Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Abbott #1 review: sociale commentaar in een duister jasje - Geekster
Comics

Abbott #1 review: sociale commentaar in een duister jasje

Abbott vindt plaats in een intrigerende wereld, maar het is het hoofdpersonage die je blijft vasthouden.

Detroit, 1972. Een stad in verandering na de rassenrellen uit 1967, maar nog steeds geen gemakkelijke plaats voor zwarte mensen. Misdaadjournaliste Elena Abbott krijgt de opdracht om te schrijven over de gruwelijke onthoofding van een politiepaard. De politie zelf wil het in de schoenen van de zwarte gemeenschap schuiven, maar niet als het van Abbott afhangt. Zij pakt de misdaad met journalistieke integriteit aan, tot het geheel een nog donkerdere wending neemt.

Abbott wordt getipt over de moord op een jonge man die akelig dicht in de buurt komt bij de onthoofding van het paard. En dan vallen de puzzelstukken op hun plaats: dit is het werk van een occulte kracht. Een bovennatuurlijk monster dat de man van Abbott ooit wegnam en nu weer toeslaat. En Abbott zal koste wat het kost komaf maken met het schaduwmonster.

Abbott is nog maar de tweede comic geschreven door Saladin Ahmed, na het verrassende Black Bolt. Maar de scenarist schrijft al langer opslorpende verhalen. Hij werd niet voor niks genomineerd in 2012 voor een Hugo Award voor zijn boek Throne of the Crescent Moon. Net zoals in Black Bolt zet hij hier ijzersterke personages neer: de gerespecteerde journaliste die met de pen ten strijde trekt tegen racisme, de veteraan die constant verwijst naar zijn oorlogsverleden of de alleswetende chef-kok. Hun straffe uitspraken vervallen soms in clichés, maar daarom zijn het clichés: ze werken en zitten er soms recht op.

Tekenaar Sami Kivelä brengt die personages, en vooral Abbott zelf, volledig tot hun recht. Hoe Abbott getekend is en zich fysiek gedraagt, gaat helemaal samen met haar opvattingen en gedachtengangen. De volledige tekenstijl past ook perfect in de tijdsgeest van de jaren 70. Bruine kleuren en gedetailleerde, bijna nostalgische lijntekeningen brengen alles tezamen.

Abbott #1 is geschreven door Saladin Ahmed, getekend door Sami Kivelä en uitgegeven door BOOM! Studios op 24 januari 2018.

Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

1 dag ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

2 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

5 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

5 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

6 dagen ago

Abigail review: dansend kat- en muisspel

Opgepast, M3GAN. Na een dansende robot brengt horrorprent Abigail ons een nieuw dansend monster, nu…

1 week ago