De LEGO minifiguurtjes die je nooit zult vinden

0

LEGO heeft in het verleden al meermaals exclusieve minifiguren op de markt gebracht. Dat is eigenlijk verkeerd uitgedrukt: de meest exclusieve figuurtjes werden nooit te koop aangeboden, maar speciaal gemaakt ter ere van een bepaalde gelegenheid of willekeurig verstopt in LEGO dozen. Of de talloze polybags: zakjes met een minifiguurtje dat je in geen enkele gewone LEGO set kunt kopen, meestal als extra promotie bij een bestelling – zoals het jaarlijkse May The Fourth Star Wars figuurtje – of bij een boek of dvd. Wat ons inspireerde om de meest exclusieve figuurtjes aller tijden eens bij elkaar te sprokkelen.

Juno Spacecraft Minifigures

LEGO Juno Spacecraft Minifigures

Onderweg naar Jupiter aan boord van de Juno-spaceshuttle bevinden zich deze 3 figuurtjes. De Romeinse god Jupiter – hoe kan het ook anders – en zijn vrouw Juno, vergezeld van Galileo Galilei. Uitgebracht als onderdeel van het partnership tussen NASA en LEGO, met de bedoeling kinderen te inspireren tot de nobele kennis van de wetenschap, technologie en wiskunde. Vervaardigd uit aluminium, en niet uit het traditionele ABS, om mee aan boord te kunnen.

International Space Station Alien

LEGO International Space Station Alien

Tussen 30 april en 6 mei 2001 reisden er 300 alien-minifiguurtjes uit het LEGO Life on Mars-assortiment mee met het internationaal ruimtestation ISS. Na hun terugkeer op aarde werden de figuurtjes samen met een echtheidscertificaat netjes ingekaderd en uitgedeeld aan de gasten op een gala-event georganiseerd door LEGO en NASA. Wat hen tot een zeldzaam verzamelobject heeft gemaakt, want niet iedereen kan zeggen dat hij een figuurtje heeft dat in de ruimte is geweest.

New York I Love Yoda

LEGO New York I Love Yoda

In 2013 werden er slechts 1.000 exclusieve New York I Love-versies gemaakt van het Star Wars-figuurtje Yoda. Deze werden uitgedeeld in de speelgoedwinkel Toys R Us op Times Square naar aanleiding van de cartoonserie The Yoda Chronicles.

Minifigures Series 10: Mr.Gold

LEGO Minifigures Series 10: Mr.Gold

Toen LEGO aan de 10e editie begon van de minifigures-verzamelreeks verstopten ze wereldwijd willekeurig 5.000 Mr Gold-figuurtjes in de dozen. Een van kop tot teen goud-chroom figuurtje. Heel exclusief dus. Aangezien je niet kan zien welk figuurtje er in je zakje zit had je echt veel geluk als blijkt dat deze golden boy in je handen viel. Je kon dan registreren op de LEGO site dat je een exemplaar had. Ondertussen zijn nog niet alle 5.000 figuurtjes aangemeld, dus is het tot op heden nog niet zeker of ze eigenlijk wel al gevonden zijn!

2012 New York Comic-Con Shadow Leonardo en Battle Damaged Kraang

LEGO 2012 New York Comic-Con Shadow Leonardo en Battle Damaged Kraang

Om de nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtle sets te promoten werd er op de New York Comic-Con in 2012 een exclusief “Dark Leonardo” (aka “Shadow Leo”) minifiguurtje weggegeven, 500 stuks in totaal. Het volledig zwarte schildpadfiguurtje – naast zijn rugschild en bandana uiteraard – had een speciaal NYCC-skateboard. Ondertussen werd er in de LEGO shop in het Rockefeller Center een “battle-damaged Kraang” uitgereikt aan 300 fans die zich hadden verkleed als hun favoriete Turtle.

2011 New York Comic-Con Superman

LEGO 2011 New York Comic-Con Superman

De Man of Steel maakte zijn debuut als minifiguur op de New York Comic-Con in 2011, net zoals 2 andere superhelden, Green Lantern en Batman, die je op de San Diego Comic-Con kon vinden. De figuurtjes werden gepresenteerd op een achtergrond die eruitzag als een krant. Slechts 200 stuks werden er van elk figuurtje gemaakt.

New York Toy Fair Exclusive Captain America and Iron Man

LEGO New York Toy Fair Exclusive Captain America and Iron Man

 

Tijdens de The New York Toy Fair in 2012 deelde LEGO een exclusieve special edition set van Marvel Comics’ Iron Man en Captain America uit. Naast het feit dat er ‘maar’ 125 sets van gemaakt werden, is het ook het vermelden waard dat ze werden vervaardigd naar het voorbeeld van hun stripversies in plaats van naar de filmpersonages zoals in de meeste LEGO superheldensets. Tegenwoordig wordt er voor dit duo gemakkelijk $1.000 betaald.

14 karaat gouden C-3PO

LEGO 14 karaat gouden C-3PO

Om 30 jaar Star Wars te vieren verstopte LEGO lukraak wereldwijd 10.000 C-3PO’s in verguld chroom in hun Star Wars-sets. Als je er zo eentje vond, maakte je kans om een van de vijf 14-karaat gouden versies van dit figuurtje te winnen. Hoe zei Han Solo het weer? “Never tell me the odds.”

Een triootje Boba Fetts

LEGO Boba Fetts

In 2010 stond LEGO voor de vierde keer op de San Diego Comic Con-conventie. Toen kon je één van de twee exclusieve ingekaderde Boba Fett-figuurtjes winnen. Eentje in 14 karaat goud, een ander in sterling silver. Het derde lid van de familie was een volledig witte versie waarvan er 10.000 werden gemaakt. De andere collectie werd weggeven op Star Wars Celebration V in Florida.

George Lucas

George Lucas

zo prijkt George Lucas in de LEGO Star Wars: The Visual Dictionary

Ook in 2010 was er het Star Wars Weekend in Legoland Californië, waar in de fan-stand een figuurtje stond van George Lucas. Gemodelleerd naar een scène uit de animatiefilm The Phantom Padawan, waar hij als regisseur een paar keer in beeld kwam om Darth Vader te vertellen dat hij niet in de scène paste. Hoeveel er van deze gemaakt werden, is nog altijd niet duidelijk, maar hij staat wel te pronken op een foto tussen prototypes in LEGO Star Wars: The Visual Dictionary, wat hem tot een officieel verzamelobject maakt. Zo’n object van het type waar je wel eens $5.000 voor wil betalen op Ebay.

Ebay-Post-George-Lucas-Prototype-Top

R2-KT

In diezelfde stand stond ook een roze astromechdroid, gekend als R2-KT. Deze was een prototype voor het printpatroon voor de animatiereeks The Clone Wars. Tot op heden zijn er maar 50 exemplaren van bekend.

Duitse Elftal

german soccerteam

Toen LEGO – naar aanleiding van het EK voetbal – een tijdje geleden uitpakte met hun minifiguurtjes van het voltallige Duitse Voetbalelftal haalden ze de nationale pers. Verzamelaars wereldwijd wreven al in hun handen om deze speciale reeks in huis te halen. Maar hier knelt al direct het schoentje: LEGO brengt ze enkel uit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dat wil dus zeggen dat het voor de rest van de wereld een serieuze inspanning zal vereisen om ze op de kop te kunnen tikken. Of ze het statuut van super-exclusief zullen bereiken, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Tot slot is deze ook nog een vermelding waard:

Star Wars Chrome Darth Vader

LEGO Star Wars Chrome Darth Vader

Ook om 30 jaar Star Wars te vieren werd in 2007 een verchroomde versie van Darth Vader uitgebracht aan een oplage van 10.000 exemplaren. Niet superexclusief maar wel een vermelding waard in deze reeks omdat het een ongewone versie is van de Dark Sith Lord.

Wist je trouwens dat er ook rode Darth Vader-helmpjes circuleren?

Dat komt omdat LEGO zijn nieuwe smeltvormen altijd eerst test met rood plastic. Omdat ze hiermee beter foutjes kunnen opsporen. Het is de bedoeling dat die rode test-elementjes achteraf worden vernietigd, maar blijkbaar worden er toch een paar naar buiten gesmokkeld. Zéér zeldzaam dus.

LEGO rode Darth Vader

Nog enkele leuke weetjes:

Het minifiguurtje zoals we dat nu kennen bestaat nog maar sinds 1978, de versie daarvoor had nog geen beweegbare ledematen en stamt uit 1975.
1975-1978In 2006 verkondigde LEGO dat ze een slordige 4 miljard minifiguurtjes hadden geproduceerd. Er zijn zo’n 3.655 verschillende versies gemaakt tussen 1975 en 2010 en dat aantal stijgt zienderogen. In 2010 alleen al werden er meer dan 300 nieuwe exemplaren geïntroduceerd. En nu met die verzamelreeksen, de Disney minifiguurtjes-reeks en dat Duitse Elftal waar we het net over hadden, komen er dus nog steeds heel vlug veel nieuwe bij.

Wist je trouwens dat kaderleden van de The LEGO Group een gepersonaliseerd minifiguurtje als visitekaartje gebruiken? Dus toen Thomas Kirk Kristiansen de leiding overnam van Kjeld Kirk Kristiansen (ja, LEGO blijft een familiebedrijf) moest ook zijn visitekaartje aangepast worden.

Thomas Kirk Kristiansen

Wie kan het nog bijhouden?

Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties