Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De Geuzen is een aangename verrassing

In augustus van 2025 is het alweer 35 jaar geleden dat Willy Vandersteen van ons heenging. De laatste stripserie van zijn hand getiteld De Geuzen dreigde in de vergetelheid te raken. In de zomer van 2021 bracht Standaard Uitgeverij al eens een serie herdrukken uit van alle albums in hardcover in een gelimiteerde oplage.

Standaard kiest er nu voor om de 10 albums te herdrukken in twee kloeke integralen. Speciaal voor ‘den gewone man’. Uiteraard voorzien van een dossier en een frisse cover van de hand van Dirk Stallaert.

Waar gaat De Geuzen over?

In de zestiende eeuw zijn de lage landen bezet door Spanje. Echt, alles? Ja alles, maar langzaam maar zeker begint het verzet onder de bevolking te groeien. Willem van Oranje is een bevrijdingsmacht aan het opzetten.

Het dorpje Schalkendaal ligt er echter nog rustig bij. Een echtpaar begint aan een dag vol hard maar fijn werk op de boerderij. Terwijl ze het leven bezingen, rijdt hun dochter Veerle het veld in om bij haar geliefde Hannes te kunnen zijn. Een vrije geest die de kost verdient met zijn luit. Veerles vader zit daar niet op te wachten maar hun boerenknecht Tamme helpt de vrijers soms een handje.

Donkere wolken pakken zich echter samen boven het dorpje. De Spanjaarden weten dat er een opstand aan zit te komen en Filips de Tweede stuurt de hertog van Alva om de geuzen te straffen. Natuurlijk worden onze helden het middelpunt van dit naderende conflict.

De Geuzen
©Standaard Uitgeverij

Breekpunt

Deze integraal bevat de eerste vijf albums van De Geuzen. Wat opvalt is dat zeker de eerste albums getekend zijn in een stijl die je ook zou kunnen zien bij een Suske en Wiske-album. Voor een deel is Willy Vandersteen, bijgestaan door eerst Eric de Rop en later Eugeen Goossens als inkters, op zoek naar een nieuwe stijl.

Het is natuurlijk geen groot geheim geweest dat Vandersteen al van kleins af aan gek was op deze periode. Het lijkt erop dat hij uiteindelijk niet tevreden is met alle magische elementen uit het verhaal. Bijfiguren als Dostranamus, Alwina, Knullus en de Spaanse veldheer met de kolderieke naam Sangria de Pajella worden aan het einde van deze bundel uit de serie geschreven.

Het is alsof de grote televisiefeuilletons van de jaren tachtig zoals Shogun en North & South hem nog meer dan Dallas en Dynasty inspireerden om een epos van deze serie te maken. En ook om deze periode de eerbied te geven die het verdient.

Het nadeel is ook dat Vandersteen zichtbaar moeite heeft om dit realisme overtuigend in beeld te brengen. Zijn figuren ogen verkrampt. Al valt het te prijzen dat iemand op zijn gevorderde leeftijd zichzelf nog uit wilde dagen.

De Geuzen misstaat in geen enkele kast en laat een kant van Willy Vandersteen zien waar je als liefhebber best wat langer van had willen genieten.

De eerste Geuzen integraal verscheen in april 2025

Beluister of bekijk de Geekster podcast over deze integraal:

8/10
Total Score

Raak

  • Sfeervolle reeks met een eigen sfeer
  • Eerste drie albums zijn Vandersteeniaans goed

Braak

  • Willy Vandersteen heeft wat moeite met het tekenen van realisme
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels