Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Wat Lucasfilm meer te bieden heeft dan alleen Star Wars

Op 19 december 2019 verscheen Star Wars: The Rise of Skywalker in de bioscopen. Daarmee komt een einde aan een saga die maar liefst 42 jaar duurde. Hoe de toekomst van Star Wars eruit gaat zien weet nog niemand. Maar Kathleen Kennedy, president van Lucasfilm, liet in een vraaggesprek het volgende vallen: “Maar kan Lucasfilm wel een nieuwe franchise uit de grond stampen als die niks te maken heeft met Star Wars? Ik word enthousiast als ik denk aan de mogelijkheid om ons portfolio te verbreden”, aldus Kennedy, “Ik realiseer me dat er zo veel potentieel is om prachtige dingen te maken, ook voorbij Star Wars.”

Geekster is de kwaadste niet en we nemen haar dan ook bij de hand. Samen met mevrouw Kennedy dalen we af in de spelonken onder de Lucasfilm Mansion waar een aantal titels liggen met filmpotentieel. En we schoppen ook een open deur in.

Indiana Jones

© Lucasfilm

In 2021 verschijnt, als alles meezit, de nieuwe Indiana Jones-film. In deze film zal Harrison Ford het stokje doorgeven aan een potentiële opvolger. Het is toch, na Star Wars, die andere typische Lucasfilm-franchise. Dat wordt ongetwijfeld een succes. Hopelijk snappen ze dat deze titel daarna even een pauze van een jaar of twintig nodig heeft. Het waarom van de laatste opmerking leggen we in 2021 wel uit.

The Dig

©Lucasfilm

Van 1985 tot 1987 produceerde Steven Spielberg een anthologyreeks op televisie genaamd Amazing Stories. Het was een serie waarin elke week een losstaand sciencefictionverhaal werd verteld. Noem het een vroege voorganger van Black Mirror maar dan veel braver.

Een van de ideeën die Spielberg hiervoor had was The Dig. Hij schatte in dat het te duur zou zijn om te verfilmen. Zijn goede vriend George Lucas had toevallig ook een gamestudio waaruit een sloot titels kwamen die vielen onder het kopje Graphic Adventures. Deze games zou je kunnen zien als interactieve fictie en Spielberg was een fervent speler (en fan) van het genre. Het idee zou kunnen werken als spel!

De overdracht vond plaats in 1989 en pas in 1995 kwam Lucasarts met het spel. De Graphic Adventures waren indertijd net over hun hoogtepunt heen en waren in de pikorde van populaire videogames vervangen door firstpersonshooters en Real Time Strategy-games. Toch wisten nog zeker 300.000 kopers het spel te vinden.

Het verhaal doet wat denken aan Armageddon (eigenlijk was The Dig eerder). Een groep wetenschappers worden de ruimte in geschoten om op een naderende asteroïde te landen. De groep die de explosieven moet zetten, ziet tot hun verbazing dat de asteroïde hol is. Ze dalen af in de ruimte waarna ze direct naar een afgelegen planeet worden getransporteerd. Daar is het aan hen om te ontdekken wat er gebeurd is met de beschaving die daar woonde. En als ze een weg naar huis ontdekken dan zou dit niet verkeerd zijn.

The Dig is een combinatie van klassieke sciencefiction en soap opera. Niet overtuigd van de pitch? Bekijk de intro. 

Monkey Island

© Lucasfilm

Disney heeft natuurlijk een tijdlang succes gekend met de Pirates of the Caribbean-films. Er wordt nagedacht over een reboot. Maar een nieuwe Pirates zonder Johnny Depp is tot mislukken gedoemd. Er is hoop!

Stel je voor: een zwart scherm… En dan een stem die het volgende zegt:
“My name is Guybrush Threepwood and I.. want to be a pirate!” . Langzaam komt het beeld opzetten en voor ons ligt een eiland. Het zijn de Caribische eilanden anno de zeventiende eeuw.

Het zal niet veel mensen iets zeggen, maar Monkey Island wordt in 2020 alweer dertig jaar oud. In 1990 was het een Lucasarts adventure game die draaide om de avonturen van Guybrush Threepwood. Hij doet verwoede pogingen om een piraat te worden. Helaas heeft deze kluns nergens talent voor.

De drie piratenleiders van het eiland Melee willen van hem een piraat maken als hij drie proeven volbrengt:

  1. Een zwaardgevecht winnen van de swordmaster Carla.
  2. Een verborgen schat vinden.
  3. Een waardevol object uit het landhuis van de gouverneur stelen.

Tijdens zijn speurtocht hoort Guybrush verhalen over de piraat LeChuck die omkwam tijdens een expeditie naar Monkey Island. LeChuck wilde indruk maken op de charmante gouverneur Marley. Dat wil Guybrush ook wel. Wat hij niet beseft is dat LeChuck weer terug is.. als spook!

Klinkt goed toch? De ironie is dat de filmmakers van Pirates zich zelfs deels geïnspireerd zouden hebben op Monkey Island, dat op zijn beurt voortkwam uit een bezoekje van co-schepper Ron Gilbert aan de attractie. Oh, we gaan het niet eens voor je invullen…

Heb je zelf nog suggesties? Laat het weten in de comments!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels