar alleen de meest ervaren personen in de kunst van het drinken welkom zijn?

Barpig Barbeerian

Allereerst hebben we de Barbeerian. Deze machtige krijger vertelt over een gebouw waarna iedereen een voorwerp moet aanduiden dat er het beste bij past. Wie volgens hem de slechtste keuze maakt, wordt afgestraft met het verliezen van sober punten.

Barpig Whisking

De Whisking vindt dat er wel wat meer entertainment mag zijn. Daarom moeten er 2 spelers naar zijn keuze dansen voor zijn plezier. Degene die hem niet vermaakt, krijgt zijn toorn te verduren.

Barpig Weissard

Oud maar niet versleten en een ervaren drinker. De Weissard gaat iets over zichzelf vertellen. Alle spelers die hier een connectie mee hebben, moeten hun hand opsteken. Iedereen die in de minderheid is moet sober punten verliezen.

Barpig Rumrauder

Vol van zichzelf en sneaky trucjes gaat de Rumrauder iedereen zijn hand laten aanraken. De eerste die dan een tik krijgt, verliest waardevolle sober punten.

De knapste van alle zwijnen, (toch volgens haar eigen mening), Pourceror gaat iedereen een dier laten nadoen en je kan maar beter je best doen want de slechtste wordt erin veranderd en verliest zijn sober punten.

Barpig Pintcess

Pintess is volledig niet akkoord met de Pourceror. Zij is immers de knapste van allemaal. Ook al is zij een hij, niemand wil er eigenlijk op ingaan. Ze wordt wel graag verleid dus een speler moet dit dan op zich nemen. Lukt het hem/haar dan is het feest. Anders… tja, afkeuring doet pijn.

Barpig Palealedin

De Palealedin is altijd op zijn hoede voor duistere dingen. Daarom noemt hij een monster waar hij tegen aan het vechten is. iedere speler moet uitleggen waarom ze dat monster niet zijn en er wordt gestemd wie dit het slechtste doet. Deze persoon is overduidelijk dat monster in vermomming. Hij moet dan ook de toorn van de massa ondergaan.

Barpig Drrmonk

Drrmonk is een simpele ziel. Een beetje aanbidding van een door hem aangewezen heiligdom maakt hem gelukkig. Spelers die niet vlug genoeg zijn hierin verliezen een kans om hun zieltje te redden.

Barpig Brewid

Brewid heeft het niet zo met veel praten. Hij houdt meer van acties. iedere speler die hem hierin niet kan volgen, krijgt een tik van zijn staf en verliest sober punten.

Vormgeving

Barpig is een simpel spel met heel veel interactie. Er wordt heel de tijd gelachen en geen enkele speler heeft het gevoel dat hij niet kan winnen.

Barpig is een simpel spel met heel veel interactie. Er wordt heel de tijd gelachen en geen enkele speler heeft het gevoel dat hij niet kan winnen. Toen ik met de ontwerpers sprak, vertelden ze me dat hun eerste versie vooral door artwork niet echt goed ontvangen was. Dus zijn ze in zee gegaan met de getalenteerde Frederick van de Bunt. Het resultaat mag er wezen.

De personages komen zo tot leven en het volledige spel zit vol met kleine details en referenties die je uren zal bezig houden om te vinden. Het spel zit vol met grappige puns en woordspelingen waar duidelijk over nagedacht is bij pot en pint.

inhoud

Phil en Johno hebben met Barpig een topspel om een feestje te bouwen op de markt gebracht en dit volledig alleen. Ze publiceren dit zelf wat in de grote markt van tegenwoordig bewonderenswaardig is. Hun Kickstarter was al na 33 uur volledig betaald.

Zij lieten ons ook weten dat er een vervolg komt op Barpig. Net zoals het eerste spel zal dit vol humor zitten maar deze keer zullen we spelen met de tegenpolen van alle personages. Zij zijn verbannen naar het steegje achter de taverne en plotten hun wraak. Met de openbare gay broer van de Pintess en de op de troon beruste erfgenaam van de Whisking gaan we binnenkort heel veel plezier beleven. We houden jullie op de hoogte als de nieuwe Kickstarter live gaat.

Zwijnig goed

Barpig
4 5 0 1
Barpig is een hoog kwalitatief spel met simpele regels en heel veel fun. De kaarten zijn stevig en hebben prachtige tekeningen die je meetrekken in de wereld waaruit ze komen. Je zal regelmatig een feestje kunnen opfleuren met dit op tafel te leggen.
Barpig is een hoog kwalitatief spel met simpele regels en heel veel fun. De kaarten zijn stevig en hebben prachtige tekeningen die je meetrekken in de wereld waaruit ze komen. Je zal regelmatig een feestje kunnen opfleuren met dit op tafel te leggen.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels