Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Ghost Cage #1 review: een explosie van metaforen en stijl - Geekster
Comics

Ghost Cage #1 review: een explosie van metaforen en stijl

Er zijn zo een handvol stripmakers waarvan elk nieuw werk een feest is. Nick Dragotta is zo iemand. Met het driedelige Ghost Cage maakt hij een spectaculaire sci-fi comic die sterk beïnvloed is door manga.

Dragotta (de co-bedenker en tekenaar van East of West met Jonathan Hickman) maakt Ghost Cage natuurlijk niet alleen. Samen met co-scenarist Caleb Goellner en letterzetter Rus Wooton vertelt hij in zwart-wit en zonder al te veel dubbelzinnigheid over de val van onze kapitalistische maatschappij, gedoemd door ons vertrouwen op fossiele energie. Dat klinkt heel zwaar, maar focus vooral op dat laatste woord: Ghost Cage barst van de energie.

© Image Comics

In Ghost Cage #1 maakt een megalomane wetenschapper – hij bezit alle energie op aarde – zijn nieuwste creatie wakker. Terroristen maken schijnbaar een doelwit van zijn energiecentrale die ver tot in de wolken rijst boven de stad. Enkel Sam, een robot met een groot oog als kop, en een medewerker van de technische dienst kunnen het opnemen tegen de kwaadaardige geheimen schuilend in de gigantische toren.

Verdieping per verdieping knokt Sam zich een weg naar boven. En met hem ontdekken we de ware bedoelingen van de wetenschapper. De robot is op pad gestuurd om de energiebronnen een kopje kleiner te maken, gevaarlijke gedrochten zoals fossiele brandstoffen (COAL) of allesverdrinkend water (HYDRO). Maar wat is Sam zelf dan, hun vervanger of nog iets meer? En wie zit hem precies op de hielen?

Een soort onhoudbare kinetische energie spat van de bladzijden

Ghost Cage is een genietbaar staaltje maatschappijkritiek, maar op de eerste plaats is het vooral stijlvolle en dikke fun. Gigantisch overdreven camerahoeken vervormen personages compleet, flitsende onomatopeeën springen uit de bladzijden. En luidt Ghost Cage de terugkeer in van halftonen? Dragotta tekent bijna elk strippaneel met een soort onhoudbare kinetische energie, eentje die slechts af en toe tot stilstand komt om van vergezichten te genieten. Of om gewoon eens even op adem te komen.

Ghost Cage #1 is het eerste deel van een drieluik getekend en geschreven door Nick Dragotta met Caleb Goellner en Rus Wooton en uitgegeven door Image Comics op 23 maart 2022.

© Image Comics
Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

6 uren ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

1 dag ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

4 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

4 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

5 dagen ago

Abigail review: dansend kat- en muisspel

Opgepast, M3GAN. Na een dansende robot brengt horrorprent Abigail ons een nieuw dansend monster, nu…

6 dagen ago