Uit De Kast: “Certified LEGO Professional” Dirk Denoyelle

7

We genieten allemaal wel van Comic Book Men of Toy Hunter, waar we een nostalgische glimp van oud speelgoed of verzamelingen te zien krijgen. We vinden het wel leuk in iemands mancave te gluren. Only in America? In Uit De Kast ga ik op zoek naar de verzamelaar in onze buurt en laat ik hem aan het woord.

Waar kennen mensen je van?

Als mensen mij kennen, kan dat aan van alles liggen. Ik ben jaren als stemmen-imitator en cabaretier bekend geweest en heb voor radio en televisie gewerkt. Ik heb de stemmen in tal van Vlaamse versies van animatiefilms en drie rollen in de Harry Potter-cyclus verzorgd. Of ze kennen mijn broer en denken dat ik het ben. DirkenKopgroot

Maar daar zullen we het niet over hebben.

Of ze kennen mijn LEGO werk, natuurlijk. De Rubens, de hoofden, de torens in het STAM, het werk in het Belle Epoque Centrum in Blankenberge, Arsene Weba in de Weba’s, de LEGO werken in de Zebrastraat in Gent of Willem-Alexander en Maxima.

Waar is de passie voor het LEGO bouwen ontstaan?

Het is begonnen toen ik een jaar of 7 was, en ik van mijn grootvader zaliger mijn eerste LEGO huisje kreeg. Ik heb het trouwens intussen heropgebouwd en in een vitrinekastje in mijn bureau staan. Op mijn 18e vertrok ik naar de unief, en dan is de vlam stilaan uitgedoofd. Maar toen mijn dochter 7 werd, kreeg ze van een vriendinnetje een LEGO doosje, en de vlam sloeg weer over. En deze keer is ze voorlopig niet gedoofd.

Op welke reeksen spits je je toe?

Ik koop nauwelijks sets. De enige waar ik moeilijk kan aan weerstaan, zijn de modular houses. Ik heb ze bijna allemaal, ik stal ze uit op een rek in de boekenkast in onze living. Enfin, de laatste staan er niet meer tussen, want dan zouden de boeken weg moeten….Dirk Denoyelle 1

Volg je plannen of ben je meer een freestyler?

Vermits LEGO bouwen mijn beroep is geworden, volg ik de plannen niet meer. Ik maak ze. Nou ja, ook niet altijd. De hoofden maak ik zonder plan, want daar wordt ook nooit een plan van gemaakt. Maar vaak vragen bedrijven me om voor hun relaties een kleine set als cadeautje na een event te maken. Die bedenk ik dan, en dan maakt één van mijn medewerkers een plannetje.

“Iets knap met LEGO bouwen vraagt verschrikkelijk veel tijd. Een hoofd bouw ik op gemiddeld 35 uur. Dat lijkt niet lang, maar dat is eigenlijk 1 cm per uur. Per UUR! “

Hoe ben je professioneel beginnen bouwen. 

Ik ben iemand die altijd van zijn hobby’s zijn beroep maakt. Met als groot nadeel dat ik geen hobby’s meer heb. Ik had al een tijdje de LEGO blokjes herontdekt, toen ik in 1997 besloot om iets straffers te bouwen dan een huisje en een treintje. Ik wilde Willem Vermandere bouwen om in mijn theatershow te integreren. Toen dat wonderwel gelukt bleek, voelde ik dat er meer in zat. Dan ben ik eerst voorzichtigjes opdrachten naast mijn podiumwerk beginnen aannemen. En in 2007 – 2008, dus bijna 10 jaar later, ben ik mijn LEGO activiteiten echt gaan stimuleren.

LEGO Certified Professional_LOGO_StampJe bent één van de 12 Lego Certified Professionals. Hoe verwerf je die prestigieuze titel?

Het is een combinatie van factoren. De procedure is op dit eigenste moment aan het veranderen, maar vroeger moest je bij de juiste persoon binnen het Community Team van LEGO in Denemarken een aanvraag indienen. Dan werd er bekeken, samen met de al bestaande LCP’s, of je in aanmerking kwam.

Dirk Denoyelle 3Gebeurt zo’n selectie op basis van objectieve criteria?

Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat los van de bovenstaande kwaliteiten, er ook met geografie rekening werd gehouden. Er is nu wel het gevoel dat het noorden van Europa al goed bediend is, bijvoorbeeld. En dat er in China nog wel plaats is.

Tegenwoordig verloopt het anders, het initiatief ligt grotendeels bij de plaatselijke landenorganisaties van LEGO. Zo heeft LEGO Italië kortgeleden te kennen gegeven dat ze een LCP wilden, en intussen zit er iemand in de procedure om tot de club toe te treden.

Welke zijn de voorwaarden om toe te treden?

Je moet een zaak hebben opgebouwd rond het LEGO platform, je moet een hoge kwaliteit in je werk kunnen aantonen, en je moet de LEGO waarden uitstralen.

LEGO waarden zijn….

Dat laatste is nogal moeilijk te meten, maar één van de gevolgen is dat wij beperkingen in wat en voor wie we mogen bouwen opgelegd krijgen. Het zal je niet verbazen dat wij bijvoorbeeld geen seksueel getinte beelden mogen maken. Maar de lijst is veel langer…

Waar koop je je blokjes? Officieel via LEGO of ook via Bricklink zoals iedere verzamelaar?

Een van de voordelen van mijn eretitel als LEGO Certified Professional, is dat ik rechtstreeks bij LEGO kan inkopen. Die tarieven en de hoeveelheden zijn interessanter. De levertermijnen, tot 6 weken wachten, kunnen soms een probleem vormen, dus dat vraagt soms wel wat planning. Maar liever dat dan teveel tijd op het internet verliezen.

Op dit punt vraag ik de verzamelaar of hij nog een Holy Grail heeft. Maar gezien jij weinig sets koopt, betwijfel ik of ik de juiste term gebruik.

Bij mij is dat eerder dat ik heel graag van alle bestaande LEGO kleuren ook alle bestaande blokjes kan kopen. LEGO maakt al lang niet meer van elke kleur alle steentjes. Ze zouden wel gek wezen.

“Maar meestal is elk nieuw project wel weer een bron van dat YES! gevoel waar je het uiteindelijk voor doet.”

Maken die kleuren zo’n groot verschil?

Ik maak heel veel mozaïeken, en het is best frustrerend dat er bijvoorbeeld van donker oranje, dark orange in het LEGO jargon, wel nog de 1 x 2 te koop is, maar de 1 x 1 alleen voor intern gebruik is. Erger nog, voor mijn hoofden zou het fijn zijn om vleeskleurige steentjes te hebben. En dan moet je weten dat vleeskleur wel bestaat, maar dat het niet aan buitenstaanders verkocht mag worden. Daar een flinke voorraad van kunnen inkopen, dat zou geweldig zijn.Dirk Denoyelle

Recycleer je bestaande werken, of houd je alles bij? 

Zelf breek ik bijna nooit iets af. Ofwel zijn de werken verkocht en gaan ze naar de klant, ofwel dienen ze voor onze eigen tentoonstellingen. Elk jaar hebben we een eigen stand op LEGOWORLD in Utrecht. Mijn hoofden toeren momenteel vooral in Centraal-Europa en in juni 2015 is er een groot LEGOWORLD-achtig evenement in Praag. Daar ben ik curator van de LCP zone. Dus we maken voortdurend kunstwerken bij om onze tentoonstellingen genoeg te kunnen vernieuwen.

Wat is je all-time lievelingsproject?

Dat is een moeilijke. Ik ben nog altijd heel fier op onze Rubensparodie. Ik pak ook heel graag uit met een aantal hoofden die ik ooit gemaakt heb. Of het nu de Laurel en Hardy zijn, of een sjeik uit het Midden-Oosten maakt niet zo veel uit. Die hoofden blijven wel mijn dada. Maar meestal is elk nieuw project wel weer een bron van dat YES! gevoel waar je het uiteindelijk voor doet.

Welke tips of goede raad geef je een beginnende bouwer?

Geduld, geduld en nog eens geduld. Dus als je een voormiddag hebt gewerkt, zie je het resultaat nauwelijks. Dat kan alleen als je veel geduld hebt.

Uit De Kast Dirk DenoyelleBestaat er warempel een leven naast LEGO?

Ja, hoewel dat soms heel moeilijk wordt. Op dit moment hebben we zoveel werk dat het gaat zoals bij elke succesvolle KMO, tijd vinden om alles georganiseerd te krijgen en klaar staan voor de toekomst. Het slorpt momenteel echt al mijn aandacht op. Ik heb me voorgenomen om toch ook weer wat meer te gaan optreden, want ik doe nu nog amper 4 optredens per maand voor bedrijven en congressen, en ik mis dat wel. Maar ik kom er gewoon niet toe om nieuwe teksten te schrijven…

Hartelijk bedankt voor deze unieke kijk binnen LEGO verzamelaars. Voor meer informatie over voordrachten en optredens kun je Dirk Denoyelle bereiken via zijn website.  En Peter, aan het werk jij. 

Benieuwd wie volgende week Uit De Kast komt? Dan zien we je graag volgende week terug met een nieuwe aflevering.
Wie ook zijn verzameling of zijn passie met onze lezers wenst te delen, kan ons altijd bereiken via info@geekster.be.
Onze vorige afleveringen kun je hier lezen:

Uit De Kast 1: “Dino-Rider” Dean Kho

Uit De Kast 2: “Marvel Legend” Shabuj Rammeloo

Uit De Kast 3: De Toyboys

Uit De Kast 4: “Collecting Is Half the Battle” Ronald Hof

Uit De Kast 5: “Ghostbuster” Christiaan Drenth

Uit De Kast 6: “International Collector Of Mystery” Ow Ac NSFW

Uit De Kast 7: Steven “Malkavian” Claes

 

Share.

About Author

Axel

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik verder nonsens en nostalgie.

Reacties