Star Wars Lego 75102: Poe’s X-Wing Fighter (review)

1

Toegegeven: ik had een beetje schrik voor de nieuwe Star Wars film. Maar in de eerste trailer die J.J. Abrams ons liet zien, konden we al Stormtroopers, Tie-Fighters én X-Wings aanschouwen. Niet de verouderde, met roestige bouten en kromme vijzen aan-elkaar-gebricoleerde roestbakken, maar spiksplinternieuwe versies en moderne uitvoeringen van onze lievelingsruimtetuigen. Dat ziet er voor de fans van het eerste uur al veelbelovend uit. Een mens leeft op hoop.

_PHM0488

A New Hope

Op de doos zien we de X-Wing in volle vlucht achtervolgd worden door een paar Tie-Fighers. De omgeving is besneeuwd en bergachtig. We zouden kunnen denken aan Hoth, maar in de trailer konden we zien dat een squadron X-Wings over een groot meer vloog. Het kan dus eigenlijk om het even welke planeet zijn. Wat me wel intrigeert is de benaming van de extra piloot die in de set zit. Resistance X-Wing Pilot, dat wil dus zeggen dat de Rebellen uit de klassieke trilogie nu Resistance zijn. Het Verzet. Rebellie is zich verdedigen tegen een gevestigde waarde, het Verzet verdedigt zich tegen de bezetter. Dat zal dus The First Order zijn. De symbooltjes op de helmen zijn nog steeds de herkenbare rode symbooltjes van vroeger. De oorsprong is dus hetzelfde gebleven.

_PHM0494

S-Foils in Attack Position alsof het nooit anders was.

De X-Wing zelf is een geüpgradede versie van de klassieke Incom T-65 X-Wing, die we kennen van vroeger. Met het grootste verschil dat de 4 motoren nu netjes in de vleugels zijn verwerkt. Ze sluiten mooi aan elkaar aan, waardoor het lijkt alsof er maar 2 motoren zijn. Dat geeft het tuig een slanke en elegante indruk. Het meest in het oog springende verschil met vroeger is het kleurgebruik: oranje en zwart. Maar geen paniek, deze combinatie werkt! Meer nog, door met veel verschillende kleuren te werken, wordt het bouwen pure fun! Alle mogelijke kleuren in allerlei vormen passeren de revue. En toch blijft het geheel consistent. En door het slimme gebruik van SNOT-technieken (studs not on top, voor de kenners, door veel elementjes zonder noppen te gebruiken krijgt de X-Wing een glad oppervlak, voor de leken) lijkt het wel alsof er de carrosserie van een dure sportwagen op ligt. Deze X-Wing knalt! Dit door het veelvuldige gebruik van Flick Fire Missiles (1 op elke vleugel, en 1 aan elke zijkant), letterlijk en figuurlijk. Een slim stukje Lego-technisch vernuft helpt je met een hendeltje (mooi weggewerkt tussen andere greebles) aan de bovenkant om de 4 vleugels in aanvalspositie te brengen. Handig voor tijdens het swooshen. Klein minpuntje is het inklapbaar voetje aan de voorkant. Het scharniertje houdt het precies niet lang vol om het volle gewicht van de neus te dragen. Het lijkt alsof het elk moment kan inzakken. Maar het klapt wel mooi naar binnen. Schoonheid boven functionaliteit. We zullen het op de Sign of the Times steken. Ook de extra’s zijn leuk meegenomen. Er zit zelfs een laddertje bij de set, zodat de piloten “zelf” in hun (mét stuurknuppel uitgeruste) cockpit kunnen klimmen. En een grondtransportmiddel met een Sullustan technieker brengt de piloten naar waar ze maar willen. A job well done, Lego.

_PHM0490

Het transportmiddeltje en de ladder geven deze set tegelijk een extra speelwaarde, én het geeft verzamelaars méér om naar te kijken.

De Figuren

_PHM0365 _PHM0369

_PHM0419bis

Dressed to impress. Alleen BB-8 moet nog wat wennen aan zijn status als fan-favoriet.

Deze set bevat 3 figuurtjes én BB-8, nu al de lieveling van de aankomende Star Wars-film. Dat laatste figuurtje bestaat uit 2 helemaal nieuwe Lego-elementjes, die het schattige karakter van deze droid perfect kunnen vatten. Door zijn 2×2 formaat is hij de helft kleiner dan zijn voorganger R2-D2, waardoor hij ook een kleinere opening nodig heeft in de X-Wing. Traditiegetrouw zitten er 2 piloten bij de X-Wing, Poe en een anonieme piloot. Opvallend hier is de kleur van hun overall. In vorige sets waren die knaloranje, nu heeft Lego die Dark Orange gemaakt. Komt volgens mij beter overeen met de kleur uit de films. Maar als we de trailer mogen geloven, zijn de nieuwe overalls eigenlijk rood. Dé grote doorbraak echter zit ‘m in de helmpjes. Die zijn met de grootst mogelijke nauwkeurigheid afgewerkt. Terwijl bij de vorige generatie Lego-pilootjes nog een vizier op het gezichtje stond gedrukt, zit er nu een transparant plastic viziertje in het helmpje verwerkt. Dat konden we ook al zien in de Lego Ant-Man-serie en bij Avengers: Age Of Ultron. Een grote verbetering, want als de piloot zijn helm eens afzet, zit er nu geen rare oranje bedrukking op zijn gezicht. Ook bij de bedrukking en de afwerking van de figuurtjes zien we de krachtpatserij van Lego anno 2015. Naast een paar mysterieuze, maar zeer scherp weergegeven, symbolen aan de zijkant van de helmpjes – bij de copiloot kunnen we zelfs “Mother” ontcijferen – zien we een hoge detaillering op de benen en de torso van de figuurtjes. Prachtexemplaren die eigenlijk in geen enkele collectie mogen ontbreken.

mother

“Mother” – roepen we daar niet allemaal om, in tijden van nood?

Roæ Hal

“Roæ Hal” – wie dat ook mag zijn. Lijkt wel heel sterk op “Poe”

overzicht

De nieuwe X-Wing blijft mooi overeind naast zijn voorgangers

_PHM0396

_PHM0398

De X-Wing-pilootjes hebben al een heuse evolutie achter de rug. Bemerk het verschil van oranje, en we vragen ons af waarom Lego die switch niet eerder gemaakt heeft. Ook het vizier in de nieuwe helmpjes biedt een extra meerwaarde.

 

_PHM0502

Aan de bovenkant zit een vernuftig hendeltje waarmee je met een kwartslag de vier vleugels in de gewenste positie zet. De grote aanwezigheid van SNOT-elementjes zorgt voor een pimped-up, chromed-out pussywagon-gehalte.

Conclusie:

De manier waarop Lego deze nieuwe generatie X-Wing heeft benaderd, getuigt van respect voor een icoon in de film- en speelgoedgeschiedenis. De X-Wing is voor veel fans één van dé symbolen van Star Wars en ook deze set is hier een eerbetoon aan. De modernisering moet ervoor zorgen dat deze klassieker de tand des tijds kan doorstaan én overleven.

Adviesprijs: €100, 717 elementjes.

Moet je deze set in huis halen?
Ja:
+ X-Wings moet je altijd in huis halen!
+ BB-8! en nieuwe X-Wing-piloten!
+ Mooie toepassingen van SNOT
+ Stevig bouwwerk dat toelaat door de huiskamer te swooshen

Nee:
– Dure set in verhouding met de extra’s
– Omdat heu… tja
– Waarom?
– Te veel stickers. Laat het ons daarbij houden.

9.3 De puzzel past.

Toegegeven, vroeger kregen we meer ruimteschip voor ons geld. Maar Poe's X-Wing Fighter is een knappe herwerking van de klassieke X-Wing. De nieuwe motors in de vleugels geven deze een moderne look. Het oranje-zwart kleurenschema is gedurfd, maar werkt wonderwel. De set bevat een uitgebreid kleurengamma, waardoor bouwen afwisselend en leuk is. Ook de afwerkingsgraad is hoog, mede door het gebruik van slimme SNOT-technieken. Hierdoor krijgt deze Fighter een glad en gaaf uiterlijk. Hoewel de fighter er slank uitziet zit de constructie stevig in elkaar. De kleintjes kunnen er uren mee spelen en rondvliegen, de verzamelaars zullen 'm graag in hun vitrine hebben. BB-8 is al door veel fans met open armen ontvangen, dat hij in deze set zit is een leuke bonus.
Toppertje. Toch voor wie diep in de buidel wil tasten.
Of wacht tot een of andere grote speelgoedketen een kortingsactie geeft.

  • Speelplezier 9
  • Vormgeving 9
  • Figuurtjes 10
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties