Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
The Cloverfield Paradox review: beter goed gestolen - Geekster
Geen categorie

The Cloverfield Paradox review: beter goed gestolen

Beter goed gestolen, dan slecht bedacht. Of dat dachten de makers van The Cloverfield Paradox toch. Heeft de Cloverfield-franchise nu wel nog bestaansrecht?

10 Cloverfield Lane verscheen zonder veel fanfare in 2016 en bombardeerde het regelrecht tot veel toplijstjes van dat jaar. Terecht, want de onvoorspelbaarheid van de film deed je op het puntje van je bioscoopzetel zitten. Het einde van de film toonde de connectie met de eerste Cloverfield-film (toen een van de zovele prenten in het found footage-genre) en trok de hype in gang. Cloverfield mocht een franchise worden, dus waren de verwachtingen voor het vervolg hoog.

Ook al waren er geruchten rond de nakende release, toch verscheen The Cloverfield Paradox maandag onverwacht op Netflix. Daar stopt de onvoorspelbaarheid van de nieuwe film, want het verhaal zelf is een oppervlakkig samenraapsel van andere horrorfilms in de ruimte (zelfs de iconische chestburster uit Alien wordt geïmiteerd). De unieke momenten, en die zijn er zeker, dreigen dan weer ten onder te gaan aan expositie. En iedereen die Interstellar heeft gezien, weet dat te veel uitleg de suspension of disbelief in een sciencefictionfilm naar beneden kan halen.

Nochtans krijgt The Cloverfield Paradox veel kansen om betekenis te zoeken in zijn verhaal. Een team astronauten is de laatste hoop van de mensheid: hun missie is om hernieuwbare energie te ontdekken. Het ruimte-experiment loopt op zijn einde terwijl op de aarde een nieuwe wereldoorlog dreigt los te barsten, net over de laatste beetjes energie. Er wordt te dik opgelegd dat het experiment niet zonder gevaar is. De energie-uitbarsting zou wel eens voor scheuren in de realiteit kunnen zorgen en, jawel, voor de verschijning van monsters.

Regisseur Julius Onah heeft voor zijn zwakke verhaal wel een beroep gedaan op sterke acteurs. Gugu Mbatha-Raw (Black Mirror, Beauty and The Beast) heeft met haar hoofdrol de meest aangrijpende rol, terwijl de rest vooral fungeert als herkenbare astronautenpersonages. Daniel Bruhl (Captian America: Civil War) als verdachte Duitse wetenschapper, Chris O’Dowd (The IT Crowd) als grappige klusjesman en David Oyelowo (Selma) in de rol van beheerste leider met verantwoordelijkheidsgevoel. Het zijn clichés, maar ze werken in hun rol en hun acteertalenten zorgen ervoor dat de enge of wonderbaarlijke hoogtepunten toch speciaal aanvoelen.

Moet de Cloverfield-reeks nu stopgezet worden na een tegenvaller? Helemaal niet. The Cloverfield Paradox verrijkt de franchise en toont waarom die moet bestaan. Het zijn losstaande projecten die pas in ontwikkeling komen door er een Cloverfield-sticker op te plakken. In The Cloverfield Paradox voel je heel hard dat dit ooit enkel een ruimtefilm was, zonder gigantische aliens. Ook 10 Cloverfield Lane begon ooit als ondergrondse thriller en kreeg er pas nadien een scheut Cloverfield over om toch maar geproduceerd te worden. Nu opnieuw dat niveau halen.

Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

View Comments

Recent Posts

Tales of Kenzera: ZAU review – metroidvania als rouwproces

Surgent Studios biedt ons als hun eerste spel de metroidvania Tales of Kenzera: ZAU aan.…

22 uren ago

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

5 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

7 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

1 week ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

2 weken ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

2 weken ago