Een kind van 40 jaar

0

Je hoort er tegenwoordig bijna constant over: burn-outs, depressies, zelfmoorden. Het hoort bij deze tijden van druk-druk-druk en stress van ’s morgens tot ’s avonds. Ook de sociale media behoren tot de boosdoeners: ze zorgen voor een constante drang naar een perfect leven in een perfect interieur en een perfect dieet. Falen is geen optie. Alsof iedereen perfect moet zijn.
Ook op het werk wordt er tegenwoordig zoveel van de mensen verwacht, en door de moderne technologie is het steeds makkelijker geworden je werk naar huis mee te brengen: nog vlug even een mailtje beantwoorden vanop de smartphone, of nog snel even een rapportje in elkaar steken op de tablet zodat het tegen morgenvroeg in de inbox van je baas zit. Ook ik kamp soms met een overkill in mijn takenpakket: ik beoefen twee jobs, ik heb een vrouw en een puberende zoon van bijna zestien en blog voor de leukste website van het land. Om dat alles te kunnen ventileren heb ik – voor mij persoonlijk – dé oplossing: LEGO.

Want als ik met LEGO bezig ben, ben ik als het ware in The Zone: je volgt een plan, je zoekt naar blokjes, die blokjes moeten op een bepaalde manier in elkaar passen… Er is geen tijd om je met iets anders bezig te houden. De smartphone ligt ergens opzij, de laptop staat af, de wereld draait door, maar ik ben me op dat moment van niets bewust. Het is het summum van me-time. Het is een moment waarop alles moet wijken, laat mij nu even met rust.

CjiuCveXAAAcR13

My happy place

Mijn werkkamer is voor mij mijn happy place. Als ik de deur open, en de LEGO lacht mij toe, voel ik de stress gewoon wegebben. Ik heb geen psychiater of zielenknijper nodig om mijn hersenkronkels te ontwarren, even 5 minuutjes rondkijken en ik kan weer alles de baas. Mijn eigen creaties, bouwwerken, constructies… zijn allemaal projecten die ikzelf verwezenlijkt heb. Echte egoboosters zijn het. En de dozen die netjes tegen de muur opgestapeld staan: een levenswerk om trots op te zijn. Zit ik even met problemen? Voor alles is een oplossing. En is het morgen maandag? Ach… Hoe tweette Ricky Gervais het?

Waarschijnlijk daarom dat er tegenwoordig ook zoveel volwassenen met LEGO bezig zijn, de AFOL – Adult Fans Of LEGO – laten tegenwoordig meer en meer van zich horen. Ik merk dat vooral op de social media: sinds ik mezelf outte als AFOL word ik meer en meer gecontacteerd door mensen die zich ook met die gekleurde blokjes bezig houden. Ook door mensen waarvan ik het niet eens vermoedde. Want er hangt toch nog steeds een soort van taboe rond. LEGO is nog steeds speelgoed bedoeld voor de kinderen, maar er zijn toch ook al heel veel dozen uitgebracht die te complex geworden zijn om door kinderhanden gebouwd te worden. Maar de huidige tijden dwingen de mensen om op zoek te gaan naar iets om te ventileren.

Embrace my inner child

Ook mezelf outen als LEGO-liefhebber werkt zéér rustgevend. Ik steek het niet onder stoelen of banken. Iedereen mag het weten. Met als gevolg dat ik me niet moet bezighouden met sociale conventies of verwachtingen verbonden aan mijn leeftijd. Ik word binnenkort 40, en het beeld dat iemand heeft van een 40-jarige heeft, komt totaal niet overeen met hoe ik mezelf zie. Hoe andere mensen me zien, is voor mij geen zorg. Als ik iets zie waar ik enthousiast over ben, dan bén ik enthousiast. Het is zeer bevrijdend.
Net zoals mijn grote geek-voorbeeld Simon Pegg het zo mooi weet te verwoorden:

simon-peggs-quotes-1

Maar ik heb het natuurlijk over mijzelf, en over LEGO, maar je kan gerust die LEGO op een andere manier invullen: de kleurboeken voor volwassenen komen ons langs alle kanten tegemoet. Ook bijvoorbeeld breien en zelf kleren maken zijn een manier om je van de drukte en de stress af te zetten. ’t Is een tip die ik veel mensen geef: zoek een hobby. Leef je uit in iets waar je jezelf in kunt verliezen. De beste manier om aan mindfullness te doen. Zeg dat deze Geekster het gezegd heeft.

Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties