4 December is International Dice Day!

2

Moederdag en vaderdag, die vallen nog mee. Tegenwoordig kan je het echter niet zo gek bedenken, of er is een (inter)nationale dag aan gewijd. Wist je dat het gisteren Dak-boven-je-hoofd Dag was? De internationale dag die we vandaag “vieren”, is echter right up our geeky alley: International Dice Day! Daarom, ter meerdere eer en glorie van onze lievelingsrandomizers, een overzichtje van verschillende courante en minder courante dobbelstenen in oplopende volgorde!

De D2

2sidedcoin

“Kop of munt?”

Ok, Ok, grapje. Moving on

De D3

Onze eerste echte dobbelsteen is meteen een bizar geval. De praktische applicaties van de driezijdige dobbelsteen lijken eerder beperkt en zijn ons alvast volslagen onbekend. Heeft een van onze lezers misschien een suggestie? Wij stellen ons alvast met veel plezier de verwonderde blikken voor van toekomstige archeologen die voor het eerst een D3 ontdekken.
d3

“What the…?”

De D4

D4Water

“I cast Magic Missile at the darkness!”

De tetrahedron, het grote broertje van de D3 is nog steeds een onderdeurtje, maar de praktische applicaties van de D4 zijn ten minste bekend: Magic Missile to the face! De klassieke Dungeons & Dragons spreuk Magic Missile doet 1D4+1 damage per afgevuurde missile. Een ondernemende kickstarter heeft alvast het lumineuze idee gekregen om een speciale “Magic Missile Dice” te ontwerpen waarop die “+1” damage alvast verwerkt staat.

De D6

Ah, bekend territorium. Iedereen kent immers de kubus of zeszijdige dobbelsteen. Of je nu een klassieker als Monopoly speelt of wil bepalen hoeveel schade een short sword of een mace berokkent, op de D6 kan je rekenen. De som van de tegenoverliggende getallen is doorgaans 7. Wist je overigens dat de oudste reguliere dobbelsteen ongeveer 5000 jaar oud is en deel uitmaakt van een Backgammon-set die werd opgegraven in de verbrande stad Shahr-e Sukhteh in Iran? Oorspronkelijk werden ook kootjes en botjes, de bikkels, als dobbelstenen gebruikt, vanwege de ongeveer vierkantige vorm.
d6-19mm-white

“It doesn’t get more vanilla than this.”

De D8

N12214

Tenzij je een Hobbit bent. Dan doet een longsword maar 1D6 damage…

Als ik op mijn vijand inhak met een longsword, hoeveel schade doet dat dan? 1D8 plus een eventuele strength bonus, zo blijkt. Ook de octahedron is een trouwe vriend en onmisbaar instrument van de fervente roleplayers. De som van de tegenoverliggende getallen is doorgaans 9.

De D10

De pentagonale trapezohedron -maar zeg maar D10- hoort ook bij de standaarduitrusting van D&D-spelers over de hele wereld. De tienzijdige dobbelsteen wordt wel vaker per twee gebruikt om een random percentage te bepalen: de eerste D10 bepaalt dan het tiental, de tweede de eenheid. Een speciale shout-out naar de tienzijdige dobbelsteen die gebruikt wordt om poison te tellen in Magic: The Gathering. Bepaalde creatures met de vaardigheid “infect” doen hun schade in de vorm van poison counters. Als een speler 10 poison counters heeft, verliest hij het spel. De tienzijdige dobbelsteen wordt ook gebruikt in het spel Werewolf: The Apocalypse. De som van de tegenoverliggende getallen is doorgaans 11.
d10

De D12

13255_front.png5f6c2c18-586c-46ea-97a0-fe1037975704Large

“Zouden de Romeinen al D&D gespeeld hebben? Hmmm…”

Ah, de dodecahedron of dodecaëder. Het ideale instrument om te bepalen hoeveel schade een greathammer to the face aanricht. De som van de tegenoverliggende getallen is meestal, allemaal in koor, 13. Raar maar waar: de dodecaëder ken je misschien ook uit de geschiedenisles. In de Gallo-Romeinse periode werden er in onze streken immers myserieuze voorwerpen in de vorm van een dodecaëder vervaardigd, waarvan het nut en het doel tot op vandaag niet ontdekt is. Was het een religieus voorwerp? Een astronomisch hulpmiddel? Een dobbelsteen om de schade tegen invallende Germanen te bepalen? Wie zal het zeggen. Het bekendste exemplaar van ons land bevindt zich al jaar en dag in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
Tongeren_dodecaeder

De dodecaëder van Tongeren

De D20

Hier is hij dan: de icosahedron of twintigzijdige dobbelsteen. Deze dobbelsteen bestaat al sinds de tijd van de Romeinen, al is het twijfelachtig of hij toen al werd gebruikt voor hetgeen waar hij nu meestal voor dient: het rollen van initiative! De D20 is een icoon, een beeld dat onlosmakelijk verbonden is met roleplaying games als Dungeons & Dragons. De som van de tegenoverliggende getallen is doorgaans 21, behalve bij de speciale “spindowns”. De spindown lifecounter is een twintigzijdige dobbelsteen die wordt meegeleverd bij fat packs en prerelease kits van Magic: The Gathering. Omdat een magicspeler het spel begint met exact 20 leven, is de twintigzijdige dobbelsteen een ideale representatie voor zijn levenstotaal. Om onhandig zoeken naar het juiste getal te vermijden, staan de cijfertjes op een spindown dobbelsteen op volgorde.
d20

“Roll initiative, b*tches!”

De D100

zocchihedron2

“Because there’s no such kill like overkill”

De zocchihedron, beter bekend als de honderdzijdige dobbelsteen, de percentieldobbelsteen of “The Beast” is een voorwerp voor liefhebbers van het ongewone, het decadente. Immers, wie gebruikt nu 2D10 om een willekeurig percentage te bepalen? HET PLEBS, that’s who! De D% is een bol met afgevlakte facetten die vaak in een extra balletje bevat zit. Er dient opgemerkt te worden dat een honderdzijdige dobbelsteen weliswaar ontzetted stoer is, maar geen “uniform fair dice”: wie een zuiver willekeurig percentage wil bepalen, kiest dus toch beter voor de 2D10 in plaats van voor deze veredelde golfbal.

Er bestaan uiteraard nog veel meer dobbelstenen, maar die lenen zich eerder voor een wiskundeles dan voor een geeky blog, wegens weinig praktische applicaties. Wat voor ons wèl relevant is, zijn deze opmerkelijke wist-je-dat’jes:

-Wist je dat: de bekendste dobbelsteen in de geschiedenis de spreekwoordelijke teerling is die door Caesar werd geworpen toen hij met zijn troepen de Rubicon overstak en zo een burgeroorlog begon? Alea iacta est, indeed
-Wist je dat: dobbelstenen verzwaard kunnen worden om een bepaald resultaat vaker te krijgen? Tuurlijk wist je dat. Moving on.
-Wist je dat: de eerste rollenspeldobbelstenen die bij de basisset van Dungeons & Dragons geleverd werden, van vreselijk slechte kwaliteit waren? Op deze dobbelstenen moest je de nummertjes nog manueel zelf inkleuren en omdat er een zachter soort plastiek gebruikt werd voor het gieten ervan, vertoonden ze al snel behoorlijke slijtage. Na een tijdje was je eerder met een balletje dan een D20 initiative aan het rollen.

A_polys

Dames en heren, ik presenteer u: de oertijd van roleplaying

-Wist je dat: veel spellen een eigen set dobbelstenen hebben? Het vermelden waard zijn de zeszijdige dobbelstenen van Blood Bowl en de prachtige maar onheilspellende Cthulhu Dice.

q-workshop-cthulhu-dice-2-black
-Wist je dat: snake-eyes, de dubbele 1, kende je allicht al. Maar ken je ook de venusworp? Die scoor je als je met vier dobbelstenen vier verschillende cijfers dobbelt.
-Wist je dat: als je dobbelsteen alleen nog maar critical misses of “fumbles” rolt, het misschien tijd is contact op te nemen met een exorcist? Of de regels te veranderen zodat 1 altijd een critical hit is. Zal je zien dat je dan geen 1 meer dobbelt…

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties