Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Het Project Bleiberg #1 review: yep, daar zijn de nazi's weer - Geekster

Het Project Bleiberg #1 review: yep, daar zijn de nazi’s weer

En ineens was daar een opvallend rood album met als titel Het Project Bleiberg. De enige maker wiens naam een belletje deed rinkelen, was die van schrijver Serge Le Tendre. Hij is bekend van tal van reeksen, waarvan Op zoek naar de Tijdvogel waarschijnlijk de bekendste is.

Schrijver: Serge Le Tendre
Tekenaar: Frederic Peynet
Uitgever: INDruk
Aantal pagina’s: 64
Winkelprijs: €18,95
Verschijningsdatum:  6 juli 2018

Het Project Bleiberg is een bewerking van de gelijknamige roman van David Khara. De roman is redelijk onbekend gebleven in het Nederlandse taalgebied maar was een behoorlijk succes in Frankrijk met meer dan 100.000 verkochte exemplaren.

Jeremy werkte als trader op Wall Street en was erg succesvol. Tot het moment dat hij tijdens een wilde autorit even niet oplette en een baby doodreed. Sindsdien is Jeremy het leven door een nogal duistere bril gaan zien en drinkt hij vaak meer dan gezond is.

Wanneer op een dag twee militairen voor zijn deur staan en Jeremy vertellen dat zijn vader is overleden, wordt hij betrokken in een complot. Zijn vader verdween toen Jeremy een kleine jongen was. Niet omdat hij een klaploper was, maar omdat vaderlief betrokken was bij een onderzoek naar de organisatie waarvan de eerste bondgenoot niemand minder was dan Adolf Hitler! Vanaf dat punt wordt Jeremy geholpen door een bevallige CIA-agente en een stoere agent van de Mossad. Ze zijn vastbesloten om het verhaal achter deze organisatie uit te zoeken en Jeremy terloops weer een reden te geven om te leven.

Het is een vreemd album. Het verhaal lijkt, als je puur kijkt naar de stijl, geschreven te zijn door Frederic Forsyth of Robert Ludlum anno 1976. De tekenstijl van Frederic Peynet geeft het weer iets heel moderns en eigentijds. Zijn werk doet wat denken aan dat van de Japanse tekenaar Naoki Urasawa.

Het verhaal werd oorspronkelijk in het Frans uitgegeven door Dargaud. De Nederlandse uitgave wordt verzorgd door uitgeverij INdruk, het label waaronder de Belgische stripwinkel Alex albums uitgeeft. Het is een mooi uitgevoerde hardcover met fijne lettering. Alleen jammer dat de vertaling soms iets te Vlaams is. Wat het verhaal iets extra’s geeft, is het feit dat het de Tweede Wereldoorlog deels als startpunt gebruikt maar er niet in lijkt te blijven hangen. Hoe zullen de makers dat voortzetten in het tweede album?

dennis

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

4 uren ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

2 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

3 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

6 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

6 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago