Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Onze oorlog hervertelt een pijnlijke geschiedenis voor de jeugd van nu - Geekster
BD/Strips

Onze oorlog hervertelt een pijnlijke geschiedenis voor de jeugd van nu

Onze oorlog is een verhaal van Mario Boon en werd in 2021 voorgepubliceerd in het gloednieuwe striptijdschrift MAXIX. Dit blad is een nieuw magazine voor de jeugd waarin strips gepubliceerd worden. Een blad in de geest van Spirou en Eppo maar dan voor de jeugd van nu.

Voor dit verhaal nam Mario Boon het verhaal van de SS-razzia in Sint-Truiden als basis maar bewerkte het wel voor een jeugdig publiek. Het is het verhaal van verzetsman Piet Swijzen en de kampbewaker/oostfronter Karel Verstoffelt. Twee mannen die ieder aan de andere kant van de geschiedenis staan maar elkaar vinden in een gemeenschappelijke passie voor de bokssport.

©Standaard Uitgeverij

Trouwe lezers en luisteraars zijn natuurlijk bekend met mijn afkeer van de Tweede Wereldoorlog in de strip. Er is geen enkele wereldgebeurtenis zo erg uitgemolken als de wereldbrand van 80 jaar geleden. Het lijkt wel alsof er in de voorbije eeuw niets anders is gebeurd dan dit. Houdt dit automatisch in dat ik Onze Oorlog tot op de grond ga affakkelen? Nee!

Het album maakt een complexe geschiedenis toegankelijk voor een jeugdig publiek. En weet dit ook op een manier te doen die redelijk spannend is. Een volwassen lezer zal bij dit album op zijn leeshonger blijven zitten omdat er met zevenmijlslaarzen door deze tijd wordt heengestapt. Maar het is een prima verjaardagscadeau voor dat jongere neefje of nichtje.

De toegankelijkheid wordt ook geholpen door het speelse, soms wel wat houterige, tekenwerk van Mario Boon. Daardoor wordt het album niet te zwaar van toon.

Onze Oorlog wekt wel de nieuwsgierigheid op. Via Google zijn er tal van openbare bronnen te vinden voor de mensen die het naadje van de kous van deze geschiedenis willen weten. Het laat wel zien dat Boon veel werk in dit album heeft gestoken. Veel van de namen zijn te herleiden tot de werkelijke hoofdrolspelers uit deze donkere periode. De geschiedenis van het fort Breendonk en zijn bewakers tijdens de Tweede Wereldoorlog is geen vrolijk leesvoer voor tijdens een fraaie zondagmiddag.

Kortom.. Onze Oorlog is een fraai album voor de jongere lezertjes geworden. Voor volwassen lezers is er interessanter materiaal te vinden.

Onze oorlog verscheen op 2 maart en werd gemaakt door Mario Boon. Het album is te koop bij bol.com.

Dennis

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

3 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

5 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

6 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

1 week ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago