Star Wars Lego 75104: Kylo Ren’s Command Shuttle (review)

0

Ik begin deze review met een waarschuwing: ik heb, op het moment dat ik deze review schrijf, Star Wars The Force Awakens nog niet gezien. Dus eventuele spoilers die zouden opduiken tijdens het lezen berusten op louter toeval. Eventuele plotwendingen die opduiken in deze review zijn puur hypothetisch en gebaseerd op een vaag vermoeden.

Clouded, this shuttle’s future is.

coverfoto

 

_PHM0440

Wat de functie van deze shuttle is in de film weten we nog niet. Ook het belang van zijn eigenaar blijft in het ongewisse. Wie is die Kylo Ren? En waarom heeft die zo’n vreemde lightsaber? Dat hij belangrijk is, kunnen we uitmaken aan zijn entourage: een halve generale staf (generaal Hux, een First Order Stormtrooper Officer en een First Order Officer) en 2 crewmembers. Is hij de opvolger van Darth Vader? Een bastaardzoon van Keizer Palpatine, of één van de kinderen van Han en Leia Solo die het leven aan de donkere kant van The Force verkiezen?
We zien wel dat deze zich in een bosrijke omgeving bevindt: maar of het Kashyyk betreft? De planeet waarvan Chewbacca afkomstig is? (“Chewie we’re home”, remember?) Endor? Of de planeet waar de Nieuwe Jedi Order hun tempel heeft staan: Yavin IV? Daar hebben we het raden naar.

Dan maar de inhoud checken:

veel zakjes

7 aparte zakjes lachen ons blinkend toe. En wat me het meeste opvalt: géén stickervel! Extra bonuspunten voor Lego. Want hoe lang is dat geleden? (nvdr: voor de allereerste Star Wars Lego sets liet Lego zijn elementjes bedrukken, maar om geld uit te sparen werden diezelfde motiefjes later op een gewoon stickervel gedrukt. Ondertussen beginnen deze stickers los te komen, af te brokkelen,… waardoor sommige oude sets wat van hun glorie verloren zijn. Stickers en Lego-fans kunnen bijgevolg niet samen door één deur.)

_PHM0373

Het eerste zakje biedt ons al waarvoor je deze set in de eerste plaats in huis zou halen: Ten eerste: de spiksplinternieuwe First Order Stormtrooper Officer. We konden in de trailer al kennismaken met het nieuwe type Stormtroopers. Maar deze onderscheidt zich met zijn rode schouderlap van de gewone First Order Stormtroopers. De afwerking is magnifiek! De nieuwe Stormtrooper-helmpjes zijn prachtig ontworpen, maar op de één of ander manier doen ze mij wel denken aan een Donald Duckface. En ten tweede Kylo Ren. Kunnen we eindelijk eens piepen wat er onder zijn helm verstopt zit. Herkennen we zijn gezicht? Mens? Alien? Stop met raden. Lego wil hier blijkbaar geen spoiler prijsgeven, want op het hoofdje staat nl hetzelfde patroon van de helm geprint. Waarschijnlijk om het effect van het Star Wars logo op de doos na te bootsen: daar zien we Kylo met een kap over zijn helm. Er zit in de doos nl nog een extra cape-element dat je over het hoofdje kunt zetten ipv de helm. Bummer. Ook zijn lichtzwaard ontgoochelt me. Ik had gehoopt hier een nieuw type handvat te vinden, want buiten Count Dooku gerekend, heeft geen enkele Lego Jedi of Sith een uniek type lichtzwaard. Lichtzwaarden in duizend verschillende kleuren, maar telkens met hetzelfde handvat. Ook deze niet. Lego heeft gewoon een nieuw kruisvormig laser-element bedacht om de twee zijwaartse laserstralen na te bootsen. Kylo heeft wel een unieke kleur laserzwaard. Geen zilver, grijs of zwart maar een donker metallic grijs.

_PHM0376

De volgende zakjes bieden ons geleidelijk aan meer en meer figuurtjes, en in het allerlaatste de twee Crewmembers. Volledig in het zwart gehulde kornuiten met een wel vreemd hoofddeksel op. Ze lijken wat op de Imperial Gunners die we nog kennen vanop de Death Star, maar hun helmen zijn wel groot uitgevallen. En wat er onder die helmen zit verbaast me ook: er zijn nu niet alleen blanke mensen in loondienst, maar ook mensen van andere origines. Heeft de First Order een etnisch-culturele quota? Dat de First Order Officer een vrouw is, kunnen wij ook alleen maar toejuichen. Van een glazen plafond is daar blijkbaar ook geen sprake. Je zou op den duur nog denken dat die First Order een bende goedzakken is? Want wie zijn die First Order eigenlijk? We weten daar ook nog niets van. Zijn zij aanhangers van Palpatine? Een harde kern die blijft strijden voor het belang van The Empire? Nu: het kan ook gewoon Hollywood zijn, dat beslist heeft dat er meer vrouwen en kleurlingen moeten meespelen in Blockbusters. Het gaat hier nog altijd om een film. En dit speelgoed dient om die fllm te hypen.

_PHM0377

Speelgoed dus.

Qua speelplezier moet ik eerlijk gezegd wel toegeven dat ik het bouwen redelijk saai en technisch vond. De vorm en de structuur eisen een hoog gehalte techniek. Veel ingewikkelde technische aspecten die ervoor zorgden dat je het meeste van de tijd eigenlijk geen flauw benul had wat je nu eigenlijk aan het bouwen was. De romp van het schip bestaat uit zoveel modules dat je eigenlijk pas op het einde doorhad hoe de vork aan de steel zat. Ook bij de vleugels moest je elementen gebruiken op plaatsen waar je je afvroeg wat ze daar deden, tot je op het einde alles in elkaar klikte. En als het klikte zat het ook muurvast. De vleugels zijn in verhouding eigenlijk veel te groot en te zwaar waardoor het bouwen in functie staat van de stabiliteit en minder voor het speelplezier. Ook het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit donkergrijs. Gelukkig zat er hier en daar nog wel een knalrood hulpstuk. Maar veel afwisseling was er niet.

Een stevig gebouwde cockpit, met mooie “greebles” aan de buitenkant. Het dak kan aan twee kanten openklappen, maar binnenin is er weinig speelruimte.

 

Een achterpoortje voor kindervingertjes. Bemerk ook de grijphaakjes onderaan het deksel om Kylo Ren’s lichtzwaard te bevestigen.

_PHM0467

Een mooi uitgewerkte pilotenstoel en een trapdeur. Meer zie je niet aan de binnenkant.
De cockpit kan langs twee kanten open, maar binnenin is er weinig plaats om te bewegen. Laat staan om de 6 bijgeleverde figuurtjes een plaats te geven. De ramp aan de onderkant klikt op een leuke manier open, (door het wegtrekken van een hendeltje, valt de deur automatisch naar beneden). Ook het gebruik van die ramp is nogal ongelukkig te noemen: de shuttle heeft geen echt landingsgestel, (de onderkant van de vleugels klapt naar binnen, en daar steunt het schip op), waardoor de onderkant nogal laag boven de grond hangt. Misschien dat die Crewmembers hiervoor zo’n grote helm hebben meegekregen. Omdat ze anders toch maar hun hoofd zouden stoten bij het instappen.

safetystickers

Een “watch your head” waarschuwingssticker zou hier niet misstaan. Als we voor stickers waren, toch!

De immens hoge vleugels klappen ook naar binnen. Maar niet gewoon met een scharnier, nee, ze draaien rechtop naar beneden. Met een vernuftig hendeltje kan je die vleugels knap naar binnen draaien. Goed gevonden. Doet me trouwens meer en meer vermoeden dat als je ooit bij Lego wil gaan werken, je best een ingenieursdiploma productontwikkeling op zak hebt om zo’n dingen te kunnen verzinnen én te bouwen.
Het meest simpele, is ondertussen ook uitgegroeid tot een klassieker: de flick-fire missiles. Elke huidige Star Wars Lego set heeft er minstens één. Maar bij deze is het eens goed gelukt, er zit in elke vleugel eentje verstopt, maar ze schreeuwen niet om aandacht. Meestal zijn die projectielen véél te lang, zodat ze niet in het model passen. Maar hier zie je ze niet zitten. Een klein openingetje, aan de onderkant van de vleugels, is precies groot genoeg om je vinger in te duwen en het mechanisme in gang te steken om de fluorescerend groene pijltjes af te schieten.

flickfire

 

De Figuren

_PHM0379

De 6 figuurtjes hebben een zeer hoge graad van afwerking. Knappe print, zeer gedetailleerd. En de print loopt mooi over van de torso naar de beentjes. Kylo Ren heeft nog een extra zwarte cape, alleen zijn lightsabre vind ik niet zo goed gelukt. Ook de herhaling van zijn helm op zijn gezicht vind ik bizar. Hier heeft Lego kansen laten liggen. De First Order Stormtrooper is ook dik ok! Het nieuwe type helm is ook mooi vormgeveven. De grimas op het gezicht hebben we nog gezien van andere Stormtroopers, Clonetroopers,… Generaal Hux heeft een nieuw hoofddeksel. Zijn uniform, en eigenlijk ook van andere First Order Officers, doet me een beetje denken aan het nazi-uniform zoals Hugo Boss dat zo strak wist vorm te geven. Looking sharp.

_PHM0380

De First Order Officer is zoals eerder al besproken een vrouwtje. Good job, First Order. Vrouwen aan de macht, kunnen we in deze mannenwereld alleen maar toejuichen. Haar hoofddeksel is hetzelfde als dat van de generaal, maar dan in het grijs. Zoals de rest van haar piepfijne uniform. De twee Crewmembers met hun groot uitgevallen WC-pot-helm zijn sober vormgegeven. Zoals er waarschijnlijk nog veel in een leger aanwezig zullen zijn. Kortom: mooie prints, unieke elementjes. Deze set moet het dus van zijn figuurtjes hebben. Of wordt het belang van dit tuig nog duidelijk in de film en hebben we hier een instant klassieker in ons bezit zonder dat we het zelf beseffen?
_PHM0382

Hebben we hiermee alles gezegd?
Adviesprijs: € 130. Hier had je vroeger een Star Destroyer, een Tantive Blockade Runner of een At-At voor. Of deze Command Shuttle in dit rijtje klassiekers past, zullen we in december moeten ondervinden.
Verkrijgbaar vanaf Vrijdag – Force Friday – 4 september.

Moet je deze set in huis halen
ja:
+ Kylo Ren en een handjevol belangrijk lijkende figuren
+ veel donkergrijze elementen, bieden een afwisseling aan het reeds bestaande grijs-zwarte arsenaal
+ stevig bouwwerk dat toelaat door de huiskamer te swooshen
+ GEEN STICKERS !!! (belangrijk voordeel op lange termijn)

nee:
– saaie, abstracte en zeer technische constructie
– weinig plaats binnenin biedt weinig speelmogelijkheden
– ontbreken van een landingsgestel maakt het “niet af”
– verhouding shuttle-figuren klopt niet

 

70% Twijfelachtig

Het belang van deze shuttle zal afhangen van de rol in de film. Het heeft een mooie vorm, en het staat prachtig als er niet mee gespeeld wordt. Het is groot, stevig. Het speelplezier is beperkt. Er kunnen maar een paar figuurtjes in. Veel ruimte om ze te plaatsen heb je niet. Ondanks de hoge afwerkingsgraad vind ik het jammer dat er een landingsgestel ontbreekt. De meeste punten scoort deze set aan zijn meegeleverde figuurtjes. 6 stuks, 5 unieke exemplaren. Inclusief een paar hoge pieten in de First Order, deze zullen waarschijnlijk zeldzaam blijven. Alleen jammer van Kylo Ren's lightsaber.

  • Speelplezier 50 %
  • Vormgeving 70 %
  • Figuurtjes 90 %
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties