Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
X-Men: God Loves, Man Kills - Extended Cut #1 review - Geekster

X-Men: God Loves, Man Kills – Extended Cut #1 review

In 1982 verscheen X-Men: God Loves, Man Kills als onderdeel van Marvels Graphic Novel-collectie. Het verhaal werd gemaakt door Chris Claremont en Brent Anderson. Het zou uitgroeien tot een klassieker die ook als grondstof zou dienen voor de tweede X-Menfilm uit 2003. In 2020 is het 45 jaar geleden dat de legendarische wederopstanding van de X-Men onder leiding van Chris Claremont begon. Daarom is het tijd voor een nieuwe editie.

Schrijver: Chris Claremont
Tekenaar: Brent Anderson
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 7 juli 2020

Een deel van Amerika is in de ban van de televisiepredikant William Stryker. Deze invloedrijke voorganger verspreidt de boodschap dat mutanten een schande zijn voor God.

© Marvel Comics

Wanneer enkele jonge kinderen worden vermoord door volgelingen van Stryker komt Magneto op het toneel. De meester van het magnetisme heeft natuurlijk een verleden waarin hij als jonge jongen in Auschwitz terechtkwam. Hij begrijpt als geen andere welke agenda hier wordt uitgevoerd.

Het is een kwestie van tijd voordat het pad van William Stryker en dat van de X-Men elkaar kruisen. Daarom sluiten zij en Magneto een monsterverbond. Zijn ze nog in staat om Strykers snode plannen te stoppen?

God Loves, Man Kills blijft overeind

In 1982 was deze comic bedoeld om de Marvel Graphic Novel-collectie meer cachet te geven. De X-Men waren in 1980 doorgebroken met het verhaal The Dark Phoenix Saga. Toen John Byrne vertrok, ging Chris Claremont verder met zijn oude kompaan Dave Cockrum. Hoewel de X-Men profiteerden van de extra aandacht was de reeks zoekende. Het was nog steeds onbezonnen avontuur met een aparte groep helden.

Dit verhaal werd op een Europese manier geproduceerd. De originele uitgave was in albumvorm en het werd op Europese wijze ingekleurd. Het kleurenpakket is ongekend rijk, zeker voor die tijd.

©Marvel Comics

Het werd gedrukt op het dikkere baxterpapier. (Wat dat betreft is deze losse issue wel een lichte belediging.) Het tekenwerk van Brent Anderson is zeer realistisch en ook goed uitgewerkt. Er worden geen trucjes gebruikt om sneller klaar te zijn.

Met deze graphic novel kwam er richting aan de serie. Het verhaal draait natuurlijk om racisme en hoe religieuze teksten kunnen worden misbruikt door een fanaticus. Mutanten worden scherp neergezet als een minderheidsgroep van wie het bestaan niet zeker is. Hier kan Charles Xavier als vredestichter fungeren en zijn school inzetten als baken voor jonge mutanten die een huis zoeken. Het zijn natuurlijk thema’s die in 2020 nog net zo relevant zijn als in 1982.

Het is vanaf dit punt dat de populariteit van de serie de stratosfeer in zal schieten.

Extended Edition?

De toegevoegde scènes hebben vooralsnog geen enkele meerwaarde. Ze doen zelfs een beetje afbreuk aan het lopende verhaal. De papiersoort van de losse issues doet ook geen recht aan het kleurwerk. Wat dat betreft kun je misschien beter wachten op de collectie?

Het verhaal zelf is nog steeds de moeite waard. Het is rauw, realistisch, maar door het gebruik van de superhelden behoudt het ook iets luchtigs.

Dennis

Recent Posts

Kingdom of the Planet of the Apes review: hobbelig vervolg

Het is intussen 7 jaar geleden dat de reboottrilogie van Andy Serkis Planet of the…

2 dagen ago

Tales of Kenzera: ZAU review – metroidvania als rouwproces

Surgent Studios biedt ons als hun eerste spel de metroidvania Tales of Kenzera: ZAU aan.…

4 dagen ago

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

1 week ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

1 week ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

2 weken ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

2 weken ago