(Click here for the English version of this article)

Van alle voertuigen die we al in de trailer van Rogue One: A Star Wars Story zagen, was er maar eentje in de nieuwe reeks LEGO sets die ons bekend voorkwam: de AT-ST walker. We zijn dan ook verheugd dat we jullie vandaag, op Force Friday, hier een review van mogen presenteren.

Aan de achterkant zit een wieltje waarmee je de cockpit laat draaien. De uitlaatpijpjes daarboven bedienen de Spring-fire missiles

De aanhouder wint

LEGO heeft in de loop der jaren al een paar pogingen ondernomen om deze All Terrain Scout Transport succesvol na te bouwen. Maar door zijn ranke poten en hoekige vormen was dat tot nu toe niet altijd zo goed gelukt. Om niet te zeggen faliekant mislukt. Ofwel lag de nadruk op de vorm, maar was dat ten koste van de stevigheid, ofwel was het de functionaliteit die belangrijk was, maar dan zaten de verhoudingen niet meer zo goed.
Tot nu. De vorm van de poten – die nu ook individueel beweegbaar zijn – en de verhoudingen met de schuine hoeken van de cockpit zitten wonderwel perfect.
Dankzij een slim technisch mechanisme kan je de cockpit draaien met behulp van één roterend blokje. Geniaal. Het is me bij de laatste Star Wars-sets die ik al bouwde trouwens opgevallen dat dat meer en meer gebeurt: technische hulpmiddeltjes die het één en ander laten bewegen. Alsof er bij LEGO iemand op de afdeling techniek zich mateloos aan het amuseren is om zoveel mogelijk beweegbare features te bedenken.

hoe langer je kijkt hoe meer details je ziet

Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet.

Detaillering troef

Het nadeel van al die techniek is wel dat je bij het bouwen al vlug een foutje maakt. Zelfs iemand zoals ik, die al heel veel bouwuren op de teller heeft staan, heb me bij deze walker laten vangen en ben een paar keer enkele stapjes moeten terugkeren.
De poten bestaan uit allemaal verschillende technic-en pinelementen en het mechanisme om het “hoofd” te doen draaien, zit zeer vernuftig in elkaar.Het resultaat mag er wel zijn. De details in de cockpit en de manier om de cockpit te bereiken zijn goed uitgedokterd. Heel het bouwwerk zit zeer stevig in elkaar, hoewel je dat op het eerste zicht niet zou denken. Je kan ‘m goed vastpakken en verplaatsten zonder dat er iets afbreekt of verschuift. Zelfs de schuine zijkanten van de cockpit zitten goed stevig vast. Om over de detaillering van de bewapening en diens functionaliteit nog maar te zwijgen. Een topjob is ook de manier waarop de spring-fire missiles verwerkt zitten onderaan de cockpit. Deze kan je met behulp van twee uitlaatpijpjes achteraan afschieten. Spring-fire is bij LEGO een noodzakelijk kwaad, maar ze verstoren het uitzicht echter niet.

De Flick-Fire zit goed weggewerkt waardoor ze helemaal niet storen.

De Spring-Fire projectielen zitten goed weggewerkt waardoor ze helemaal niet storen.

De Figuurtjes

 

figuurtjes frontfiguurtjes back

WAPEN

Bij de set zitten drie figuurtjes: de piloot, een Rebel trooper en Baze Malbus. Die laatste komt in de trailer van Rogue One, dus we kunnen er van uitgaan dat die in de film een niet onbelangrijke rol krijgt. Ook de manier waarop deze kerel bewapend is spreekt boekdelen. Het figuurtje is zeer gedetailleerd bedrukt op zowel torso en benen en heeft ultra zware bewapening in de hand en op de rug. Zijn wapenuitrusting bestaat uit maar liefst elf elementjes, maar om een AT-ST te lijf te gaan zal dat wellicht nodig zijn!
De Rebel trooper, met zijn gedetailleerd weergegeven helm uit twee soorten plastic, zal hem daarbij helpen. Ook het helmpje van de AT-ST piloot is bedrukt, wat bij dit helmpje de allereerste keer is. Het helmpje zat al in verschillende vroegere sets, maar nog nooit in deze versie. De gezichtjes van de piloot en van Baze zijn langs twee kanten bedrukt.

Links een voorganger, rechts de jongste telg in de AT-ST familie.

Links een voorganger, rechts de jongste telg in de AT-ST familie.

Het grote voordeel van deze set is zijn neutraliteit tegenover de klassieke trilogie. We hebben de nieuwe Star Wars film nog niet gezien, dus alle andere sets uit de Rogue One reeks zijn nog onbekend voor ons. Maar deze walker slaat een brug tussen de nieuwe film en de originele trilogie. Ook voor de oudere fans, die hun aankopen meer op nostalgie baseren dan op nieuwe hypes, is deze walker een goeie aanwinst. Hij is groter dan de gemiddelde LEGO AT-ST walker, maar ook gedetailleerder. Met een 449 elementjes voor de prijs van €54,99 zal hij ook wel in de gemiddelde geldbeugel passen. We vergeven LEGO al hun vorige probeersels: dit is de walker waar we al lang op zaten te wachten!

Wil je nog een Force Friday artikel lezen?
Lees onze 75154 LEGO Star Wars TIE Striker review

9 WANT!

LEGO heeft in het verleden al een paar keer geprobeerd deze AT-ST walker uit te brengen, maar dat lukte niet altijd even goed. Om niet te zeggen faliekant mislukt. Maar deze keer schiet LEGO wel goed raak. De vorm van de poten en de verhoudingen van de cockpit zitten goed. De manier waarop die cockpit kan bewegen is een geniaal stukje techniek en de detaillering is om van te likkebaarden. Door zijn geschiedenis in de klassieke Star Wars trilogie wint deze set extra nostalgiepunten, de jongere fans kunnen 'm leren kennen door de nieuwe film. Kortom iedereen kan wel een reden bedenken om dit topstukje in huis te halen.

  • Speelplezier 9
  • Vormgeving 9
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties