Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Fanfiction: All The Young Dudes

Recent ben ik weer begonnen met fanfiction te lezen. We schreven al eerder waarom je die serieus moet nemen. Maar de voorbije jaren vermeed ik die omdat ik ze niet als ‘echte’ boeken zag en ik dus ook geen ‘echte’ lezer kon zijn als ik fanfiction zat te lezen. Een leuke boekencommunity op Discord (Belgian Book Club) heeft me echter overtuigd dat fanfiction evenwel telt als boeken en dat die verhalen vaak zelfs langer zijn dan een gemiddeld boek. Ook de toevoeging van vele fanfics op Goodreads hielp me om dit gedachtegoed wat te negeren. Er zijn echter veel fandoms en nog veel meer fanfics en daardoor is het soms moeilijk om je weg te vinden in de wondere wereld van Archive of Our Own. Daarom wil ik de beste fanfiction met jullie delen en start ik deze reeks met mijn favoriet: All The Young Dudes.

Queering Potter

Ik ben een Harry Potter-fan, al sinds ik 5 jaar oud ben (dus ondertussen toch al 18 jaar – ik word oud). Maar ik ben geen J.K. Rowling-fan en dat vind ik een belangrijke nuance. Haar uitspraken worden met de dag erger en soms vind ik het zelfs erg om me nog een Harry Potter-fan te noemen – of toch, een typische Harry Potter-fan. Ik verzamel al jaren verschillende versies van de boeken (vooral van het eerste boek, daar heb ik nu zes edities van) maar ik probeer ze altijd tweedehands te kopen, zodat ik geen geld meer doorgeef aan iemand die uitspraken doet waar ik niet achter sta. De laatste jaren heb ik gemerkt dat mijn interesse in het Harry Potter-verhaal zelf echter aan het verminderen is. Waar ik hiervoor de boeken elk jaar opnieuw las en de films meerdere keren bekeek, is het nu jaren geleden dat ik het verhaal nog eens opnieuw gelezen heb. En ik weet perfect waar dit aan ligt: de representatie in de boeken is verschrikkelijk. Als zelf een biseksuele vrouw vind ik het niet zo vreemd dat ik af en toe wel eens iets wil lezen met wat meer lgbtq+-representatie.

Maar daar is een oplossing voor. Want het Harry Potter-fandom is groot en er worden heel veel fanfics geschreven met veel representatie. Je hebt verschillende ships (relationships, specifieke koppels waar veel over geschreven word) zoals onder andere Drarry (Draco Malfoy en Harry Potter), Perciver (Percy Weasley en Oliver Wood), Jegulus (James Potter en Regulus Black – hierover binnenkort meer ;)). Maar mijn favoriet is Wolfstar, dat zijn Sirius Black en Remus Lupin.

All The Young Dudes – MsKingBean89

fanfiction

All The Young Dudes is een fanfic geschreven door MsKingBean89 (of zoals sommige theorieën op het internet – vooral Tumblr – beweren, door Taylor Swift) die zich afspeelt in de jaren ’60 en ’70 en het verhaal volgt van Harry Potter zijn vader en diens vrienden, de Marauders. De fanfic wordt geschreven vanuit het oogpunt van Remus Lupin, een van James Potters beste vrienden, die als jong kind gebeten werd door een weerwolf. Remus komt in de Harry Potter-reeks voor het eerst voor in Prisoner of Azkaban, waar hij de Defense Against the Dark Arts-leraar is dat jaar. We volgen zijn jaren op Hogwarts, zijn vriendschap met de Marauders (James Potter, Sirius Black en Peter Pettigrew), vanaf het vijfde schooljaar zijn ontluikende relatie met diezelfde Sirius Black en uiteindelijk zelfs de jaren tijdens de oorlog, die opbouwen naar Halloween 1981 en eindigen met de tweede Wizarding War.

Wat deze fanfic zo speciaal maakt is dat het heel gedetailleerd vertelt over de Hogwarts-jaren van het kwartet en de donkere thema’s niet schuwt. We krijgen veel scènes en dialogen over Remus’ trauma’s – het veranderen in een weerwolf, zijn ouders die hem in de steek lieten waardoor hij opgroeit in een weeshuis – en de schrijfster voegt er aan toe dat Remus dyslexie heeft, waardoor hij het eerste semester van het eerste schooljaar amper huiswerk maakt en steeds uitvluchten zoekt om niets te moeten lezen – iets wat we niet gewoon zijn van boekenworm Remus Lupin.

De schrijfster slaagt er ook in om goed te verwoorden hoe het moet geweest zijn om queer op te groeien in die periode. De Wizarding World is in de jaren ’60 en ’70 vrijwel hetzelfde als de onze en bijvoorbeeld Sirius Black krijgt veel weerstand van zijn familie, waardoor hij moeite heeft om de relatie met Remus verder te zetten.

fanfiction

Er wordt ook een personage toegevoegd aan wat in mijn hart de Marauders-canon is: Grant Chapman. Dit is een Muggle die Remus leert kennen tijdens een van de zomers in het weeshuis en tevens ook zijn eerste grote liefde. Grant komt meerdere keren terug tijdens het verhaal en zorgt bijvoorbeeld voor Remus na die verschrikkelijke Halloween van 1981.

Wat All The Young Dudes ook teweeggebracht heeft bij mij is een nieuw ontwikkelde muzieksmaak. Ik las deze fanfic niet zo lang nadat ik Daisy Jones & The Six had gelezen, dus verdween ik helemaal in muziek van de jaren ’60 en ’70. De fic is dan ook vernoemd naar een hit van Mott The Hoople uit 1972 (het lied is trouwens origineel geschreven door David Bowie en dat merk je heel sterk). In elk hoofdstuk wordt er muziek vernoemd, bij de start en vaak ook doorheen de tekst. Hierdoor heb ik onder andere T-Rex leren kennen (mijn favoriet is Jeepster, trouwens, maar wat verwacht je van een Sirius-fan) en nog veel andere fantastische bands.

(covers gemaakt door @guine_evere op instagram)

All The Young Dudes, Sirius’ POV – Rollercoasterwords

All The Young Dudes heeft ook een eigen fanfic spin-off gekregen, namelijk hetzelfde verhaal maar verteld vanuit Sirius’ perspectief. Dit verhaal is nog donkerder dan ATYD, want hier kruipen we in Sirius’ hoofd terwijl hij zijn traumas van zijn thuissituatie verwerkt. De fanfic is ook nog iets langer dan die van MsKingBean89, omdat we ook de jaren in Azkaban krijgen en meer hoofdstukken tijdens Prisoner of Azkaban (MsKingBean89 slaat daar geregeld wat tijd over). Verder heeft deze herwerking exact dezelfde kwaliteiten als ATYD en ben ik daarom toch stiekem meer fan van deze, vooral omdat hier Sirius het hoofdpersonage is en hij al jarenlang mijn hart gestolen heeft.

Lees jij ook fanfiction? Wat zijn jouw favoriete fanfics?

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels