Deze zomer verschijnt het langverwachte Suicide Squad in de filmzalen. Dat is ook LEGO niet ontgaan, want in hun nieuwe set Killer Croc’s Sewer Smash krijgen we wel erg veel figuurtjes van leden van het team.

Maar liefst drie, om precies te zijn: KatanaCaptain Boomerang en, uiteraard, Killer Croc zelf, die eigenlijk niet zo mini is. Daarnaast krijgen we het zoveelste verplichte figuurtje van Batman en ook, voor het eerst, van Red Hood, het zwarte schaapje van de Bat-familie. Killer Croc’s Sewer Smash is een grote set en bevat voor de prijs van ongeveer 79,99 euro 759 blokjes. Eerlijkheid gebiedt wel te vertellen dat 124 daarvan stukjes zijn van de rupsbanden van de indrukwekkende Bat-tank. De doos bevat vijf zakjes met onderdelen, een zakje met Killer Croc en eentje met de banden van diens vervaarlijk uitziende voertuig, twee handleidingboekjes, een korte tekstloze comic en een vel met vijf stickers.

Killer Croc Sewer Smash contents

Zoals reeds gezegd bevat de set vier minifigs (Batman, Red Hood, Katana en Captain Boomerang) en één bigfig (Killer Croc). Hoewel we ondertussen al genoeg figuurtjes van Batman hebben om een heel leger mee te bouwen, is het voor Katana, Captain Boomerang en Red Hood de eerste keer dat ze fysiek als LEGO figuurtje verschijnen. Van deze figuren hebben alleen Katana en Batman een alternatieve print op de achterkant van hun hoofd. Ook de gedetailleerde print op Katana’s arm valt op.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de figuurtjes komen we bij de drie voertuigen. Van klein naar groot (en van meh naar wow) hebben we: de rode motorfiets van Red Hood, de Battle Chomper van Killer Croc (met een babyzitje voor Captain Boomerang) en ten slotte de indrukwekkende Bat-Tank.

Killer Croc Sewer Smash Red Hood Bike

Over de motor van Red Hood valt al bij al weinig te zeggen. Het is een vrij standaard motor, die qua kleur goed bij de voormalige Robin past. Op de zijkanten komen twee stickers met het Bat-logo ter decoratie en er is plaats op de achterzit om nog een tweede minifig te plaatsen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Battle Chomper van Croc mogen we gerust een teleurstelling noemen. Sure, die beweegbare krokodillenstaart en die gigantische muil vol tanden ziet er best cool uit. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. De muil moet tijdens het rijden normaliter open en dicht klappen dankzij een mechanisme bij de wielen, maar echt ver gaat hij jammer genoeg niet open. Dan heb ik nog meer schrik van oma’s vals gebit. En dan is er het babyzitje van Captain Boomerang, dat aanvoelt als een ontzettende afterthought. Daarzonder zou de Chomper er nog een beetje dreigend uitzien, maar nu… not so much. Ook hier moet je het voor de play value niet doen; met behulp van een drukstaafje kan je een boomerang “afschieten”. Zie ons eens onder de indruk zijn…

Deze diashow vereist JavaScript.

Het mag ondertussen niet meer verbazen dat Batman zelf altijd de coolste voertuigen krijgt. Als je een billionnaire playboy bent, kan je je uiteraard al wel eens wat veroorloven. De laatste toevoeging aan zijn wagenpark, de Bat-tank, is een echt beest en het pronkstuk van deze set. Deze robuuste tank kan z’n mannetje wel staan tegen de Battle Chomper van Killer Croc en is uitgerust met een roteerbare stud shooter, die maar liefst zes opeenvolgende studs kan afvuren, en een uitklapbare stormram. Als we al een minpuntje vinden, is het dat het een eeuwigheid duurt eer je alle kleine latjes van de vier rupsbanden in elkaar hebt geklikt. Grote banden hadden wat mij betreft ook best gemogen.

Hoewel de set wat te wensen overlaat qua play value, is Killer Croc’s Sewer Smash een waardige aanvulling van de verzameling van LEGO Batman-fans. De Bat-tank is een indrukwekkend gevaarte en je krijgt een behoorlijk aantal unieke minifiguren voor je collectie. Dat de Battle Chomper van Croc een beetje een flop is, moeten we er dan maar bijnemen.

6.5 Indrukwekkend

Laten we eerlijk zijn: LEGO Batman sets draaien meestal maar om twee dingen: nieuwe minifigs van iconische superhelden en -schurken, en een cool nieuw voertuig waar Batman zelf mee kan uitpakken. Killer Croc's Sewer Smash geeft je exact dat, in de vorm van een Bat-tank en minifigs van leden van het Suicide Squad. Toch laat de effectieve speelbaarheid een beetje te wensen over.

  • Speelplezier 6
  • Vormgeving 7
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties