(Click here for the English version of this article)

In december duiken we dieper in de rijke schatkist aan verhalen die de Star Wars-mythos is met Rogue One: A Star Wars Story, de eerste film van de Star Wars Anthology Series. Nieuwe avonturen, nieuwe helden en, uiteraard, coole nieuwe ruimteschepen. Zoals bijvoorbeeld de TIE Striker.

En dat is LEGO ook niet ontgaan. Hun Star Wars bouwsets scoren al jarenlang supergoed, en ook de nieuwe TIE Striker, specifiek ontworpen voor atmosferische dogfights, wordt allicht een populaire aanwinst voor de LEGO-kast van menig verzamelaar. Deze set, LEGO 75154: TIE Striker, telt 543 blokjes voor een adviesprijs van 79,99 EUR. De doos bevat 5 zakjes met onderdelen, een stevig boekje met bouwinstructies en een stickervel met 10 stickers.

striker-box

Beginnen doen we als vanouds met de minifigs. De set bevat vier figuurtjes: een TIE Pilot voor de fighter, een Imperial Ground Crew, de coole nieuwe Imperial Shoretrooper, die voorlopig alleen in deze set verkrijgbaar is en een enkele Rebel Trooper, die hopeloos in de minderheid is tegenover de troepen van het Galactische Keizerrijk. Alle figuren hebben een uniek helmstuk, een gedetailleerde print op de benen en een accessoire.
Vooral de perfect afgewerkte helm van de Rebel Trooper is indrukwekkend, met maar liefst 4 verschillende kleuren, een gedetailleerde mold en een haarfijne print mag die gezien worden. Deze set bevat geen personages met een naam, wat jammer is, maar absoluut niet abnormaal. Minifigs van de helden van de film zullen vermoedelijk tot sets behoren waar ze op een coole manier kunnen interageren met het bouwsel, in plaats van als schietschijf te dienen voor een vijandelijke fighter zoals onze arme, eenzame Rebel Trooper.

Deze diashow vereist JavaScript.

De hoofdattractie van de set, de TIE Striker, is enorm. Voor mij persoonlijk, een niet ongetrainde bouwer maar verre van een expert, duurde het ongeveer een uur en een kwartier om de fighter te bouwen. Het voertuig bestaat grosso modo uit drie grote delen: de cockpit en de twee enorme vleugels. Het valt ontzettend op hoezeer er wordt ingezet op stevigheid. Zowel de cockpit als de vleugels worden op allerhande manieren verstevigd, wat van de TIE Striker een zeer speelbare set maakt. Daar ligt dan weer net de paradox van de set: het ruimtetuig is stevig genoeg om spelende bengels te overleven, hoewel de build zelf soms een beetje aan de complexe kant is wat de cockpit betreft.

Die complexiteit en het gebruik van Technic-stukjes in de cockpit is echter essentieel voor de TIE Striker. Tijdens het bouwen van de set vroeg ik me steeds af of de vleugels, die je op en neer kan klappen, niet te zwaar zouden zijn om in opstaande positie te kunnen blijven staan. De cockpit is nu niet ontzettend groot, maar ik keek er niet bepaald naar uit om de vleugels met m’n vingertoppen te ondersteunen. Maar dankzij een eenvoudig, onopvallend maar hoogst efficiënt mechanisme aan weerszijde van de cockpit, kan je de vleugels vastklikken in opstaande positie en ze vervolgens even vlot laten zakken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tegenover het vernuft van de build staat echter wel dat de play features zelf vrij beperkt blijven. Zoals gezegd kan je de vleugels van positie veranderen. Daarnaast kan de cockpit door middel van twee luiken geopend worden, is er een cargoruimte waar je enkele accessoires in kan opbergen en is de TIE Striker uitgerust met twee spring missiles, die je met de onderste helft van je vingers kan afvuren wanneer je je vingers plaatst in de uitsparing van de cockpit.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook esthetisch is de TIE Striker een pareltje, een streling voor het oog. De build is ontzettend gestroomlijnd en ziet er dankzij het gebruik van gladde stukken op de vleugels erg slick uit. De cockpit is gebouwd om perfect in de hand te liggen, wat de set uitermate geschikt maakt om eventjes toe te geven aan je guilty pleasures en door de woonkamer heen te swooshen. Er zijn verdorie zelfs uitsparingen voorzien om je vingers te plaatsen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat de stickers betreft: met 10 stuks bevat deze set er heel wat, maar storen doet dat niet. Ze zijn al bij al vrij eenvoudig aan te brengen en zelfs als je een klein beetje scheef plakt, valt dat niet op en ziet je TIE Striker er nog steeds even cool uit.

striker-horizontal

Kortom, ondanks de eerder beperkte play features is de TIE Striker waar voor z’n geld, die zowel rabiate Star Wars-fans als LEGO-bouwers met minder affiniteit met de franchise zal kunnen bekoren. Hij is elegant en stevig, doordacht ontworpen en staat beeldschoon in je LEGO-kast. Een aanrader dus!

striker-vertical

 

9 Vernuftig

De TIE Striker van LEGO is niets minder dan kunst. Hoewel de play features eerder beperkt zijn, ben je wel een hele tijd zoet met het bouwen van deze kolos, die zowel ontzettend robuust als functioneel ontworpen is. Vertelden we al dat hij perfect in de hand ligt om te swooshen?

  • Speelplezier 7
  • Vormgeving 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties