Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
7 keer Batman voor beginners - Geekster
Comics

7 keer Batman voor beginners

The Batman schittert in de zalen, de nieuwste incarnatie van de donkere superheld op het witte doek. Hoog tijd om er ook eens een strip van open te slaan.

Wie wil beginnen met de comics van Batman wordt overmand door goesting gepaard met keuzestress. In zijn 85-jarige geschiedenis heeft The Caped Crusader een ontelbaar aantal bladzijden gesierd met zijn verschijning. Deze handige gids reikt Batmanfans essentieel leesvoer aan.

The Court of Owls (Scott Snyder & Greg Capullo)

© DC Comics

Zijn misschien wel beste moderne comic zet Batman op tegen zijn natuurlijk roofdier: de uil. We duiken in de ontstaansgeschiedenis van Gotham, ontdekken de geheime organisatie die al eeuwenlang de touwtjes in handen heeft en beginnen te twijfelen aan de rechtschapenheid van de familie Wayne. De glansrol is weggelegd voor tekenaar Greg Capullo die de show steelt wanneer Batman zijn verstand verliest of als een monster het donker besluipt. (Matti)

Year One (Frank Miller & David Mazzucchelli)

© DC Comics

Deze klassieker uit 1987 is nog geen jaar verouderd. Of dat ligt aan de moderne manier van vertellen door Frank Miller of aan de toegankelijke tekenstijl van David Mazzucchelli laten we je graag zelf kiezen. Year One is op papier het oorsprongsverhaal van de Batman, maar in uitwerking dat van Commissioner Gordon. Een comic waaraan The Batman (de film) heel veel te danken heeft. (Matti)

The Long Halloween (Jeph Loeb & Tim Sale)

© DC Comics

Als je Batman: Year One hebt gelezen en ervan hebt genoten, dan mag je deze miniserie niet missen. Jeph Loeb en Tim Sale vertellen wat er daarna gebeurt met gangsterbaas Carmine Falcone. Hij besluit om de strijd met The Batman aan te binden en huurt daarvoor de relatief onbekende Poison Ivy, Riddler, Scarecrow en Mad Hatter in. De tweekamp tussen de vleermuis en de gangster wordt deels bemoeilijkt door de moorden op criminelen. Een mysterieus figuur genaamd The Holiday Killer keelt de boeven en laat een bewerkte pompoen achter op de plek van de misdaad.

Deze miniserie is een afgerond verhaal en laat Batman zien als de detective die hij eigenlijk is. (Dennis)

Batman by Azzarello & Riso

© DC Comics

Zin in wat superheldengeknok dat met beide voeten op de grond blijft? De gebundelde comics gemaakt door het duo achter de misdaadreeks 100 Bullets zijn echte film-noirverhalen. De scenario’s met een gebroken en bezeten Batman en enkele minder prominente schurken smaken, het tekenwerk is knap.

De opvallendste strip in de bundeling toont een alternatieve tijdslijn waarin niet zijn ouders, maar wel Bruce Wayne zelf neergeschoten werd die onfortuinlijke nacht. Deze miniserie getiteld Knight of Vengeance moet je gelezen hebben als Batmanfan. (Matti)

Universe (Brian Michael Bendis & Nick Derrington)

© DC Comics

Batman: Universe combineert vlotjes de geschiedenis van de superheld met een plezante rit door tijd en ruimte, waarmee het ideaal is voor nieuwe lezers. Je hebt geen voorkennis nodig van Batman of het DC-universum om te genieten van deze recente comic. Het is een globetrottend avontuur waarin Batman voor de verandering eens niet grimmig en donker doet, een idee dat versterkt wordt door cartooneske tekeningen. (Matti)

White Knight (Sean Murphy)

© DC Comics

Sean Murphy’s White Knight begon als een losstaand verhaaltje en is nu een eigen universum binnen DC Comics geworden met een sequel en een spin-off over Harley Quinn. Het is er eentje voor de fans van de Joker.

In White Knight is Jack Napier genezen van zijn waanzin – niet iedereen zal deze invalshoek smaken – en plant hij heel publiekelijk de ondergang van de roekeloze Batman. Murphy vertroebelt de strikte scheiding tussen held en schurk, maar zijn sterkte ligt eigenlijk vooral in het tekenwerk dat simpelweg geweldig cool is (tel maar eens de Batmobielen). (Matti)

Hush (Jeph Loeb & Jim Lee)

© DC Comics

Batman wordt belaagd door zo’n beetje al zijn prominente tegenstanders. Een klein detail: ze gedragen zich een beetje apart. De grote genius achter dit monsterverbond is een onbekende met zijn gezicht in het verband. Hij luistert naar de naam Hush en lijkt heel wat te weten van The Caped Crusader. Wie is hij en waarom wordt Batman geteisterd door beelden uit zijn jeugd?

Dit verhaal wordt geschreven door Jeph Loeb en kan eigenlijk niet in de schaduw staan van The Long Halloween. Het is duidelijk een vehikel voor meester Jim Lee om alle Batman-villains te tekenen en dat doet hij met verve. Het is visueel gezien misschien wel de tofste titel uit deze lijst. (Dennis)

Matti Meurisse and Dennis

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

2 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

4 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

5 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

1 week ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago