Star Wars LEGO 75159: Death Star geeft verzamelaars tweede kans

0

Met de vorige Death Star had LEGO een record gebroken: het was de set die het langst in de winkelrekken stond. Van 2008 tot 2015. Het was het vlaggenschip uit de Star Wars-collectie en heel veel verzamelaars waren er ook verzot op. Voor wie het zich kon veroorloven uiteraard, want voor de 3803 onderdeeltjes en 24 minifiguren moest je wel €420 op tafel leggen. Er brak onder de verzamelaars die nog aan het sparen waren lichte paniek uit toen LEGO in de loop van 2015 aankondigde de productie van deze set stop te zetten. Maar LEGO biedt die mensen nu een tweede kans. De langverwachte nieuwe UCS Death Star is namelijk een herwerking van de vorige.

De allereerste UCS Death Star 10143 verscheen in 2005 en had – zoals elke UCS set in die tijd – nog geen minifiguurtjes. Het was bedoeld als decorstuk zonder speelmogelijkheden. Het is nog steeds een veelgezocht object, gezien het feit dat ze in sealed condition in de top 10 staat van de duurste sets. Veel LEGO fans hadden dan ook liever gehad dat LEGO zo’n versie heruitbracht.  

Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory was alvast fan van de allereerste UCS Death Star uit 2005.

De tweede UCS Death Star 10188 – die dus uitkwam in 2008 –  was een set met speelelementen. Het was ook de eerste set met zoveel figuurtjes, waardoor de set ineens vele AFOL-harten veroverde. Misschien daardoor dat deze zo lang in de winkelrekken mocht staan. En door de vele speelelementen was de doelgroep ook veel groter. Want de eerste UCS sets spraken vooral de volwassenen aan, terwijl door de vele fantasieprikkelende elementen en vele figuurtjes ook de kinderen aan hun trekken konden komen.

Op de officiële voorstelling van LEGO is duidelijk te zien dat de nieuwe Death Star eigenlijk niet meer en niet minder is dan een herwerkte uitgave van die vorige. Het is weer een speelset in poppenhuisstijl met verschillende kamers waarin je specifieke scènes uit de klassieke Star Wars-trilogie kan naspelen. Net zoals de UCS Hoth Set van eerder dit jaar zijn er ook weer AFOL die teleurgesteld zijn, want die hadden graag nog eens een luxedecorstuk in huis willen halen zoals de allereerste UCS Death Star uit 2005. Maar goed nieuws dus voor zij die geen arm of been kunnen missen om de exuberante prijsstijgingen van de tweedehandsmarkt te kunnen volgen. Die mensen krijgen van LEGO dus gewoon een nieuwe kans om dit paradepaardje in huis te halen. De adviesprijs ligt deze keer rond de €500. (€499,99 om precies te zijn) Opmerkelijk: de prijs bij ons zal deze keer gelijk zijn als de prijs in Duitsland. Terwijl de prijzen daar doorgaans lager liggen. De 75827 Ghostbusters HQ bijvoorbeeld is in Duitsland € 50 goedkoper waardoor er vanuit de Benelux regelmatig uitstapjes georganiseerd worden, maar dat zal bij deze Death Star dus niet nodig zijn.

LEGO Death Star

What you see is what you get: 1 spacestation (≠ moon), 23 figuurtjes en een heleboel accessoires.

De figuurtjes

29262300641_9e0a22a8f1_bDe grootste updates zien we bij de figuurtjes. Net doordat de vorige Death Star zo lang verkrijgbaar was, waren de bijhorende figuurtjes wel gedateerd. Niet dat ze zo exclusief waren, de meeste kon je ook bij andere LEGO Star Wars sets vinden. Maar de dure set paste zo niet meer tussen de nieuwe dozen. LEGO had al eens een aanpassing gedaan door witte pupillen in de ogen van de figuurtjes te plaatsen. Maar qua detaillering en afwerking vielen ze wel uit de toon, naast de nieuwe eigentijdse exemplaren. Dat kunnen we dus niet zeggen van deze nieuwe Death Star. De detaillering is top! En de karakteristieken zijn zeer herkenbaar. Maar ook zijn niet alle figuurtjes even exclusief. De scène met het duel tussen Darth Vader en Luke Skywalker hebben dezelfde figuurtjes als de 75093 Death Star Final Duel, maar we krijgen wel een spiksplinternieuw Grand Moff Tarkin figuurtje, en we kunnen een blauwe astromech droid waarnemen, dus we spreken hier van een LEGO debuut voor R3-M3.

R3-M3 die door de gangen van de Death Star rolt in A New Hope.

29307519626_5efb560901_b

En de allergrootste verrassing vinden we eigenlijk bij Han Solo. Die heeft na 17 jaar (!) eindelijk een passend haarstukje gekregen. Niet meer dat gladgestreken haar met een zij-scheiding, maar een warrig out-of-bed-kapsel. Want geef toe, dat eeuwenoude klassiek gekamd LEGO haarstukje paste toch helemaal niet bij onze scruffy-looking nerfherder?

 

 

 

 

 

Technische vooruitgang

Doordat er in 8 jaar tijd heel wat nieuwe bouwtechnieken werden ontwikkeld, met een hele reeks nieuwe elementjes, merken we dat er wel wat aanpassingen zijn gebeurd aan de Death Star zelf. Deze set heeft een 200-tal elementjes meer dan zijn voorganger, dus kunnen we er wel van uitgaan dat de ingenieurs van LEGO zich niet hebben ingehouden om bepaalde decors uit de films zo goed mogelijk na te bouwen. Het is wel jammer dat de muren van de Death Star niet iets meer afwerking meekregen, zodat het “trapeffect” plaats kon ruimen voor een meer cirkelvormige afwerking. De grote laser kreeg een update, het laserkannon biedt nu plaats aan twee laser gunner figuurtjes. En eerlijk: dit is waar ze thuishoren. En niet in een Battlepack van een paar jaar geleden.

28720299683_5efbd647f9_b

Welkom thuis, Laser Gunner figuurtjes, dit is waar jullie écht horen te zijn in plaats van één of andere Battle Pack.

Zijn we blij met deze nieuwe Death Star? In feite wel: LEGO biedt ons weer de kans dit ultieme verzamelstuk aan onze collectie toe te voegen, zonder daar galactisch hoge bedragen voor bijeen te rapen. Wie de vorige nooit heeft kunnen kopen, krijgt nu dus een nieuwe kans. Alle gekende elementen en scènes zitten er weer in verwerkt, elke scène is voorzien van de nodige speelelementen, dus de kleintjes kunnen er zich weer uren mee amuseren. De grote kunnen er zich uren op zitten te vergapen.
Hadden we graag een andere versie gezien? Dat ook. LEGO die een set rereleast op nog geen jaar tijd geeft de indruk in herhaling te vallen en een beetje inspiratie kwijt te zijn om weer een knaller van een UCS set uit te brengen. Een decorstuk was welkom geweest. Zo eentje om op je bureau te zetten en waarmee je je bezoek omver kunt blazen zoals die uit 2005. Of van hetzelfde kaliber, maar dan een replica van de Death Star uit A New Hope. Gemengde gevoelens.

Verkrijgbaar voor mensen met een officiële LEGO VIP klantenkaart vanaf 15 september, de officiële release is voorzien voor 1 oktober 2016.

LEGO Death Star

De grote laser kreeg een update. En let op de afwerking van de zijkant van de muren: jammer van het trapeffect.

Epiloog

This is not an indication of any future re-release or set updates.
In het officiële persbericht laat LEGO ons nog even in een klein zinnetje weten dat ze er geen gewoonte van gaan maken om afgevoerde sets weer uit te brengen. Hoewel het nu ook niet de eerste keer is dat LEGO een set opnieuw uitbrengt. *kuch* UCS X-Wing *kuch* (LEGO en re-releases, dat is misschien nog iets voor een andere keer…)
Of willen ze elke vorm van valse hoop in verband met die donkere contouren van een heel bekend smokkelschip onderaan de doos nu al de kop indrukken?

Millenni

 

 

Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties