Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Ubongo Solo review: een echte solo-slim - Geekster
Games

Ubongo Solo review: een echte solo-slim

Ubongo is een leuk en snel spel van bedenker Grzegorz Rejchtman uit 2003 waarbij je sneller dan je tegenspelers moet proberen een aantal vormen in een figuur te passen. Nu komen Rejchtman en White Goblin Games met een versie die je op je eentje kan spelen in Ubongo Solo. Is het nog steeds even leuk? Geekster vloekte op dat ene vakje te veel en testte het voor jullie uit.

Spelontwerp: Grzegorz Rejchtman
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 1
Leeftijd: 8+
Speelduur: 1-5 min per level, of langer

De Aha-erlebnis

Per level krijg je een aantal puzzelstukken die je perfect in een bepaalde figuur op je kaart moet zien te plaatsen.

Ubongo Solo is chiller dan de gewone Ubongo, aangezien je niet langer opgejaagd wordt door een tegenstander of een zandloper, maar alles normaal gezien op je eigen tempo kan doen. Het spel bestaat uit een aantal levels die je op verschillende kaarten krijgt. Per level krijg je een aantal puzzelstukken die je perfect in een bepaalde figuur op je kaart moet zien te plaatsen. Je mag deze stukken draaien of spiegelen zoveel je wilt, maar ze mogen niet overlappen of buiten de lijntjes gaan. Sommige puzzelstukken hebben een vorm met enkel rechte hoeken of zijdes, andere hebben daarentegen meer driehoekige uitsteeksels of bestaan uit een reeks zeshoeken.

Je moet je stukken perfect in de figuur laten passen.

maar liefst 546 uitdagingen die steeds moeilijker worden

Het begint allemaal heel gemakkelijk, zodat je de basis snel onder de knie krijgt. Ubongo Solo blijft echter niet eeuwig bij slechts twee of drie stukjes per level, maar zorgt al snel voor wat meer uitdaging. Dankzij de maar liefst 546 uitdagingen die steeds moeilijker worden, is er dan ook veel herspeelbaarheid. Wie Ubongo of de basis van Ubongo Solo al helemaal onder de knie heeft, krijgt na een tijdje ook nog een aantal kaarten met speciale, extra uitdagende regels. Zo zijn er levels waar er meer stukken opstaan dan je nodig hebt, of levels waarbij je niet meteen ziet welke stukken je moet gebruiken.

Geen gebrek aan herspeelbaarheid!

Je kan een halve minuut, een minuutje of twee, maar ook vele tientallen minuten aan een level bezig zijn. Zoals bij een goede puzzelreeks moet je jezelf een paar vaardigheden aanleren zoals altijd beginnen met een moeilijker stuk of het proberen te plaatsen van bepaalde vormen. Sommige puzzels, zelfs bij de moeilijkste, zullen meteen opgelost zijn, maar over andere zal je je brein wel even moeten breken. Misschien zijn er zelfs bij de laatste levels een paar bij die jij heel gemakkelijk vindt, maar er zullen zeker ook uitdagingen zijn waar je altijd om zal vloeken (zoals bij ons bij de moeilijkere levels met de stukken met driehoeken).

Vormgeving

Je hebt misschien wel veel levels, maar je zal altijd meteen weten welke puzzelstukken of welke soort je nodig hebt, dankzij de handige kleuren en getallen die zowel op de stukken als op de kaarten staan. Je moet voor je het de eerste keer speelt even de stukken uit de punchboards duwen, maar daarna kan je de drie soorten elk in een zakje opbergen, zodat je voor elke puzzel meteen de goede soort kan nemen. De dubbelzijdige kaarten met levels zijn dun, maar stevig genoeg.

De drie soorten puzzelstukken hebben telkens 15 variaties.

Ubongo Solo: Conclusie

Ubongo Solo is een leuk denkspel waarbij je beetje bij beetje meer uitdaging krijgt. Je kan het vijf minuutjes spelen, of je er een half uur of een uur mee bezig houden. Heel het spel oplossen, met andere woorden alle 546 puzzels vervolledigen, zal waarschijnlijk wel heel lang duren. Je speelt het om jezelf een beetje uit te dagen tot je het beu bent of je net een moeilijke puzzel hebt opgelost en met een gevoel van euforie de doos kan dichtdoen. Het is een solo-spel, maar niets weerhoudt je ervan om Ubongo Solo toch samen (of tegen) iemand anders te spelen, hoewel je met meer dan één speler misschien toch iets anders op de tafel zal leggen.

Geïnteresseerd in spellen van White Goblin Games? Lees hier al onze reviews en artikels.

Michiel

Michiel houdt bij zijn video games, boardgames en andere media van interessante verhalen, uitdagende gameplay, een goede atmosfeer en schitterende soundtracks.

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

23 uren ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

3 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

4 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

7 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago