Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Trese review: een sprong in een andere wereld - Geekster

Trese review: een sprong in een andere wereld

Trese op Netflix is een griezelige kennismaking met Filipijnse folklore. Soms een beetje ruw, maar schitterend op de juiste momenten. 

Noorse dondergoden en Griekse legenden krijgen concurrentie. De zesdelige anime Trese (van oorsprong een comic) introduceert de monsters en mythes uit de Filipijnen bij een groot publiek. Van klassieke gedaanteverwisselaars, tot paardmensen – flashbacks naar het einde van Sorry to Bother You – en rioolkabouters: deze frisse blik op fantasy is veel te snel voorbij.

© Netflix

Trese mengt herkenbaarheid met het onverwachte

Alexandra Trese (Shay Mitchel) bewaart de balans tussen de mensenwereld en het bovennatuurlijke in Manilla. Geflankeerd door twee hulpjes (Griffin Puatu) jaagt ze voor de lokale politie op criminele monsters, en die zijn er in overvloed in de Filipijnse hoofdstad.

In de slechts zes afleveringen gaat Alexandra als de geharde flik in het zwart – zoals in een echte police procedural – op zoek naar de daders van moorden. Hiervoor schakelt ze geesten en demonen in en ontdekt ze al snel dat alles verbonden is.

Er borrelt iets donkers, in de plek waar monsters niet eens zo vreemd lijken. Het ene bloedbad na het andere, met slachtoffers aan beide kanten van schemering tussen onze werelden, wijzen in de richting van Trese zelf.

© Netflix

Geheimdoenerij met uitleg op het verkeerde moment

Een goed verhaal heeft weinig uitleg nodig. Ook al onthult Trese het verleden en de impact ervan op het heden met flashbacks, een kant-en-klare maaltijd is de anime allerminst. Het titelpersonage duikt op een bepaald moment vijf jaar in de stam van een boom, het hoe en wat is een gat. Een demoon leeft in haar telefoon zonder oorsprong. Die momenten versterken de fantasie, een mooie balans van vertellen en tonen die uit evenwicht zakt in de finale momenten van Trese. Als ik satansgebroed een halfuur wil horen lullen over zijn plannen, zet ik wel nog eens een persconferentie van de vorige Amerikaanse president op.

Een misstap na vijf voorbijvliegende afleveringen vol actie, soms knap geanimeerde momenten en boeiende thema’s (zoals corruptie in de overheid, politiegeweld en hoe verwanten zonder bloedband een betere familie kunnen zijn) zien we door de vingers. Overgiet dat alles met een litertje bloed of twintig en je hebt Trese.

Het eerste seizoen van Trese staat nu op Netflix.

Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

2 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

4 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

5 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

1 week ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago