Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Hoe liefde het grootste wapen is tegen Dracula

Bram Stokers Dracula staat al eeuwenlang bekend als hét verhaal waar de moderne vampier op gebaseerd is. Vaak wordt het geassocieerd met oude kastelen, mysterieuze nobelmannen en een race tegen de klok om het kwaad te verslaan. Toch wordt vaak een essentieel deel van het verhaal aan de kant geschoven: liefde.

Een van de hoofdpersonages van de roman is Jonathan Harker, een notaris die Graaf Dracula helpt te verhuizen naar Londen. Hij spendeert een aantal maanden in Dracula’s kasteel om alle zaken in orde te brengen, maar vindt steeds meer bewijs dat de Graaf toch niet echt menselijk is. Jonathan ontsnapt uiteindelijk uit het kasteel, maar doet dat niet ongeschonden.

Mina Murray: de liefde van Jonathan Harker

Mina Murray is een lerares en de verloofde van Jonathan. Zij komt te weten dat Jonathan is ontsnapt uit het kasteel en dat een klooster hem heeft opgevangen. Onmiddellijk reist ze naar dat klooster om haar verloofde bij te staan. Daar verzorgt ze hem en samen besluiten ze om niet langer te wachten met hun huwelijk. Ze trouwen tussen de nonnen en reizen terug naar Londen als echtgenoten.

Oliver Jackson-Cohen en Jessica De Gouw als Jonathan en Mina in Dracula (2014) © NBC / Sky

Terwijl ze daar in het klooster zijn, geeft Jonathan zijn dagboek aan Mina. Hij herinnert zich niet wat er gebeurde in kasteel Dracula en wilt het ook niet te weten komen. Toch gelooft hij dat er geen geheimen mogen zijn tussen man en vrouw, en dus geeft hij Mina de optie om te lezen wat hij schreef tijdens zijn verblijf in het kasteel. Dat idee van vertrouwen tussen hen twee blijft belangrijk doorheen het verhaal. Wanneer Van Helsing de hele groep van hoofdpersonages verzamelt, besluiten de mannen eerst om Mina niets te vertellen. Mina wil behulpzaam kunnen zijn en overtuigt Jonathan en de rest om haar toch in vertrouwen te nemen. Ze verzamelt dan de dagboeken en brieven van iedereen om daarmee een document te maken met alle informatie over Dracula. Op die manier komt ze niet in gevaar, maar helpt ze hen toch.

Het plan om Mina veilig te houden, lukt niet. Graaf Dracula dringt binnen in de slaapkamer van Mina en Jonathan terwijl Mina alleen is. Hij drinkt haar bloed en dwingt haar om ook van hem te drinken. Dat betekent dat als Mina nu zou sterven, ze zelf ook in een vampier zou veranderen. Wanneer Jonathan daarachter komt, is dat natuurlijk een erge shock.

De graaf zegt dat hij wel liefde kan voelen, maar de rest van het verhaal bewijst het tegendeel.

Toch duurt het niet lang voor hij tot de conclusie komt dat als Mina een vampier wordt, hij er ook een zou worden. Hij schrijft in zijn dagboek: ‘To one thing I have made up my mind: if we find out that Mina must be a vampire in the end, then she shall not go into that unknown and terrible land alone. […] so the holiest love was the recruiting sergeant for their ghastly ranks’. Jonathan houdt zoveel van Mina dat hij bereid is zijn ziel op te geven om bij haar te kunnen blijven.

Winona Ryder en Gary Oldman als Mina en Dracula in Bram Stoker’s Dracula © Columbia Pictures

Hun liefde staat recht tegenover Dracula. De graaf neemt Jonathan praktisch gevangen en is dan zeer bezitterig over hem. Als zijn drie bruiden Jonathan aanvallen, zegt hij ‘This man belongs to me!’ waarop een van de bruiden antwoordt ‘You yourself never loved. You never love’! De graaf gaat daar niet mee akkoord. Hij zegt dat hij wel liefde kan voelen, maar de rest van het verhaal bewijst het tegendeel. Hij verwart liefde met bezit, en kan zelfs geen echte liefde meer voelen omdat hij niet meer menselijk is.

Lucy Westenra: het eerste slachtoffer van Dracula

Naast Mina is er nog een tweede vrouwelijk personage wiens verhaal draait om liefde. Lucy Westenra is Mina’s beste vriendin en Dracula’s eerste slachtoffer. Ze is een jonge vrouw die weet wat ze wil en wacht op de juiste man om mee te trouwen. En ze heeft drie opties.

Het is dan ook de liefde van de drie mannen die ervoor zorgt dat Lucy’s ziel gered wordt – en uiteindelijk ook die van Mina.

Arthur Holmwood is een nobelman en een echte gentleman. John Seward is een psychiater en de baas van een instelling voor mensen met mentale problemen. De laatste mogelijkheid is Quincey Morris, een Amerikaanse cowboy. De drie mannen zijn al jaren met elkaar bevriend, maar weten niet van elkaar dat ze alle drie met Lucy willen trouwen.

Elk van hen doet een aanzoek op dezelfde dag en dat is waar hun goede karakter naar boven komt. De eerste die Lucy om haar hand vraagt, is John Seward, maar ze wijst hem af. Hij vraagt haar of ze al verliefd is op iemand anders en wanneer ze dat bevestigt, accepteert Seward dat. In een brief die Lucy naar Mina schrijft, zegt ze: ‘[He] said he hoped I would be happy, and that if I ever wanted a friend I must count him one of my best’.

Cary Elwes en Sadie Frost als Arthur en Lucy in Bram Stoker’s Dracula © Columbia Pictures

Het tweede aanzoek komt van Quincey Morris, die eerst grappen maakt om de sfeer te verlichten, maar dan toch serieus wordt. Ook hem wijst Lucy af en ook hij vraagt of ze verliefd is op een andere man: ‘Is there any one else that you care for? And if there is I’ll never trouble you a hair’s breadth again, but will be, if you will let me, a very faithful friend’.

Lucy en Arthur trouwen niet lang daarna, maar dat verandert de vriendschap tussen de vier personages helemaal niet. Quincy en John blijven even goed bevriend met het koppel als daarvoor. Hun verklaring dat ze Lucy’s goede vrienden zullen blijven, was geen leugen. Het is dan ook de liefde van de drie mannen die ervoor zorgt dat Lucy’s ziel gered wordt – en uiteindelijk ook die van Mina. Het is omdat ze zoveel van Lucy hielden, dat ze Mina willen beschermen van datzelfde lot, ook al kennen ze haar eigenlijk niet.

Holebi-interpretaties

Er zijn al enorm veel adaptaties gemaakt van het boek, elk met eigen variaties en interpretaties. In meer recente jaren, krijgen steeds meer adaptaties holebi-thema’s. Van Lucy en Mina die elkaar kussen in Bram Stoker’s Dracula (1992) tot Van Helsing die vraagt of Jonathan een seksuele relatie had met Dracula in de recente verfilming van de BBC.

Sadie Frost en Winona Ryder als Lucy en Mina in Bram Stoker’s Dracula © Columbia Pictures

Het zou interessant zijn om te zien hoe en of het verhaal zou veranderen als er een polyamoreuze relatie in zat.

Een andere invalshoek voor een holebi-interpretatie, die nog niet is voorgekomen, kan nochtans rechtstreeks op een quote van Lucy gebaseerd worden. Nadat ze de drie aanzoeken heeft gehad, schrijft ze naar Mina: ‘Why can’t they let a girl marry three men, or as many as want her, and save all this trouble’? Het zou interessant zijn om te zien hoe en of het verhaal zou veranderen als er een polyamoreuze relatie in zat. Al is het natuurlijk ook niet vaak dat we zulke sterke platonische relaties zien tussen man en vrouw.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels