Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Blue in Green review: maakt de getormenteerde artiest de beste kunst? - Geekster
Comics

Blue in Green review: maakt de getormenteerde artiest de beste kunst?

Blue in Green stelt de vraag of je wel kunst kan maken zonder geleden te hebben.

De donkere graphic novel van Ram V en Anand RK verkent het romantisch geworden idee dat de beste kunst enkel geboren wordt uit tragedie. De zoektocht naar creatieve inspiratie kan een obsessie worden, zo leert Blue in Green ons toch. Herkenbaar voor elke creatieveling.

© Image Comics

Een jazzmuzikant achtervolgd door demonen

Jazzleraar Erik heeft het nooit helemaal gemaakt en daar zit zijn moeder voor iets tussen. Maar goed dan dat ze net gestorven is. In zijn ouderlijk huis vindt Erik een foto van een muzikant uit de jaren 60, het begin van een obsessieve zoektocht naar diens identiteit en de creatieve genialiteit die door zijn aderen stroomt.

In Blue in Green is blinde ambitie een vleesgeworden demoon die teert op zelfdestructie. Slapeloze nachten, afzondering en lichamelijk afzien zijn het recept voor creatief succes, het soort voorbeeldgedrag dat in sommige kringen geromantiseerd wordt.

© Image Comics

Blue in Green is een muzikale horrorstrip

Scenarist Ram V (These Savage Shores, Grafity’s Wall en Justice League Dark) maakt van creatieve ambitie horror die onder je nagels kruipt. De stripmaker weet dat een griezelig beeldverhaal niet te opzichtig mag zijn, maar je moet besluipen. Zo pakt de horror je op onverwachte momenten: zoals wanneer de verteller – als proza uit een lijvige roman – onbetrouwbaar blijkt te zijn.

Vergis je niet: Blue in Green is niet over de hele lijn een ingetogen griezelstrip. Afgrijselijke monsters, die zijn er ook. Verscholen tussen de onzuivere tekeningen van Anand RK (vergelijk zijn werk gerust met dat van Bill Sienkiewicz of Martin Simmons in The Department of Truth) zitten witte demonen met lange tanden en tentakelmonsters die feesten op je ziel.

De jazz van Blue in Green hoor je in het tekenwerk van RK dat weinig houvast biedt. Inkleurder John Pearson maakt muziek met kleuren, letterzetter Aditya Bidikar met onomatopeeën. Het hoofdpersonage leren we kennen in een warme avondgloed, abrupt afgekapt door zijn bezoek aan het kilblauwe huis van zijn overleden moeder. Vale tinten transporteren ons dan weer naar de jaren 60 waar trompetgeluiden politiegeweld bezingen. En dat alles in een strakke verpakking door vormgever Tom Muller. Visueel blijft Blue in Green het hardst weergalmen.

Blue in Green is geschreven door Ram V, getekend door Anand RK en John Pearson en uitgegeven door Image Comics op 28 oktober 2020.

Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

2 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

3 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

5 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

6 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

7 dagen ago

Abigail review: dansend kat- en muisspel

Opgepast, M3GAN. Na een dansende robot brengt horrorprent Abigail ons een nieuw dansend monster, nu…

1 week ago