Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

To Your Eternity

To Your Eternity Vol. 1 review: wat is (het) leven?

Een mysterieus, onsterfelijk wezen landt op aarde met als ene doel: informatie over de planeet verzamelen. De bol heeft geen emoties of identiteit. Wat het wel heeft, is de kracht om de vorm aan te nemen van zaken rondom zich. To Your Eternity volgt het wezen op een reis naar nieuwe ervaring, plaatsen en mensen.

Schrijver: Yoshitoki Ōima
Tekenaar: Yoshitoki Ōima
Uitgever: Kodansha
Verschijningsdatum: 31 oktober 2017

Er zijn zo van die boeken die nazinderen. Wanneer je de laatste bladzijde omslaat laat het verhaal, het thema en de personages een echo en stof tot nadenken achter. Het boek De Trein der Traagheid is een mooi voorbeeld hiervan, Wolkenatlas ook. To Your Eternity probeert ook dat niveau te bereiken door de vraag te stellen: Wat is leven? Wat is de definitie van het leven en wat is de waarde hiervan? Is die vraag te beantwoorden of is het beter om dat open te laten? En wat gebeurt er als die vraag voor interpretatie vatbaar is? Je leest het goed, een reeks die qua optimisme en joi de vivre in het zelfde bootje zit als The Handmaid’s Tale.

Dood & Tragedie

Qua joi de vivre in het zelfde bootje als The Handmaid’s Tale

To Your Eternity doet dit door een emotieloos, gevoelloos wezen te gebruiken als protagonist. Een bol zonder vaste vorm die volledig objectief het verhaal gadeslaat. Eigenlijk doet het hoofdpersonage weinig om het verhaal vooruit te brengen, het is hoogstens een toeschouwer. Vanaf de eerste pagina’s wordt de toon al gezet met een wolf die al stervend tegen het wezen gaat liggen. Dood en de tragedie errond speelt een grote rol in dit volume.

We ontmoeten een jongen die met een immer aflatend optimisme als laatste van zijn stam in een dorp leeft. De ouderen zijn allemaal al overleden en diegenen die sterk genoeg waren gingen op zoek naar een beter land. Als je ziet dat het dorp continu in een sneeuwstorm blijkt te zitten, kan je al snel begrijpen waarom er een nood was voor die expeditie. Het was de bedoeling dat ze, eens ze dit land vonden, de jongen en ouderen gingen ophalen. Dat was intussen 5 jaar geleden.

Het wezen neemt de vorm aan van een wolf

Halverwege het boek zien we March, een pittig meisje met de droom om ooit moeder te worden en een gezin te starten. March is de verpersoonlijking van de naïviteit, ijverigheid en het soort onschuldig enthousiasme dat enkel een kind kan hebben. Net als de naamloze jongen, maakt March ook deel uit van een stam. Het leven van het meisje slaat volledig om wanneer besloten wordt dat zij geofferd zal worden aan Oniguma. Ze is, buiten een baby, het enige meisje dat nog ‘puur’ is. Opeens moet March er zich bij neerleggen dat ze nooit moeder zal worden en dat een gezin nooit in haar toekomst zal liggen.

Vooraleer ik verder ga wil ik toch even stil staan bij de prachtige tekenstijl van Yoshitoki. Er waren enkele panels waar ik echt heel hard onder de indruk was van de expressie en details. Het is een emotioneel verhaal en gelukkig zijn de personages expressief en de wereld rond hen fenomenaal getekend.

Vragen stellen & argumenten missen

To Your Eternity schuwt de pijn die de dood met zich meebrengt niet

To Your Eternity schuwt de pijn die de dood met zich meebrengt niet maar gaat in mijn ogen met dit eerste volume nog niet diep genoeg. Uiteraard zijn de verhalen heel tragisch maar ik heb het gevoel dat de focus op dit moment heel hard ligt op de dood en weinig op het leven. Het drama vloeit op dit moment altijd uit van het contrast dat ontstaat wanneer een positief of naïef personage geconfronteerd wordt met de realiteit. Ik ben dan ook benieuwd hoe het verder zal gaan van hieruit. Zal ons hoofdpersonage telkens de vorm aannemen van een ander persoon en zo de hele wereld afreizen waardoor de manga ook het verhaal over de verbondenheid van iedereen vertelt?

Wat is leven? Is leven continu blijven hopen dat je stam ooit terug keert? Maar wat als het alternatief zelf dodelijk is? Is het leven van je laaste meer waard dan tradities? Er worden geen antwoorden gegeven in deze manga. Dat hoeft ook niet. Soms is de juiste vragen stellen voldoende maar geef ons genoeg argumenten. Pas dan kan er boeiende discussie ontstaan.

To Your Eternity is te vinden in de betere comicstore en sinds kort ook te zien via Crunchyroll

Intrigerend

To Your Eternity
4 5 0 1
To Your Eternity verrast met een diep verhaal maar blijft nog iets te veel op de oppervlakte hangen om echt heel diep te raken. Gelukkig kunnen we rekenen op Yoshitoki Oima's prachtig werk als illustrator. Al bij al zet het een boeiend concept op en het wordt uitkijken waar deze reeks naartoe gaat.
To Your Eternity verrast met een diep verhaal maar blijft nog iets te veel op de oppervlakte hangen om echt heel diep te raken. Gelukkig kunnen we rekenen op Yoshitoki Oima's prachtig werk als illustrator. Al bij al zet het een boeiend concept op en het wordt uitkijken waar deze reeks naartoe gaat.
4/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten