LEGO, je stelt me teleur met je 75098 UCS Assault On Hoth (opinie)

0

Toen de eerste officiële foto’s van de nieuwe LEGO UCS Assault on Hoth verschenen op het wijde web (UCS = Ultimate Collector’s Series) was ik teleurgesteld. Waar ik normaal altijd reikhalzend uitkijk naar de gedetailleerde nieuwigheden die in deze reeks verwerkt zitten – want een UCS-set is niet voor watjes – werd mijn enthousiasme deze keer ingeruild voor ontgoocheling.

De naam Assault On Hoth circuleerde al een hele tijd, maar wat we ons daarbij moesten voorstellen tartte onze fantasieën. Een ultieme Echo Base in de stijl van een vorige UCS-set “Ewok Village” of “Death Star“? Darth Vader en een legioen snowtroopers die door de uit ijs gehouwen gangen op zoek gaan naar Leia en haar trawanten? En de rebellen die hun hebben en houden bijeenscharrelen en in konvooi de planeet verlaten? Met wat er tot nu toe al met het label UCS mag pronken, kon deze set echt alle kanten uit.

Een paar dagen terug verkondigde LEGO dat het zijn nieuwe telg in de UCS-reeks op de Toy Fair in New York, dat dit weekend van start gaat, officieel gaan voorstellen en het bedrijf beschreef kort wat er in de doos zal zitten: een gedetailleerde weergave van Echo Base, bestaande uit 2144 elementjes en met figuurtjes als Luke Skywalker, Han SoloToryn Farr, Wes Janson, Wedge Antilles, K-3PO en zoveel meer, tot zelfs een Wampa! Het modulaire aspect van deze set stelt bouwers in staat deze basis naar eigen smaak te construeren. Spannend! Tot ik de foto zag.

75098-Box-Front-Assault-on-Hoth

Een “Is dat het?” was het enige dat ik kon opbrengen. Want naast een Ion Canon en een Shield Generator zag ik niets nieuw: een poort, een snowspeeder, een Wampa, een Tauntaun, een handvol rebellen en twee snowtroopers. Een beetje LEGO Star Wars-verzamelaar heeft al die dingen reeds in zijn bezit. Want er zijn in het verleden al twee Echo Base-sets verschenen. En van het aantal snowspeeders ben ik de tel zelfs al kwijtgeraakt. Zelfs die Wampa en zijn grot bestaan ook al. Ja maar, er zitten ook minifiguurtjes bij, toch?

Han-Solo-May-4th-Promo-Polybag

“Exclusive…. Very Exclusive”

Ja. Weet je nog die Han Solo-polybag, die je een paar jaar geleden op May The Fourth kreeg bij je bestelling? Die waarvan LEGO je altijd deed geloven dat het om een zéér exclusief minifiguurtje ging, dat élke verzamelaar moet hebben? Dat Han Solo-figuurtje zit er bij. Dat zit trouwens ook in die andere Hoth Attack uit het huidige aanbod. Dus komt het erop neer dat deze UCS-doos gewoon recyclage is van een paar oudere Hoth-sets. Kostprijs: rond de 250 dollar. Zeg maar een goeie 222 euro omgerekend, maar traditiegetrouw zal die prijs in euro wel een pak hoger liggen.

75098-Box-Back-Assault-on-Hoth

En dat vind ik veel geld voor een ontgoocheling. Was het nu een UPS-reeks geweest, een Ultimate Play Set als het ware, dan was dit een superset voor de kinderen! Maar een UCS-set is toch bedoeld voor de ultieme verzamelaar, die ook al een uit de kluiten gewassen Sandcrawler, of een Slave I in zijn bezit heeft.

lego star wars dictionary(2)

Foto uit Star Wars The Visual Dictionary

Nu, zo groot als die versie waar Mark Borlase vier jaar aan bouwde, hoefde het ook niet te zijn. Maar eerst beloven dat deze set een uitdaging wordt voor de ervaren bouwers, en dan uitpakken met een verzameling gerecycleerde sets? Dan ontgoochel je me, LEGO.

Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties